Vijenac 239

Matica hrvatska

Kutina u knjizi

Kutina u knjizi

Ogranak Matice hrvatske Kutina predstavio je svoju djelatnost i monografiju Kutina 24. travnja. Okupljene je u ime Matice hrvatske pozdravio potpredsjednik Stjepan Sučić, istaknuvši marljiv rad Ogranka na stvaranju kulturnog identiteta grada, koji je ovom monografijom dobio kapitalnu knjigu, kakvu dosad nije imao, knjigu o staroj Kutini, ali i o Kutini kakva je ona danas.

Ante Juretić, predsjednik Ogranka, naglasio je njegov rad, čiji su prvi oblici u ovome gradu započeli još 1886, kao prepoznatljiv i nezaobilazan, koji se provodi u više radnih programa.

Dragutin Pasarić, urednik monografije i istaknut član Ogranka, za monografiju je rekao da sa svojih 560 starnica i četiri poglavlja donosi prikaz života grada iz različitih aspekata, na što upućuje već i njezina naslovnica, koja ujedinjuje njegov kulturni i industrijski identitet. Kutina je njome dobila jednu od najboljih regionalnih studija.

U ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je obavio istraživački dio rada na monografiji, govorili su dr. Vlado Šakić, dr. Ivan Rogić i u ime odsutnoga dr. Dragutina Pavličevića, koji je imao veliku ulogu u nastanku monografije, njegovo pismo pročitala je njegova suradnica Ljiljana Dobrovšak. U pismu je Pavličević istaknuo kako je Kutina ovom knjigom enciklopedijskog formata dobila svoj rodni list, putovnicu i domovnicu, knjigu koja treba postati uzor i za druge gradove.

Prisutne je pozdravila i gradonačelnica Kutine Velimira Toth Prosoli, istaknuvši važnost te velike knjige, o kojoj se svakodnevno raspravlja, i za koju ima i pohvala i kritika i koja već traži svoj nastavak. Kutinčanin msgr. Vladimir Stanković, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, rekao je kako velike knjige poput ove zaslužuju da budu predstavljene u najboljem izdanju na ognjištu hrvatske kulture, u Matici hrvatskoj.

Program predstavljanja uveličan je glazbom ženske vokalne skupine Dunje KUD-a Moslavina iz Kutine pod vodstvom Josipa Ferenčakovića i Roberta Belinića, poznatoga mladog gitarista.

Antonija Vranić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak