Vijenac 239

Kazalište

Kulturna politika

U UNESCO-u o povratu kulturne baštine

Kulturna politika

U UNESCO-u o povratu kulturne baštine

U sjedištu UNESCO-a u Parizu od 25. do 28. ožujka održana je 12. sjednica UNESCO-ova Međuvladina odbora za promicanje povrata kulturne baštine u zemlju njezina podrijetla ili restituciju u slučaju nezakonita prisvajanja, a u čijem je radu prvi put kao punopravna članica sudjelovala i Republika Hrvatska, koju je zastupala Bianka Perčinić-Kavur, pomoćnica ministra kulture, koja je ovom prigodom izabrana za jednog od četiri potpredsjednika Odbora. Sjednici su uz predstavnike dvadeset i dvije zemlje članice Odbora prisustvovali i predstavnici pedesetak zemalja članica UNESCO-a, kao i predstavnici desetak međunarodnih organizacija.

Razmatrana su brojna pitanja vezana uz problematiku nezakonitoga prometa kulturnim dobrima i umjetninama, s posebnim naglaskom na restituciju i povrat nezakonito iznesenih kulturnih dobara. Bianka Perčinić-Kavur, kao predstavnica Republike Hrvatske, obavijestila je članove Odbora o realiziranom povratu dijela kulturnih dobara i umjetnina iz Gradskog muzeja u Vukovaru i Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, nezakonito odnesenih iz Hrvatske tijekom rata u Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu.

Na sjednici su dane i opširnije informacije o djelovanju INTERPOL-a na suzbijanju te vrste kriminala, a detaljna rasprava vođena je o nacrtu Vodiča za korištenje sredstava posebnoga Fonda Međunarodnog odbora i kriterija na temelju kojih bi se, uz prikupljene dobrovoljne priloge, zemljama članicama UNESCO-a, pružila financijska pomoć pri povratu i restituciji nezakonito iznesenih kulturnih dobara. Prezentiran je i materijal o povratu kulturnih dobara i umjetnina oduzetih za vrijeme Drugoga svjetskog rata i o načelima na kojima bi se trebali temeljiti međunarodni pregovori o postizanju sporazuma o vraćanju umjetnina njihovim vlasnicima.

Na kraju su razmatrane i usvojene preporuke Međuvladina odbora za dalje djelovanje UNESCO-a i njegovih tijela na sprečavanju nezakonitog prometa kulturnim dobrima i umjetninama te na pružanju pomoći pri njihovu povratu vlasnicima i restituciji, u slučaju nezakonita prisvajanja.

Tjedni hrvatske kulture u Nürnbergu

U Nürnbergu su od 12. veljače do 8. travnja održani Tjedni hrvatske kulture u sklopu kojih su organizirani programi iz područja filma, glazbe i književnosti. U filmskom dijelu programa prikazan je Brešanov Maršal, a gostovao je i Nedjeljko Dragić iz zagrebačke škole animiranog filma, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Tamara Obrovac & Transhistria ansambl te klapa Mareta iz Dubrovnika. Mile Ostojić i Marica Bodrožić sudjelovali su u književnom dijelu programa.

Podni mozaici u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Uprava za zaštitu kulturne baštine, izdalo je katalog Podni mozaici u Hrvatskoj od 1. do 6. stoljeća autorice Jagode Meder. Katalog je nastao kao rezultat akcije u kojoj je evidentirano i istraženo stanje očuvanosti antičkih i ranokršćanskih podnih mozaika u Hrvatskoj, što je započela još kasnih osamdesetih godina. Njime su obuhvaćeni mozaici sačuvani in situ kao i oni izloženi u muzejskim zbirkama, te iz muzejskih depoa.

Katalogom je obuhvaćeno 58 lokaliteta i oko 130 mozaičkih nalaza, prema topografskom kriteriju, jer za kronološki redoslijed nisu postojale precizne datacije, s tim da u katalogu nisu obrađeni neki noviji nalazi čija je obrada u tijeku.

Katalog je sadržajno podijeljen u nekoliko cjelina. U prvoj, uvodnoj, dan je pregled povijesti istraživanja, kao i povijesni razvoj mozaika na istočnom Jadranu, te nešto više o samim mozaicima toga vremena. Slijedi katalog s pregledom svih lokaliteta i osnovnim podacima, datacijama i dimenzijama, a potom summary na engleskom jeziku, rječnik stručnog nazivlja i popis literature. Na samom kraju nalazi se tablični prikaz mozaika u boji.

Priredila Antonija Vranić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak