Vijenac 239

Časopisi

Od Grka do moderne

»Prolegomena«, god. 1, br. 2, Zagreb, 2002, ur. Josip Talanga

Od Grka do moderne

»Prolegomena«, god. 1, br. 2, Zagreb, 2002, ur. Josip Talanga

Drugi broj nedavno pokrenuta časopisa za filozofiju donosi pet znanstvenih članaka i nekoliko prikaza knjiga. Članci su u ovom broju različite tematike, od klasičnih filozofijskih analiza grčkih filozofa, pa sve do eugenike i filozofskoga razmatranja moderne. Evangelos Moutsopoulos u kratku tekstu bavi se Platonovim Zakonima, točnije njegovim razmatranjima o glazbi i kretanju; specifična svojstva kretanja (pravilno i ritmičko) nisu samo predmet glazbenog istraživanja, nego su neodvojiva od temeljnih filozofskih pitanja u kojima se rješavaju »proturječnosti između materijalnog i duhovnog, prirodnog i psihološkog, medicinskog i obrazovnog«.

Čuđenje kao izvor i početak

Platonom se bavi i Damir Barbarić, koji se u svom detaljnijem i opsežnijem radu Mjesto filozofiranja usredotočuje na pojam čuđenja, pokušavajući pronaći izvorni smisao Platonova stajališta kako je čuđenje izvor i početak svakog bavljenja filozofijom. Spomenuto duhovno putovanje od Platonovih dijaloga Teeteta i Gozbe za sugovornike uzima Aristotelovu Metafiziku i Hegelovu Estetiku. Potraga za primjerenim mjestom pravog filozofiranja dana je u obliku kratke filozofijsko-povijesne rekapitulacije u kojoj se taj pojam pokušava iznova promisliti i donekle očistiti od aristotelovskog interpretativnog horizonta. Barbarićev je rad precizno i germanski pedantno istraživanje u kojem se poznavanje filozofijskog materijala javlja kao nužni preduvjet za svaku iduću analizu te tematike.

Samir Arnautović bavi se Waldenfelsovim razumijevanjem moderne; preciznije, njegovim fenomenološkim razumijevanjem koje je zasnovano na »razumijevanju stranog kao bitnog određenja moderne«. Analizirajući pojam »stranosti« u njegov fenomenalnom realitetu, otkriva Waldenfelsovo djelo u kontekstu njegova značenja kao »ishodišta filozofijskog mišljenja na prijelazu stoljeća«. Carol Caraway u svom članku otkriva sličnosti i veze između vitgenštajnovske i feminističkih epistemologija, a Darko Polšek u poduljem tekstu opisuje burnu povijest eugenike u Sjedinjenim Državama tijekom 20. stoljeća, prije svega se usredotočujući na faktografiju i statistiku, a ne na njezin moralno-etički ili filozofijski kontekst.

Više slobode i stručnosti

U ovom broju nalazi se čak devet prikaza filozofskih knjiga. Većinom su detaljni, poput svih standardnih recenzija kakvih ima u svakom filozofskom časopisu. Uostalom, prikazi knjiga u časopisima uvijek su znatno opširniji negoli oni na skučenu novinskom formatu, pa su ponajprije usmjereni prema akademski obrazovanoj publici; recenzent ima priliku koristiti se stručnijim terminima negoli kad piše za neko manje akademsko glasilo, te stoga raspolaže i većim prostorom. Ovaj uvod nije sasvim bez razloga: filozofijska je kritika u nas i dalje prilično obezvrijeđena djelatnost i vrednuje se prema drugim parametrima negoli izvorni znanstveni tekstovi, pregledni članci ili priopćenja. Prije svega, smatra se šljakerskim i manje vrijednim poslom, a osim toga ne vrednuje se kao znanstveni rad — iz perspektive nabijanja kartica u svrhu održavanja akademskog statusa ona je prilično beskoristan trud: ne povećava autorovu bibliografiju niti se smatra osobito izvornim i originalnim radom.

Ne treba ni spominjati kako je tek s novinskim bavljenjem filozofijom; oni koji se u nas time bave sustavno i redovito mogu se (a i to je optimistična pretpostavka) nabrojati na prste jedne ruke. Je li ovdje riječ o prijeziru prema svim oblicima izvan-institucionalnog bavljenja filozofijom ili strah od toga da se talent troši na nešto što se ne može katalogizirati i poslužiti kao dokaz/rezultat znanstvenoga napredovanja, ovdje ostaje otvoreno pitanje. U svakom slučaju, svi koje zanima filozofija u ovom broju naći će barem dva-tri zanimljiva teksta.

Tonči Valentić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak