Vijenac 239

Mm

Kultura na internetu: http://www.hnk-zajc.hr

Interaktivni Zajc

Kultura na internetu: http://www.hnk-zajc.hr

Interaktivni Zajc

Tri umjetničke grane (drama, opera, balet) s četiri ansambla — Hrvatska drama, Dramma italiano (Talijanska drama), Opera sa simfonijskom djelatnošću i Balet, u drugoj najstarijoj kazališnoj zgradi u Hrvatskoj (otvorenoj daleke 1885) — tako bismo, telegramski kratko, mogli opisati Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci. Duga i slavna prošlost kazališta obvezuje njegove današnje djelatnike, a nove tehnologije nude i nove putove za prezentaciju, u čemu se riječki HNK iznimno dobro snašao te se njegove internetske stranice s pravom mogu uvrstiti u vrhunce ponude hrvatskog kazališnoga weba jer se koriste svim mogućnostima koje internet pruža. Krenimo redom prema opcijama velikog i preglednog izbornika na naslovnici.

Iz kraćeg teksta o kazalištu saznajemo o povijesti kazališta u Rijeci i povijesti same zgrade HNK. Tekst je moguće pročitati i na engleskom jeziku (stranica je u cijelosti dostupna samo na hrvatskom). Tijekom vremena kazalište je mijenjalo imena (neko vrijeme nosilo je ime slavnoga Verdija), a od 1953. nosi ime jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Ivana pl. Zajca, koji je predstavljen biografskom zabilješkom. Predstave donose popis svih predstava koje su se našle na repertoaru HNK u ovom tisućljeću. Klikom na ime dolazimo do detaljnijih podataka o svakom naslovu. Uz imena redatelja i svih zaslužnih za oblikovanje predstave (o nekima od njih moguće je saznati i više putem internih linkova), glumačku, pjevačku ili plesnu podjelu te kratki izvadak iz programske knjižice za neke je predstave moguće pročitati izvatke iz kritika te pogledati video zapis. Fotografije iz predstava nije moguće uvećati. Uz klasične rubrike novosti i informacije o ulaznicama, na glavnom su izborniku kao posebna cjelina izdvojena galerija (uz fotogaleriju tu je i popis nagrada koje su predstave HNK osvojile) i videoarhiva (više od dvadeset videozapisa!). Važno je naglasiti da je predstave riječkoga HNK povremeno moguće vidjeti na internetu u izravnom prjenosu.

Osvrt ćemo zaključiti jedinom ozbiljnijom primjedbom koja se može uputiti na račun priređivača — za razliku od članova glumačkog ansambla Hrvatske drame koji su predstavljeni kvalitetnim profesionalnim biografijama, članovi ostalih ansambala nemaju te povlastice.

Sandra Cekol

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak