Vijenac 240

Časopisi

Izvanvremenska djela

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Slavko Kovač, br. 1-2/2003.

Izvanvremenska djela

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Slavko Kovač, br. 1-2/2003.

Novi broj časopisa »15 dana« otvara rubrika Kroz sito i sitnozor u kojoj Fedor Kritovac riječju i slikom progovara o zagrebačkoj svakodnevici, stvarima i događajima mimo kojih često prolazimo nesvjesni njihove fenomenologije. U tekstu Zagrebački urbani kaleidoskop Kritovac se osvrnuo na urbanistički sukob starog i novog — nekadašnje radničke periferije širenje grada je progutalo, a jedini tragovi postojanja ostaju nepromijenjena imena ulica (Stara Pešćenica s novim stambenim blokom ili Vrbik u kojem već poodavno nema vrba); ruševni ostaci nekadašnjih kuća uz nove zgade; oronule dvorišne fasade kao kontrast obnovljenim uličnim.

Sto tridesta obljetnica rođenja Antuna Gustava Matoša (1873-1914) bila je povod uredništvu za osvrt na život i djelo modernoga klasika hrvatske književnosti opsežna opusa (sabrana djela izdana 1973. broje dvadeset svezaka), koji je, tijekom školovanja, iz hrvatskoga jezika imao negativne ocjene i nikad nije položio maturu. Kronologiju Matoševa životopisa i opusa priredio je Kruno Pranjić, a u njezinu dodatku objavljen je tekst Pozdravljam te A. G. M.! Radovana Ivšića. Odnos Matoša i francuske kulture istražila je Jadranka Brnčić. Matošev lik ovjekovječen je na crtežima i skulpturama (od kojih su neke predstavljene na stranicama časopisa), a blok posvećen njemu završava (pre)kratkim izborom njegovih djela.

»15 dana« zatvara tekst »Četveročlana banda« iz nekadašnje Njemačke demokratske republike, o četvorici umjetnika (Bernhard Heisig, Wolfgang Mattheuer, Werner Tübke i Willi Sitte) koji su ostvarili vrijedne likovne opuse. Tekst je sastavljen od dijelova razgovora s umjetnicima objavljenima u uglednom švicarskom časopisu »DU« 1987.

Premda su istinska umjetnička djela o kojima piše »15 dana« izvanvremenska, časopisi podliježu drugim zakonitostima i u cilju povratka na staze slavne prošlosti uredništvo bi, za početak, uz zadržavanje postojeće visoke razine kvalitete tekstova, trebalo porazmisliti o uvrštavanju osvrta na barem neka od relevantnih umjetničkih zbivanja.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak