Vijenac 240

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

György Ligeti u osamdesetoj

GLAZBENI GLOBUS

György Ligeti u osamdesetoj


slika

U srijedu, 28. svibnja jedan od najistaknutijih skladatelja našega doba proslavit će osamdeseti rođendan. Djela Györgyja Ligetija, bilo da je riječ o Lontanu iz 1967, Poeme Symphonique za sto metronoma iz 1962. ili operi Le Grand Macabre iz 1974-77. (s novom verzijom iz 1996), smatraju se nezaobilaznim postajama glazbe 20. stoljeća, ostvarenjima koja su utjecala na generacije suvremenih skladatelja — i još to čine. Glazbeni svijet obilježit će Ligetijev rođendan mnogim festivalima i izvedbama širom glazbenoga globusa. »Vijenac« se pridružuje tome slavlju.

Glazbeni događaji

Od Pariza do Ženeve

Među izvedbama Ligetijevih djela što slijede ističe se petodijelni ciklus Ligeti/Mahler Ansambla InterContemporain, započet 14. svibnja. Uz cijenjeni ansambl za suvremenu glazbu pod ravnanjem Jonathana Notta i Myunga-Whuna Chunga nastupit će Francuski nacionalni orkestar, Komorni orkestar Mahler, Ansambl Accentus/Axe 21 te solisti violinistica Jeanne-Marie Conquer i pijanist Pierre-Laurent Aimard. Ciklus se održava u pariškoj Cité de la Musique: http://www.cite-musique.fr. 22. lipnja u berlinskoj Komische Oper održava se premijera opere Le Grand Macabre; dirigent je Matthias Foremny, redatelj Barrie Kosky, a scenograf i kostimograf Peter Corrigan: http://www.komische-oper-berlin.de/. Ligetijevu će glazbu sljedećih mjeseci izvoditi i ansambli Asko, S i Schönberg, sopranistica Barbara Hannigan, mezzosopranistica Katalin Károlyi, Tokijska filharmonija, Gudački kvartet Arditti, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, City of Birmigham Symphony Orchestra, New London Chamber Choir, a nama najbliža izvedba dogodit će se u Budimpešti 3. lipnja kad će Mađarska filharmonija pod ravnanjem Zoltána Kocsisa izvesti San Francisco Polyphony. Više o izvedbama Ligetijevih djela saznajte u biltenu izdavačke kuće Schott Musik International koji u pdf-formatu možete presnimiti sa stranica http://www.schott-music.com/.

Nagrade

Adorno-Preis

György Ligeti dobitnik je Nagrade Theodor W. Adorno grada Frankfurta 2003. godine. Vijeće u obrazloženju nagrade ističe skladateljevu »veliku bliskost Adornovoj estetici glazbe«. Nagrada se od 1977. dodjeljuje svake treće godine, a među dosadašnjim dobitnicima nalaze se Michael Gielen i Pierre Boulez. Ligeti će nagradu primiti na svečanosti u frankfurtskoj Alte Oper 13. rujna.

Knjige

Music of the Imagination Autor Richard Steinitz prati Ligetijev život i djelo. Podaci su potkrijepljeni informativnim autorovim komentarima, ali i skladateljevim vlastitim riječima, poput ovih: »Od neopisive mi je važnosti da moja djela budu shvaćena. No prvi je moj cilj staviti ideju na papir. Moj ideal je Cezanne, koji nije mario hoće li njegove slike biti izložene ili neće. Činiti: to je osnovna stvar. Sve ostalo — nametnuti veliku teoriju, okupljati sljedbenike, postati ’guru’ — ostavlja me hladnim.« Nakladnik je Northeastern University Press (ISBN 1555535518).

Notna izdanja

Ligetijeva glazba u Schottovu katalogu

U povodu skladateljeva rođendana Schott Musik International tiskom objavljuje nove partiture triju istaknutih djela — opere Le Grand Macabre, Koncerta za violinu i orkestar te Hamburškoga koncerta, kao i nekolicinu ranih autorovih ostvarenja — Andante i Allegretto za gudački kvartet (1950), BaladD ŕi joc za dvije violine (iz iste godine) te Concert Românesc (1951).

Diskografija

The Ligeti Project

Petim CD-om realiziranim u okrilju diskografske kuće Teldec završen je projekt objavljivanja snimki svih Ligetijevih djela započet u diskografskoj kući Sony. Među izvođačima pojavljuju se Ansambl Asko i dirigent Reinbert de Leeuw, Berlinska filharmonija i dirigent Jonathan Nott, pijanist Pierre-Laurent Aimard, violinist Frank Peter Zimmermann, violončelist Siegfried Palm, Udaraljkaški sastav Amadinda i mnogi drugi. Na izdanjima je zabilježeno dvadeset i pet Ligetijevih djela, od glasovirskog, violinskog i violončelističkog koncerta, do Lontana, Atmosfera, Avantura i Novih avantura. Izdanja su dio Teldecove serije New Line. htpp://www.warnerclassics.com/teldec/newline/ligeti.html/

Internet

www.gyoergy-ligeti.de Stranice nude Ligetijevu biografiju, popis djela, diskografiju, informacije o knjigama, razgovore, fotografije, kalendar izvedbi skladateljevih djela, kao i više cjelovitih audiozapisa i opsežni notni materijali.

Borko Špoljarić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak