Vijenac 239

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Lean, Hadžić i Sellers

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Lean, Hadžić i Sellers


slika

Zagreb U prvoj polovici svibnja Filmski centar nastavlja prikazivati filmove dvaju ranijih ciklusa te priprema jedan novi. Tako će posjetitelji zagrebačke Kinoteke moći pogledati socijalne drame Protest s Bekimom Fehmiuom (6. svibnja) i Divlji anđeli s Božidarom Oreškovićem (13. svibnja) iz ciklusa hrvatskoga redatelja Fadila Hadžića te četiri nova naslova iz ciklusa britanskoga glumca Petera Sellersa. To su Film o trčanju, skakanju i stajanju i Lolita (3. svibnja) te Ja sam dobro, Jack i Dobrodošli, Mr. Chance (6. svibnja). U subotu, 10. svibnja, nastavlja se ciklus filmova britanskoga redatelja Davida Leana, i to ratnom dramom Most na rijeci Kwai iz 1957, nagrađenom sa sedam Oscara. Tri dana poslije na rasporedu su još dva Leanova klasika, Ljetno doba iz 1955. te Hobson u neprilici iz 1954.

U kinima: Adaptacija i adaptacije


slika

Zagreb Uz već pristigla trostrukog oskarovskog laureata, ratne drame Pijanist nagrađenih Romana Polanskog kao redatelja i Adriena Brodyja kao glavnog glumca, u domaća kina dolazi još nekoliko filmova. To su, ponajprije, satirična drama Adaptacija u režiji Spikea Joneza s Nicolasom Cageom u dvostrukoj ulozi braće blizanaca koji očajnički pokušavaju napisati filmski scenarij. U filmu glumi i Meryl Streep te Chris Cooper, koji je za epizodnu ulogu nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom. Uz Adaptaciju u svibnju u Hrvatsku stiže i spektakl X-Men 2 Bryana Singera, nova prilagodba istoimenog stripa, zatim burleska Jackass: Film Jeffa Tremainea, velikoekranska inačica popularne TV-serije, kao i akcijski triler Ecks protiv Severa: Konačni obračun Wycha Kaosayanande, čiji je glavni adut — Antonio Banderas.

Hrvatska: Suša u Cannesu


slika

Zagreb Kratkometražni igrani film Suša scenarista i redatelja Dalibora Matanića uvršten je u program Director’s Fortnight ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (14-25. svibnja). Riječ je o popratnom programu nenatjecateljskoga karaktera pokrenutu 1968. s namjerom promicanja umjetničkog filma i neovisnih produkcija. Sama je Suša prvi dio Matanićeva planiranog omnibusa od šest filmova o intimama šest djevojaka na šest različitih strana svijeta u isto vrijeme. Središnji je pak lik Suše djevojka na otoku koju tumači trenutačno najzaposlenija hrvatska glumica Leona Paraminski. Film u Cannes odlazi s dva priznanja s 12. dana hrvatskog filma, i to s nagradom Oktavijan za najbolji kratkometražni igrani film i sa specijalnom nagradom Kodak za najbolju fotografiju Branka Linte.

Francuska: Zlatna palma 56. put


slika

Cannes I dok će Matanićeva Suša braniti hrvatske boje na 56. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, za glavnu će se festivalsku nagradu, Zlatnu palmu, natjecati dvadeset dugometražnih igranih filmova. Pritom je najviše naslova, njih pet, stiglo iz francuske kinematografije (Les Côtelettes, Tiresia, La Petite Lili, Swimming Pool, Les Égarés), dok američku filmsku umjetnost predstavljaju tri uratka: Mystic River Clinta Eastwooda, The Brown Bunny Vincenta Galla i Elephant Gusa Van Santa. Ipak, najviše se iščekuje novi film danskoga redatelja Larsa von Triera Dogville s oskarovkom Nicole Kidman, Jamesom Caanom i Lauren Bacall, baš kao i japanski kandidat za nagradu Bright Future Kiyoshija Kurosawe.

SAD: X-Men drugi put


slika

Los Angeles U odnosu na kansku utrku za filmske nagrade, početak svibnja u američkim kinima označuje početak utrke za što većim zaradama na kinoblagajnama. Sezonu 2. svibnja otvara znanstveno-fantastični spektakl X-Men 2, nastavak hita iz 2000. koji okuplja doslovce istu ekipu. Redatelj je ponovno Bryan Singer (Privedite osumnjičene), a glumačku postavu čine Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Anna Paquin, Halle Berry te Famke Janssen. Film je prilagodba popularnoga Marvelova stripa iz 1963. autorskog dvojca Stana Leeja i Jacka Kirbyja, a središnji su mu likovi skupina mutanata koji se suprotstavljaju neprijateljski raspoloženu generalu.

Knjiga: Rudolph Valentino


slika

Emily W. Leider, Dark Lover: The Life and Death of Rudolph Valentino, Farrar Straus & Giroux, 2003. Nitko nikad u glumačkom svijetu nije ponovio idolatriju oko Rudolpha Valentina (1895-1926), rano preminula američkog glumca talijanskog podrijetla i zvijezde nijemih hitova Šeik i Šeikov sin. O njegovu je životu i karijeri upravo objavljena opširna biografija, za koju je autorica Emily W. Leider dobila niz najviših ocjena.

Internet: Društvo hrvatskih filmskih redatelja


slika

http://www.dhfr.hr Osnovano 1995. sa svrhom promicanja i zaštite hrvatske kinematografije i filmske umjetnosti te redateljske struke, Društvo hrvatskih filmskih redatelja okuplja 82 autora svih naraštaja i audio-vizualnih redateljskih kategorija. Pritom njegova službena web-stranica služi kao izvrstan putokaz u djelatnosti Društva.

Boško Picula

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak