Vijenac 239

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Aukcija predmeta iz Sternove ostavštine

GLAZBENI GLOBUS

Aukcija predmeta iz Sternove ostavštine


slika

New York Njujorška aukcijska kuća Tarisio Auctions upravo održava online dražbu dvjesto predmeta iz ostavštine violinističkoga virtuoza Isaaca Sterna. Među ponuđenim predmetima nalazi se violina francuskoga graditelja J. B. Vuillaumea procijenjena između sedamdeset i stotinu tisuća dolara, kao i trideset gudala, među ostalima i jedno pozlaćeno i obloženo kornjačevinom Etiennea Pajeota, za koje se očekuje da će dosegnuti cijenu između trideset pet i četrdeset tisuća dolara. Najvredniji je primjerak na aukciji violina čiji je vlasnik bio Jan Kubelik. Riječ je o Stradivariusovoj violini iz 1687, za koju se očekuje cijena između devetsto tisuća te milijun i dvjesto tisuća dolara.

Snimljena izvorna verzija Enigma varijacija


slika

Članovi Hallé Orchestra pod ravnanjem Marka Eldera trajno su zabilježili vjerojatno najpopularnije Elgarovo djelo za novoosnovanu kućnu diskografsku tvrtku. Elgar je nakon izvedbe revidirao skladbu, dodavši joj devedeset i šest taktova, nakon što mu je njegov izdavač August Jaeger prigovorio kako je finale preslabo i nedorečeno. Nakon praizvedbe u Londonu 1899. izvorni završetak djela vjerojatno se nije mogao čuti sve do 1968, kad ga je Frederick Ashton iskoristio kao dio glazbe istoimenoga baleta. Novi CD pružit će mogućnost izbora, tako da će svaki slušatelj prema osobnoj odluci odabrati verziju djela koju želi slušati.

Nove verzije Ruslana i Ljudmile u Boljšoju


slika

Moskva Moskovski Boljšoj teatar zaključuje ovogodišnju sezonu izvedbom nove verzije poznate Glinkine opere. Premijera je održana 23. travnja. Nova je verzija rezultat rada na partituri pohranjenoj u samom Boljšom teatru, te još dvije partiture koje se nalaze u Petrogradu, odnosno Berlinu.

Otkriveno rano Brittenovo remek-djelo

Dva komada za violinu, violu i glasovir, petnaestminutno djelo koje je Benjamin Britten napisao kad mu je bilo šesnaest godina, otkriveno je u arhivu kuće u Aldeburghu, Suffolk, u kojoj je slavni britanski skladatelj živio. Skladbu je otkrio skladatelj David Matthews, nekadašnji Brittenov asistent i njegov današnji biograf. Djelo će biti praizvedeno 10. srpnja u crkvi sv. Ivana u Westminsteru, a izvedbu će prenositi Treći program BBC-a. Violinist Peter Sheppard Skaerved, član trija koji će izvesti djelo, napominje da posrijedi nije tek fragmentarni mladenački uradak. »To je cjelovito, zrelo komorno ostvarenje. Poznato je da je Britten skladao u najranijoj dobi, te da je napisao simfoniju za komorni orkestar zasnovnu na materijalu koji je osmislio u dobi od deset ili jedanaest godina. No u ovome djelu moguće je zapaziti korijene mnogih poslije jasno uočljivih skladateljevih postupaka.« Praizvedba novootkrivena djela poklopit će se s izlaskom iz tiska Matthewsove knjige naslovljene Britten, Life and Times.

Praizvedba nedovršena Lisztova oratorija


slika

Cincinnati Dirigent James Conlon uz Cincinnati Symphony Orchestra i May Festival Chorus te soliste mezzosopranisticu Kristin Jepson i baritona Dannieja Raya Alberta praizvest će 23. svibnja u okviru Svibanjskog festivala u Cincinnatiju dva dovršena dijela nedovršenog oratorija Sveti Stanislav Franza Liszta. Isti će izvođači nakon festivala realizirati i trajnu snimku djela za diskografsku kuću Telarc.

Borko Špoljarić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak