Vijenac 240

Časopisi

Dragocjen priručnik

»Opvscvla archaologica«, 26, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Radovi Arheološkog zavoda

Dragocjen priručnik

»Opvscvla archaologica«, 26, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Radovi Arheološkog zavoda

»Opvscvla archaologica« časopis je namijenjen ponajprije stručnjacima koji se bave arheologijom, koji kao godišnjak izdaje Arheološki zavod Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Opsegom od čak 351 stranice, kao i nizom kvalitetnih tekstova, uglavnom izvornih znanstvenih članaka, dragocjen je priručnik svakom arheologu, kao i studentima kojima je literatura takva tipa prijeko potrebna, a nerijetko znači njihov prvi dodir sa svijetom istraživačke arheologije. Postojanje takva časopisa vrlo je važno za struku, pogotovo kada se zna da se tekstovi arheološke tematike rijetko mogu pronaći na nekom drugom mjestu, osim onih vezanih uz popularnu arheologiju (uglavnom vezanu za neki od hit-filmova ili pak romana). Dodatna vrijednost časopisa njegove su ilustracije, bilo da je riječ o fotografijama (crno-bijelim i u boji) ili grafičkim prikazima, kronološkim tablicama ili crtežima nalaza, kao i kartama. Uz svaki tekst nalazi se kratki sažetak na jeziku članka, a na kraju i opširan sažetak na nekom od svjetskih jezika, odnosno na hrvatskom ukoliko je tekst pisan na stranom jeziku te popis literature.

Mala znanstvena djela

Iako je teško izdvojiti neki tekst kao poseban, jer je svaki pojedinačno malo znanstveno djelo, kao jedan od zanimljivih mogao bi se istaknuti onaj Marine Milićević Bradač Vučedolska »golubica« kao posuda, u kojem je autorica svima poznat predmet prikazala s aspekta njegove simbolike i uporabnog značenja, povlačeći pritom brojne usporedbe. Tu je i tekst Alke Starac Istraživanja kod Herkulovih vrata, koja se nalaze u Puli, što pozornost privlači iznimno bogatom ilustrativnom građom, odnosno crtežima na kojima su detaljno prikazani svi relevantni podaci vezani uz nalazište. I ostali članci nude niz zanimljivih informacija, pogotovo ako je riječ o novootkrivenim lokalitetima ili nalazima.

Na kraju časopisa nalaze se prikazi i recenzije knjiga, a u ovom broju Nives Majnarić-Pandžić donosi prikaz zanimljive studije koja se bavi prinosima spoznaji kronologije prijelaznoga razdoblja iz brončanog u željezno doba u Srednjoj Europi autora C. Parea, koju posebno preporuča studentima, i to arheologije i povijesti, kao vrijednu sintezu što će im omogućiti lakše razumijevanje gradiva vezana uz to razdoblje.

»Opvscvla archaologia« časopis je koji se može preporučiti svima koji se bave arheologijom.

Antonija Vranić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak