Vijenac 239

Kazalište

TEATROSKOP

Održan 19. SLUK

TEATROSKOP

Održan 19. SLUK

U Dječjem kazalištu u Osijeku od 26. do 29. travnja održan je 19. susret lutkara i lutkarskih kazališta za djecu, na kojem je ove godine odigrano petnaest predstava iz cijele Hrvatske. Sudjelovali su, pored osječkoga Dječjeg kazališta, i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, Max Teatar iz Zagreba, HNK Osijek, Malo istarsko lutkarsko kazalište, Kazalište Virovitica i Lutkarska scena varaždinskog HNK, ZKM i ZKL u suradnji, Teatar Exit, Gradsko kazalište lutaka Zadar, Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba i Lutkarsko kazalište iz Mostara. U sklopu SLUK-a održana je i godišnja skupština Hrvatskog centra UNIMA.

10. međunarodni festival malih scena u Rijeci


slika

Četrnaest domaćih i inozemnih predstava od 3. do 12. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku čine okosnicu programa 10. međunarodnog festivala malih scena, koji više nije tako mali niti su predstave samo za malu scenu, a i publike svake godine ima toliko da bi odrednicu malih scena trebalo početi shvaćati kao teret. Kao i prošle godine, selektor festivala je dramaturg Darko Lukić. Otvaranje festivala rezervirano je za najjače gostovanje: bit će to predstava W-Radnički cirkus Krétakör Theatrea iz Budimpešte u režiji jednog od najvažnijih mlađih europskih redatelja, Arpada Schillinga, koji ovom predstavom daje svoje čitanje Büchnerova Woyzecka. U Rijeku ponovno dolazi i Provisorium & Kompania Teatr iz poljskog Lublina, ali ovaj put s predstavom Prizori iz srednjoeuropskog života. Compagnia Lombardi-Tiezzi iz Firence dolazi s kazališnom verzijom Danteova Pakla, dok Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstavlja Držićeva Skupa u režiji Jagoša Markovića. U Rijeku dolazi i beogradski Atelje 212 s dvjema predstavama, monodramom Uho, grlo, nož prema romanu Vedrane Rudan u izvedbi Jelisavete Seke Sabljić i Sabranim pričama Donalda Marguilesa. Sarajevski ratni teatar izvest će predstavu Ay, Carmela, a Drama SNG-a Tamo daleko, dok će domaću kazališnu produkciju predstaviti Jelka kod Ivanovih Zagrebačkog kazališta mladih, Kerempuhovi Vaginini monolozi, Proljetno buđenje Teatra &TD, Glorija HKD Teatra i Nosi nas rijeka splitskog HNK.

Detaljniji program nalazi se na adresi www.theatrefestivalrijeka.hr.

Bug u Teatru &TD

Komad Bug nagrađivanog američkog autora Richarda Stranda hrvatsku će praizvedbu imati 6. svibnja u Teatru &TD, u prijevodu, adaptaciji i režiji Tee Gjergjizi Agejev. Uzbudljivu i nepredvidljivu crnu komediju o pojedincu u žrvnju korporativnog poslovanja, čija se tema može opisati i kao pogreška u sustavu ili greška u sistemu, odigrat će Tvrtko Jurić, Olga Pakalović, Ivana Krizmanić i Dražen Šivak.

Paravani u Gavelli


slika

Hrvatsku će praizvedbu 9. svibnja u Dramskom kazalištu Gavella imati i Paravani Jeana Geneta, što je ne samo kazališna nego i kulturološka činjenica. Tekst kultnog autora nastao je početkom šezdesetih, ali se zbog strukture opirao uprizorenju, pa će upravo zbog toga biti još zanimljivije vidjeti kako se s njim borila mlada muška glumačka ekipa u sastavu: Sven Šestak, Rakan Rushaidat, Bojan i Goran Navojec, Enes Vejzović, Janko Rakoš, Mario Mirković, Robert Ugrina, Filip Šovagović, Ranko Zidarić i Darko Milas, glumac kojem je ovo prva uloga od dolaska u Gavellu iz osječkog HNK. Režije Paravana, teksta koji govori o smrti, kriminalu, ali i ljepotama bizarnosti u prijevodu Zvonimira Mrkonjića, prihvatio se Ranko Zidarić. Dramaturginja predstave je Mani Gotovac, scenografkinja Barbara Borčić, dok scensku glazbu potpisuju i izvode Filip Šovagović, Julio Šimunković, Christian Kanazir i ansambl predstave.

Ulovljen u mrežu u HNK Osijek


slika

Nastavak uspješnice Kidaj od svoje žene Raya Cooneya pod naslovom Uhvaćen u mrežu premijerno na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku igra 9. svibnja u režiji Želimira Oreškovića. Komediju o bigamiji scenografski je opremio Vladimir Androić, kostimografski Saša Došen, a glazbeno Igor Valeri. U predstavi glume Mario Rade, Tatjana Bertok, Mira Perić Kraljik, Anita Schmidt, Velimir Čokljat, Davor Panić, i Augustin Halas.

10. festival glumca

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Županije vukovarsko-srijemske ove se godine od 10. do 19. svibnja održava Festival glumca. Festival monodrame i komorne scene posvećen je ponajprije glumcu i njegovu stvaralaštvu i jedini je takve vrste u Hrvatskoj. Prema izboru Vanje Dracha, u Iloku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima gostovat će dvadeset predstava: Proslava, Budala za večeru, Kvartet, Čudesni svijet brojeva, Stvar je u obliku, Noževi u kokošima, Otvarač za konzerve, Fritzspiel, Ma i Ta, Klauni i lutke — Fljuf i Žljuf, Antigona u New Yorku, Hotel Babilon, M. U. R., Oprosti Stipe, Nosi nas rijeka, Muškardin, Skroviti vrt, Klaonica, Kamenje u njegovim džepovima i Pipi Duga Čarapa. Nagrada Festivala glumca je statua Fabijana Šovagovića. Program se nalazi i na web stranicama organizatora: www.hddu.hr.

Nevjesta od vjetra u HNK

U nedjelju, 11. svibnja, nakon duge stanke na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izlazi komad Slobodana Šnajdera. Riječ je o Nevjesti od vjetra, romansiranoj biografiji glumice Gemme Boić, rođene Zagrepčanke koja se na prijelazu stoljeća tražila po europskim pozornicama da bi tragično skončala u Beču. Ovaj, još jedan, Šnajderov smrtopis u HNK postavlja Ivica Boban, koja njime i debitira u toj kući. Uz scenografa Zlatka Kauzlarića Atača, dramaturginju Sanju Ivić i kostimografkinju Doris Kristić, u autorskom timu predstave je i skladatelj Stanko Juzbašić. Naslovna uloga povjerena je Almi Prici, njezina nesuđenog ljubavnika igra Dragan Despot, a ostale Vanja Matujec, Ana Begić, Božidar Boban, Kruno Šarić, Jasmin Telalović i drugi.

Igor Ružić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak