Vijenac 240

Mm

Kulturna politika

Jadransko-jonska inicijativa

Kulturna politika

Jadransko-jonska inicijativa

U Rimu je 29. i 30. travnja, u organizaciji Ministarstva za kulturna dobra i aktivnosti Republike Italije, održan okrugli stol ministara kulture i visokih dužnosnika zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. Tom prigodom potpisana je Izjava o suradnji i razumijevanju, a predstavljen je i talijanski prijedlog za potpisivanje Sporazuma između zemalja članica Jadransko-jonske inicijative o filmskoj koprodukciji i distribuciji, koji je načelno i prihvaćen, te će najvjerovatnije biti i potpisan u svibnju u Sloveniji, koja od Italije preuzima predsjedanje Okruglim stolom o kulturnoj suradnji. Gianni Profita, generalni direktor Uprave za film Ministarstva za kulturna dobra i aktivnosti, predstavio je ciljeve i svrhu Sporazuma, a to su ponajprije očuvanje nacionalnih kinematografija zemalja članica, koje pripadaju tzv. malim zemljama u području filma, pa je potrebno poduzimanje različitih mjera u sklopu Europske unije i drugih asocijacija i organizacija kako bi se zaštitile i popularizirale njihove kinematografije. Posebno je istaknuta potreba zauzimanja članica Jadransko-jonske inicijative na području međusobne distribucije filmova. U sklopu tehničke suradnje sa zemljama članicama Italija je ponudila razmjenu putem stipendija za školovanje studenata i stručnjaka u Eksperimentalnom centru za kinematografiju u Rimu.

Talijanski ministar Giuliano Urbani govorio je o aktivnostima koje je Italija provodila tijekom svoga jednogodišnjeg predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom, posebno istaknuvši Sastanak o kulturnom turizmu koji je održan u srpnju prošle godine u Chietiju, na kojem se posebno govorilo o konzervaciji i valorizaciji antičkih kazališta i prezentaciji antičke drame te simpozij u Tarantu u studenom prošle godine o temi Sport u antičko doba, kao nastavka kojeg će se na jesen ove godine organizirati izložba Ženska moda u antičko doba. U ožujku ove godine u Trstu je održan sastanak o temi Obrada slike i sadržaja u arhivskim dokumentima.

Na kraju sastanka ministri i voditelji izaslanstava zemalja članica Inicijative pripremili su izjavu u kojoj su istaknuli namjere o suradnji na području filma, televizije i novih medija te predstavljanje kulturne različitosti, u čijoj je pripremi sudjelovala i pomoćnica ministra kulture mr. sc. Naima Balić. Sastanku su prisustvovali i Jasminka Lokas-Strpić, načelnica u Upravi za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture i mr. Mario Kezić, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu.

Podmorska kulturna baština

Ministarstvo kulture donijelo je Pravilnik o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, koji su zaštićeni kao kulturno dobro. Njime se zabranjuje individualno ronjenje u zaštićenim područjima-zonama, dok se organizirano ronjenje dopušta ako je u skladu s Pravilnikom o obavljanju podvodnih aktivnosti.

Ministar kulture tim je pravilnikom, a na prijedlog Uprave za zaštitu kulturne baštine donio petogodišnji program ronjenja u zaštićenim područjima-zonama, koje se utvrđuju ovim programom, a kojim je utvrđen i postupak izdavanja dopuštenja, visina naknade i posebni uvjeti te obveze nositelja dopuštenja.

Pravilnikom Ministarstvo je također raspisalo i Natječaj kojim se pokreće postupak za izdavanje dopuštenja za ronjenje u zaštićenim područjima-zonama, a za njegovu provedbu ministar je imenovao stručno povjerenstvo. Pravilnikom su također propisane obveze nositelja dopuštenja, kao i provođenje nadzora nad obavljanjem ronjenja.

Izložba o Matačiću u Beču

U povodu obilježavanja sedamnaeste obljetnice smrti hrvatskoga dirigenta maestra Lovre pl. Matačića Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču u travnju ove godine organiziralo je izložbu o njegovu životu i djelu, a u suradnji s Fundacijom Lovro i Lily Matačić u bečkom Glazbenom institutu Haus Hofmannsthal. Povod izložbi veze su maestra Matačića s Bečom u kojem je stekao glazbenu naobrazbu i ostvario karijeru.

Izložba se sastoji od dijela Matačićeve ostavštine pohranjene u arhivu Hrvatskoga glazbenog zavoda, koncertnih programa, plakata, knjiga i notnih partitura, kao i osobnih predmeta. Izložba ostaje otvorena do lipnja ove godine.

Priredila Antonija Vranić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak