Vijenac 239

Časopisi

Tri desetljeća filma u Požegi

»Zapis«, Bilten Hrvatskoga filmskog saveza, gl. ur. Dijana Nenadić, br. 40, Zagreb, 2002.

Tri desetljeća filma u Požegi

»Zapis«, Bilten Hrvatskoga filmskog saveza, gl. ur. Dijana Nenadić, br. 40, Zagreb, 2002.

Novi broj »Zapisa« otvara izvještaj Karoline Pavić o proslavi tri desetljeća filmskog stvaralaštva u Požegi. Kratki prigodničarski tekst podsjeća na više od dvjesto filmova dvadesetak autora i na značajan prinos Požežana kinoklupskoj javnosti Hrvatske. Svoju vitalnost klub je dokazao i u teškim vremenima proteklog desetljeća, a prije gotovo dva desetljeća bio je jedan od pionira u primjeni videotehnike. Uspjela smjena generacija jamči nastavak kvalitetna rada u Požegi.

Što povezuje filmove Onkraj Damira Čučića, Morena Zdravka Mustača i Dead Man Walking Tomislava Gotovca? Osim zajedničkog producenta Hrvatskog filmskog saveza (HFS) te datuma i mjesta premijere (krajem prošle godine u kinu Tuškanac) — malo toga, jer se radi o potpuno različitim autorskim poetikama koje je vrlo dobro analizirao Marijan Krivak u tekstu Onkraj konvencija: Alternativa u kinu Sloboda. Krivak je i autor teksta o 2. prvenstvu Autorskog studija Film — fotografija — video, koji je proslavio deset godina postojanja vrlo velikom produkcijom od čak dvadeset i pet filmskih radova različite kvalitete tijekom protekle godine. Upravo je ta činjenica, po Krivakovom mišljenju, značajnija od toga tko je pobijedio na prvenstvu (Zanimanje ili zabava, Luke Stamaća).

Kako bi potakli članstvo na aktivniji rad, a zagovarajući i međuklupsku suradnju, Autorski studio — ffv i HFS utemeljili su tribinu Točno u podne na kojoj se svake prve subote u mjesecu održavaju filmski dvoboji klubova. Izvještaje s prva dva dvoboja održana u veljači i ožujku napisao je Zdravko Mustać.

MM izlog objavljuje članak o programu Frame by frame, retrospektivi hrvatske jednokanalne umjetnosti, koji svjedoči o tridesetogodišnjem kontinuitetu i vitalnosti hrvatske videoumjetnosti. Uz dva mala filmska razgovora (sugovornici Duška Popovića ovog su puta Hrvoje Sarić i Milan Šamanec) u »Zapisu« su i dobro znane rubrike Iz povijesti filma, Mediji i edukacija i Iz klubova.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak