Vijenac 239

Mm

Kultura na internetu: www.tereza-kesovija.com

Stare ljubavi

Kultura na internetu: www.tereza-kesovija.com

Stare ljubavi

Na nedavno održanim Danima Hrvatske radiotelevizije u Opatiji, Gabi Novak proglašena je najboljom u čak četiri kategorije diskografske nagrade Porin, a središnji događaj čitave manifestacije bio je veliki koncert na kojem su u čast Arsenu Dediću njegove pjesme izveli mnogi ugledni umjetnici. To je bio povod da na internetu potražimo stranice pjevača čija uspješna karijera traje više desetljeća. Rezultat pretraživanja vrlo je skroman, jer samo dvoje izvođača koje bismo mogli uvrstiti u prije opisanu kategoriju imaju svoje službene internetske stranice. To su Meri Cetinić i Tereza Kesovija. Stranice obiju pjevačica nalaze se na listi nominiranih u izboru za najbolju glazbenu web stranicu koji organiziraju Croatian Music Info i Hrvatska glazbena unija. Ovom prigodom detaljnije ćemo zaviriti na stranice Tereze Kesovije.

Kako predstaviti pjevačicu koja je uspješnu karijeru počela 1961, prije više od četiri desetljeća? Naslovna stranica s fotografijom na kojoj se u pozadini vidi njezin voljeni Grad odličan je uvod. Nakon izbora jezika (hrvatski, engleski) ulazimo na stranicu vrlo dobre organizacije te stoga i visoke preglednosti i lake dostupnosti sadržaja. Od mnoštva rubrika zavirit ćemo samo u neke. Biografija donosi veliki tekst u kojem se podsjeća na uspjehe koje je tijekom iznimne karijere postigla Tereza. Diskografija omotnicama izdanja, koje je moguće uvećati te se tako upoznati s njihovim sadržajem, prezentira velik broj glazbenih izdanja na raznovrsnim nosačima zvuka. Glazba i video donosi glazbene zapise dvanaest pjesama u rasponu od Legende o Miljenku i Dobrili, koje je Tereza pjevala na Splitskom festivalu 1964. do Skalina od Buže otpjevanih na Festi u Dubrovniku ove godine, a putem internih linkova moguće je doći do mnoštva fotografija i kratkih glazbenih inserata (slabije kvalitete) s velikoga prošlogodišnjeg koncerta Tereze i Michela Legranda S druge strane sna.

Na stranici se uz velik broj fotografija nastalih u različitim razdobljima Terezine karijere (na žalost uz fotografije nije napisano ni vrijeme ni mjesto nastanka) i izvadak iz autobiografske knjige Libertas nalazi i mnoštvo drugih podataka i zanimljivosti o Terezi. Stranica postoji od 1997, a poštovanje njezinih priređivača prema velikoj Terezi vidljivo je u svakom njezinu segmentu.

Sandra Cekol

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak