Vijenac 239

Film

Glumac iz sjene

James Franco

Mrzovoljan, buntovno-nemaran izgled, uz intenzivan i metodičan pristup obradi likova, Francu su već priskrbili uglednu reputaciju i među kritičarima i među kolegama

Glumac iz sjene

James Franco

Mrzovoljan, buntovno-nemaran izgled, uz intenzivan i metodičan pristup obradi likova, Francu su već priskrbili uglednu reputaciju i među kritičarima i među kolegama

Mladi glumac James Franco (rođen 19. travnja 1978. u Paolo Altu u Kaliforniji), sa svojim mračnim izgledom impresivne kovrčave kose, blijeda lica i atletske građe, moderna nemarna grungy-stila, savršeno se uklapa u predodžbu stidljiva umjetnika osamljenika s teretom na duši.

Taj mrzovoljan, buntovno-nemaran izgled, uz intenzivan i metodičan pristup obradi likova, Francu su već priskrbili uglednu reputaciju i među kritičarima i među kolegama — jer on ne glumi, nego postaje jedno s karakterima — jednostavno biva. Upravo ta strast, baš kao i tipska sličnost s legendarnim Jamesom Deanom, priskrbila mu je glavnu ulogu u kvazidokumentarnoj fikcionalnoj TV-drami o Deanovu životu, za koju je zaradio nominaciju za Emmy, odnosno nagradu Zlatni globus.

Specifična kvaliteta ranjivosti

Francovo unošenje sebe u ulogu, a koje je i Deanovoj ličnosti dalo specifičnu kvalitetu ranjivosti, uočio je i Robert de Niro, koji je mladića osobno izabrao za ulogu svoga sina u policijskom trileru Grad na obali. Tu je Franco zablistao kao apatični narkoman, za kojeg se pripremao tako što je neko vrijeme proveo kao beskućnik na njujorškim ulicama. Svojom pojavnošću, naime, bitno drukčijom od drugih zvijezda njegovih godina, on vlada platnom te je emisija nesputane kreativnosti koju posjeduje upravo ona kvaliteta koju posebice cijeni u svoga glumačkog uzora — Benicija del Tora, koji nimalo glamurozne likove portretira sa snažnom karizmom.

Inače se Franco na velikom ekranu prvi put pojavio uz Drew Barrymore filmom Nikad se nisam poljubila, a veću slavu stekao sporednom ulogom u Spidermanu (iako se prijavio za glavnu). Gostovao je i u popularnim serijama Dosjei X i Profler, a niz neshvaćenih i bolnih likova nastavio je i u najnovijem, redateljskom debiju Nicholasa Cagea — Sonny kao muška prostitutka — žigolo Sonny Philips, u međuvremenu se opuštajući uz svoju drugu ljubav — slikarstvo.

Katarina Marić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak