Vijenac 240

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Carska skulptura

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Carska skulptura


slika

Split U splitskom je Arheološkom muzeju predstavljen projekt kojim će se šesnaest monumentalnih rimskih carskih skulptura koje su pronađene 1996. u Augusteumu u Naroni, Vidu kod Metkovića, predstaviti britanskoj javnosti u Ashmolean Museumu u Londonu. Nakon Londona, skulpture će biti predstavljene u Vatikanu i zagrebačkoj Gliptoteci, gdje će ostati do dovršetka izgradnje muzeja u Naroni. Carske će skulpture biti najreprezentativniji dio naronitanske zbirke. Iskapanja u Naroni vodio je Emilio Marin, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

Retrospektiva Magrittea


slika

Pariz Nakon 23 godine postavljena je velika izložba Magritte — Le Maître du Mystere u pariškoj Galerie nationale du Jeu de Paume. Više od stotinu slika, crteža, skulptura i kolaža predstavlja do 9. lipnja osebujnoga belgijskog slikara. Retrospektiva Magritteovih najpoznatijih djela seže u rasponu od prvih nadrealističkih djela iz 1925. pa sve do 1967. godine. Kustos Daniel Abadie naglasio je da je njegova umjetnost nadahnula različite trendove u današnjoj suvremenoj umjetnosti. Informacije o autoru, izložbi i ostalome potražite na stranici www.jeudepaume.org.

Van Goghov izbor


slika

Amsterdam Jedna od dviju izložbi koje su posvećene obilježavanju 150. godišnjice Van Goghova rođenja održava se u Van Goghovu muzeju u Amsterdamu. Izložbom Vincent’s Choice pokazat će se njegov umjetnički ukus s otprilike dvije stotine djela kojima se divio, od Rembrandtova autoportreta nadalje. Posebna pozornost posvećena je postavu izložbe, koji je osmislio njujorški arhitekt Thierry W. Despont, ne bi li se dočarao ugođaj devetnaestog stoljeća. Informacije o izložbi i jubileju pogledajte na www.vangoghmuseum.nl i www.vangogh150.nl. Izložba je otvorena do 15. lipnja.

Noldeov krug


slika

Salzburg Do 20. je srpnja u salzburškom Rupertinumu otvorena izložba Nolde, Schmidt-Rotluff and Their Friends. Izložbu čini dio zbirke Marthe i Paula Rauerta, kolekcionara koji su skupljali ekspresionističke slike i grafike između 1905. i 1958, prijateljujući s umjetnicima. Izložba pokazuje primjere koji svjedoče o druženju i suradnji ekspresionističkih umjetnika poput Noldea i Schmidt-Rottluffa te Heckela i Kirchnera. Info na www.rupertinum.at.

Knjige


slika

Jeffrey Weiss et al: Mark Rothko, Yale University Press, 2000. Čudesni genij američkoga slikarstva dvadesetog stoljeća, Mark Rothko, predstavljen je monografijom na više od 350 stranica i s otprilike stotinu u boji i pedesetak crno-bijelih reprodukcija njegovih djela osebujne atmosfere. Knjiga sadrži eseje Marjorie B. Cohn, Franza Meyera, Elize E. Rathbone, Jeffreyja Weissa i Olivera Wicka o Rothku i njegovu slikarstvu, odličnu kronologiju Rothkova života i opusa te široku bibliografiju. Tu su i razgovori s umjetnicima na koje je utjecao Rothkov opus kao što su Ellsworth Kelly, Gerhard Richter i Robert Ryman.

CD-ROM


slika

The Electronic Library of Art: Renaissance Masters I, E Book Ovaj CD-ROM daje nam uvid u umjetnost u razdoblju od kasne gotike do rane renesanse. Preglednik s više od tisuću ilustracija, slika, skulptura, arhitekture i mozaika, biografije i tekstovi o glavnim umjetnicima, naslovima, medijima, školama i umjetničkim subjektima te povijesni detalji i interaktivni kviz ostavljaju dojam kvalitetna medija za proučavanje renesanse, njezinih izvora i okvira unutar kojih se događala. Uz eseje o renesansnoj umjetnosti predstavljeni su među ostalim Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Piero della Francesca i Giotto.

Internet


slika

http://ican.artnet.org Internetska stranica International Contemporary Art Network namjerava postati najreprezentativniji promotor suvremene umjetnosti srednje i istočne Europe. Organizacija koju podupiru European Cultural Foundation i Open Society Institute predstavlja nam umjetničku scenu srednje i istočnoeuropskih zemalja, novosti o događajima i publikacijama, preporučuje druge web-stranice. Međukulturna razmjena i suradnja na području suvremene umjetnosti trebala bi uključiti umjetnike, kritičare, kustose i ostale kulturne radnike i institucije toga područja.

Marko Kružić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak