Vijenac 239

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Aukcija Bretonove zbirke iznad očekivanja

KNJIŽEVNI GLOBUS

Aukcija Bretonove zbirke iznad očekivanja

Francuska Na aukciji 3500 knjiga i 500 rukopisa iz ostavštine francuskog pisca André Bretona (1896-1966) postignute su rekordno visoke cijene, ukupno oko 46 milijuna eura. Nakon što je prodana knjižnica, pod čekićem su se našle slike i crteži Dalíja, Picassa, Miróa i Magrittea. Francuski intelektualci prosvjedovali su protiv toga što se jedna od najvažnijih svjetskih nadrealističkih zbirki cijepa i razbacuje po svijetu, a pred pariškom aukcijskom kućom demonstranti su dijelili krivotvorene novčanice s portretom Bretona i natpisom »Vaš novac smrdi na leš pjesnika«. Aukcijom je propala ideja Zaklade nadrealizma, za koju su se od smrti autora Manifesta nadrealizma zalagale Bretonova kći i unuka. Francuske su kulturne ustanove, u reakciji na prosvjede, za 11,8 milijuna eura kupile knjige, rukopise i slike za više od trideset biblioteka i muzeja.

Arthur Miller dobitnik nagrade grada Jeruzalema


slika

Izrael/SAD Američki pisac i dramaturg Arthur Miller nagrađen je Književnom nagradom grada Jeruzalema. Milleru će nagrada za životno djelo biti predana za vrijeme jeruzalemskog Sajma knjige potkraj lipnja. Književna nagrada grada Jeruzalema dodjeljuje se piscima koji se zalažu za slobodu pojedinca u društvu. Osim 88-godišnjeg autora Smrti trgovačkog putnika, među dobitnike prijašnjih godina pripadaju Max Frisch, Simone de Beauvoir i Milan Kundera.

Izgubljeni Lorkin rukopis uskoro na aukciji


slika

Španjolska Rukopis zbirke Poeta en Nueva York Federica Garcíe Lorke, za koji se pedeset godina vjerovalo da je izgubljen, bit će ponuđen na aukciji u kući Christie’s u Londonu u lipnju. Rukopis se sastoji od 96 tipkanih i 24 rukom ispisane stranice. U srpnju 1936. Lorca je rukopis predao izdavaču, Josephu Bergaminu, ali se nije po njega vratio, jer je 19. kolovoza 1936. godine, u prvim danima Španjolskog gradjanskog rata, odveden iz svoje kuće u Granadi i ubijen. Rukopis prodaje Manola Saavedra, meksička glumica koja je igrala u nekoliko Lorkinih komada, i koja je rukopis dobila 1979. godine od neke Bergaminove prijateljice.

Otkrivena nepoznata priča Karla Maya


slika

Njemačka Do sada nepoznati tekst čiji je autor najvjerojatnije Karl May (1842-1912) pronađen je u Dresdenu. Priču od oko 750 redaka, pod naslovom Friede auf Erden, neki je povjesničar pronašao u tjedniku »Der Beobachter an der Elbe«. Priču objavljenu 1874. bez imena autora provjerava Muzej Karla Maya u Radebeulu. Autor Winnetoua i Old Shatterhanda još je jedan od najčitanijih njemačkih pisaca, a ukupna naklada njegovih knjiga na njemačkom prešla je osamdeset milijuna. Njegovi su romani prevedeni na više od trideset jezika.

Predana UNESCO-ova nagrada za knjigu za djecu i mlade

Francuska Na svjetski dan knjige, 23. travnja, u Parizu je predana ovogodišnja UNESCO-ova nagrada za književnost za djecu i mlade Antoniju Skármeti iz Čilea i Jenny Robson iz Južnoafričke Republike. Nagrada je dotirana sa po osam tisuća dolara, a od 1997. svake dvije godine dodjeljuje se knjigama za djecu i za mlade koje najviše potiču toleranciju. Skármetina priča La Composición govori o sudbini obitelji za vrijeme vojne diktature u Čileu. Jenny Robson dobiva nagradu u kategoriji knjiga za mlade za svoje djelo Because Pula Means Rain.

Ruski autor Limonov osuđen na zatvorsku kaznu


slika

Rusija Kontroverzni ruski autor i desni ekstremist Eduard Limonov osuđen je na četiri godine zatvora zbog ilegalna posjedovanja oružja. Limonov je uhićen 2001. godine, a sud ga je proglasio krivim za kupnju oružja za Rusku oslobodilačku vojsku, koju je osnovao. Ta je desničarska skupina navodno planirala ustanak na sjeveru Kazahstana, gdje uglavnom žive Rusi. Liberalni ruski tisak kritizirao je sudski proces kao politički.

Otvoren međunarodni sajam knjige u Bueńos Airesu

Argentina Uz sudjelovanje Maria Vargasa Llose, Carlosa Fuentesa i Umberta Eca otvoren je 24. međunarodni sajam knjiga u Buenos Airesu, najvažniji kulturni događaj u Argentini. Sajam, koji traje do kraja svibnja, ove godine pod sloganom Argentinci i knjige, očekuje više od milijun posjetitelja. Unatoč ekonomskoj krizi, na 25 000 četvornih metara izlaže 1348 izlagača. Na sajam dolaze i talijanski esejist Claudio Magris i španjolski sudac Baltasar Garzón, koji predstavlja svoju knjigu Cuento de Navidad. Vargas Llosa predstavit će knjigu El paraiso de la otra esquina.

Prodana Tolkienova kuća u Oxfordu


slika

Velika Britanija Kuća u Oxfordu u kojoj je stanovao engleski pisac J. R. R. Tolkien (1892-1973) prodana je za 1,1 milijun eura. Tako visoka cijena postignuta za kuću objašnjava se trenutnim velikim interesom za autora Gospodara prstenova. Sveučilišni profesor Tolkien u kući u središtu Oxforda stanovao je od 1918. sa suprugom Edith. I britansko Tolkienovo društvo zanimalo se za zgradu, ali nije moglo financirati kupnju.

Iva Krtalić

Vijenac 239

239 - 1. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak