Vijenac 237

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čabar

Za predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čabar i za sljedeće je četiri godine jednoglasno na izbornoj skupštini izabran prof. Ivan Janeš, kojem će u radu pomagati prof. Ivan Kvesić, tajnik, dipl. inž. Vera Malnar, blagajnica, Jerko Janeš, Zvonimir Gašparac i Andrija Zbašnik.

Čabarski Ogranak, iako brojčano nevelik, u protekle je četiri godine ostvario zavidne aktivnosti, posebice u glazbenim manifestacijama i u radu na zaštiti kulturne baštine, posebice one duhovne. Ogranak Matice hrvatske Čabar vodio je akciju oko saniranja crkvice sv. Ane u Malom Lugu, kapelice sv. Stjepana u Vodama, sanaciji crkvice u Zamostu. Na skupštini je pokrenuta inicijativa da se imenuje izdavački odbor monografije čabarskoga kraja, koja bi svjetlo dana trebala ugledati uz obilježavanje petsto godina župe Gerovo u 2004. godini.

Čakovec

Ogranak Matice hrvatske Čakovec organizirao je 14. ožujka u dvorani Udruženja obrtnika predstavljanje knjige Triemeron akademika Nedjeljka Fabrija. Osim autora o knjizi je govorila Julijana Matanović, književnica, i Zvonimir Bartolić, predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske.

Čapljina

Likovnim i literarnim radovima 160. obljetnicu Matice hrvatske obilježile su dvije mlade Čapljinke, Mirela Borovac i Martina Jurković. Prve nagrade na natječaju Ogranka Matice hrvatske Čapljina dokaz su njihova talenta i želje da uskoro postanu i prave umjetnice.

Čitluk

Ogranak Matice hrvatske Čitluk u okviru svoga izdavačkog plana pokrenuo je novu ediciju pod naslovom Priroda Bosne i Hercegovine, unutar koje je izašla prva knjiga autora Čedomila Šilića Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje. Riječ je o jedinstvenu projektu koji nema presedana u bosansko-hercegovačkoj izdavačkoj djelatnosti, a u pripremi su i Ljekovite biljke, Jestive biljke i Začinske biljke.

U prostorijama Hrvatske kulturne zaklade u Zagrebu Ogranak Matice hrvatske Čitluk organizirao je večer s fra Miljenkom Stojićem, hrvatskim književnikom kojemu su ovih dana izašle dvije nove knjige — Rijeka, knjiga kratkih eseja o našoj svakidašnjici, i Golgote glas — Put križa, knjiga poema i molitva koja je obogaćena fotografijama djela Saše Zvjagina, ruskoga slikara i kipara iz kapelice Franjevačkog samostana u Mostaru. U predstavljanju knjiga sudjelovali su Krešimir Šego, glavni urednik časopisa za djecu »Cvitak«, Zdravko Kordić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Stjepan Šešelj, ravnatelj HKZ i Zdravko Gavran, urednik knjige.

Dubrovnik

Od 3. do 13. ožujka u Dubrovniku je održana 2. međunarodna proljetna škola za glazbu i ples iz razdoblja klasike. Seminar su u prostorijama Glazbene škole Luka Sorkočević održala četiri ugledna pedagoga: Chatherine Mackintosh, Jeniffer Ward-Clarke, Eva Blahova i Julijan Clarkso. Četrdesetak polaznika iz Hrvatske i inozemstva pohađalo je seminare iz violine, viole, violončela, solo pjevanja, komorne instrumentalne glazbe i zborne glazbe. U okviru seminara održana su četiri koncerta, a središnji se dio odvijao u Dominikanskoj crkvi, gdje su sudionici kvalitetnom izvedbom zadanog programa potvrdili da ovaj seminar ima budućnosti.

Hvar

Na tribini Matice hrvatske u Gradskoj loži u Hvaru predstavljena je knjiga Davora Domazeta-Loše Hrvatska, veliko ratište. O autoru i knjizi govorili su akademski kipar Kuzma Kovačić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Hvar i mr. sc. Ivan Bekavac, a nastupio je i sam autor. Kuzma Kovačić istaknuo je da je Domazet-Lošo vjerodostojan autor jer je bio neposredan sudionik u ratu i jer je izvrstan poznavatelj strategije ratovanja. Osim toga istina je temelj njegova svjedočenja o zbivanjima koja su se na ovim prostorima događala za vrijeme rata. Ivan Bekavac izložio je iscrpan prikaz knjige te naglasio da u knjizi umjesto osobne priče i osobnog prikaza govore činjenice i dokumenti, što je zacijelo uvjerljivije od osobnog iskaza. Vjerodostojnosti knjige pridonosi i činjenica što u njoj nema politike, strančarenja i ideologije. Jedini svjetonazor koji Domazet zastupa jest svetost slobode i hrvatske žrtve za slobodu. Autor je knjigom odgovorio svima onima koji još ne shvaćaju razloge zbog kojih je Hrvatska pobijedila agresora. Ne shvaćaju razloge jer ih traže izvan čovjeka, a razlozi su zapisani u srcima hrvatskih ljudi, u ljubavi prema domovini i silnoj želji da se nakon mnogih stoljeća konačno ostvari sloboda domovine za ovaj i za buduće naraštaje. Osim ljubavi i želje za slobodom drugi razlog za uspjeh bilo je i znanje, odnosno umijeće ratovanja. Domazet-Lošo jasno je u knjizi izložio strategijske odrednice Domovinskoga rata u kojemu nije bila odlučujuća vatrena moć, nego istinska volja i želja da se obrani vlastita zemlja, dom. Na pitanje što ga je navelo da napiše knjigu Domazet odgovara. »U trenucima kad sam vidio da se s raznih strana Domovinski rat nastoji kriminalizirati, nisam mogao šutjeti jer me obvezivala krv mojih suboraca, suze njihove djece i njihovih majki te izmučena i napaćena hrvatska zemlja. Tada sam odlučio svjedočiti i ova je knjiga moje svjedočanstvo o jednoj i jedinoj istini o Domovinskom ratu.«

Jednako predstavljanje održano je idućeg dana u prepunoj župnoj dvorani u Jelsi na Hvaru.

Karlovac

Trinaestoga ožujka u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Ogranak Matice hrvatske Karlovac i Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić organizirali su svečanost pod naslovom Hommage Slavku Mihaliću, posvećenu sedamdeset i petom rođendanu Slavka Mihalića, karlovačkoga pjesnika i predsjednika Društva hrvatskih književnika. Gost u ime Središnjice bio je potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je istaknuo kako su se Mihalićevi stihovi s velikom pozornošću čitali još burne 1971.

Korčula

Devetnaestoga ožujka u Hotelu Korčula Ogranak Matice hrvatske Korčula organizirao je predavanje o rezultatima vrednovanja turističkih i rekreacijskih usluga šuma otoka Korčule. Kako šume uključiti u turisitičku ponudu i kako one mogu donijeti prihod od turizma, bile su glavne teme o kojima su govorili dr. sc. Vondra Vencl i dr. sc. Dijana Vuletić sa Šumarskoga fakulteta u Zagrebu.

Krapina

Ogranci Matice hrvatske iz Krapine i Osijeka te Radio Kaj organizirali su gostovanje Hrvatskoga kazališta iz Pečuha s monodramom Zašto sam vam lagala Julijane Matanović. U dramatizaciji Josipa Cvenića, tajnika Ogranka Matice hrvatske Osijek, nastupila je Vlasta Ramljak.

Križevci

Na redovnoj izbornoj skupštini križevačkoga Ogranka Matice hrvatske, kojoj je u ime Središnjice prisustvovao Vlaho Bogišić, potpredsjednik Matice hrvatske, o radu Križevačkoga ogranka Skupštinu je izvijestila gospođa Renata Husinec. Elvira Zubčić-Đ uričić, u ime Gradskoga poglavarstva pohvalila je dosadašnji rad i napore Ogranka Matice hrvatske Križevci na promociji Križevaca, a Vlaho Bogišić istaknuo je kako mu nastojanja križevačkoga Ogranka uvijek nanovo bude optimizam i vjeru u ispravnost Matičina djelovanja te zaželio mnogo uspjeha u budućem radu, što su nazočni pozdravili burnim pljeskom. Za predsjednicu ogranka ponovno je izabrana mr. Renata Husinec, za dopredsjednika Stjepan Palijan, a za tajnicu prof. Jasna Mandić. Tom prigodom otvorena je izložba cjelokupnoga nakladništva križevačkog Ogranka, kao i izložba kalendara i kataloga izložbi. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Komorni orkestar Tambura Glazbene škole Alberta Štrige pod vodstvom Stjepana Fortune. Članovi orkestra na dar su dobili kalendar Glagoljaško blago Like i Krbave.

U povodu 190. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti Ljudevita Vukotinovića, akademika i počasnog građanina Križevaca Ogranak Matice hrvatske Križevci organizirao je 18. ožujka, u maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, predavanje pod naslovom Doprinos Ljudevita Vukotinovića u izgradnji hrvatskoga građanskog društva. Predavanje je održala Jelena Borošak-Marijanović, muzejska savjetnica Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Livno

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Livno izašla je knjiga Tomislava Perkovića Stanovništvo Livanjskog polja u 18. i 19. stoljeću.

Makarska

U Gradskoj vijećnici pod pokroviteljstvom Ogranka Matice hrvatske Makarska predstavljena je knjiga dr. sc. Miroslava Ujdurovića Stanovništvo Makarskog primorja od 15-19. stoljeća. Ankica Ravlić, predsjednica Makarskoga ogranka naglasila je važnost knjige za Makarsku i za sva dalja istraživanja u svezi s demografskim kretanjima na tim prostorima. Inž. Ljubomir Urlić u svom je izlaganju o važnosti ove knjige naglasio da ona precizno određuje prostorne i vremenske granice te da sadrži sve bitne osobine popisa domova i stanja duša Makarskoga primorja. Na pomicanje stanovništva kroz vjekove i na demografske migracije utjecali su važni povijesni događaji, ratovi, smjena vladara na obali i u bosansko-hercegovačkom zaleđu te bolesti koje su harale. Posebno su zanimljivi tablični prikazi svih promjena, kao i detaljno navođenje imena i prezimena članova obitelji. Brojnom skupu obratio se i recenzent knjige dr. sc. Stanko Piplović, istaknuvši kako se knjiga bavi razmjerno malim prostorom, ali obrađuje širok spektar problema i solidna je osnova za nastavak istraživanja. Autor je istančano i sažeto iskazao vlastitu emocionalnu povezanost s Makarskom i njezinim primorjem.

Ogranak Matice hrvatske Makarska gostovao je u mostarskome Hrvatskom narodnom kazalištu u uzvratnom posjetu mostarskom Ogranku. Tom je prigodom priređen bogat program, prisutni su se mogli upoznati s radom makarskoga Ogranka i predstavljene su njegove knjige.

Našice

Dvadeset i sedmoga veljače Ogranak Matice hrvatske Našice u Gradskoj vijećnici predstavio je knjigu dr. Žarka Španičeka Slavonski pučki proroci i sveci / Studija iz pučke pobožnosti Slavonije. U ime organizatora nazočne je pozdravila prof. Silvija Lučevnjak, predsjednica našičkog Ogranka, a knjigu su predstavili dr. Ivo Jelinić, prof. dr. Vitomir Belaj, dr. Franjo Emanuel Hoško te sam autor.

Na prijedlog Ogranka Matice hrvatske Našice Gradsko vijeće Grada Našica, na sjednici održanoj 13. prosinca, donijelo je odluku o imenovanju ulice u Našicama Ulicom Matice hrvatske. Za sjećanje na imenovanje Ulice Matice hrvatske u novoj zgradi Osnovne škole kralja Tomislava (koja se nalazi u toj ulici) održana je svečanost u povodu 32. obljetnice osnutka ogranka u Našicama. Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i Predsjedništvo našičkog Ogranka Matice hrvatske 21. ožujka u južnom dvorištu škole zasadili su spomen-stablo božikovine i svečano otkrili prigodnu spomen-ploču na kojoj je uklesan natpis Matica hrvatska/Matrix Croatica, 1842-2002 / Ogranak Matice hrvatske Našice, 21. ožujka 2003. Predsjednik Matice hrvatske darovao je knjige Središnjice školskoj knjižnici, posjetio grob Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice, a navečer je u prostoru Zavičajnog muzeja Našice otvorio izložbu slika Likovne kolonije u Feričancima te razgledao stalni postav Zavičajnoga muzeja Našice.

Osijek

Ogranak Matice hrvatske Osijek, Pedagoški fakultet iz Osijeka i Hrvatski znanstveni zavod Pečuh organizirali su 20. ožujka Međunarodni znanstveni skup Zlatni danci 5 Kršćanstvo i dječja književnost, koji je održan na Pedagoškom fakultetu. Nakon znanstvenog izlaganja Božidar Petrač, Karol Visinko i Ana Pintarić predstavili su knjigu Kršćanske molitve u hrvatskoj književnosti autora Stjepana Hranjeca, a Ljiljana Kolenić, Janja Prodan i Ana Pintarić zbornik radova s prethodnog skupa Zlatni danci 4 — Basne.

Požega

U povodu obilježavanja Dana grada Ogranak Matice hrvatske Požega organizirao je predstavljanje biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Akademik Dubravko Jelčić tom je prigodom prvi put predstavio sedmero mladih, zaslužnih za stvaranje biblioteke: Natašu Debogović, Amira Kapetanovića, Ivanu Klinčić, Andreu Pavlić, Ivanu Vrkić, Anđelu Vukasović i Ivanu Žužul.

Pregrada

Svečanom podjelom nagrada i priznanja najboljim literatima iz osnovnih i srednjih škola krapinsko-zagorske županije, završeni su u Pregradi Dani Janka Leskovara, čiji je organizator i pokretač Ogranak Matice hrvatske Pregrada. Kulturnom manifestacijom koja se održavala od početka prosinca do kraja veljače život i djelo pregradskoga pisca Janka Leskovara približio se široj čitalačkoj publici, a napose mladima. Proteklih godina o Janku Leskovaru održan je znanstveni skup, priređene su izložbe dokumenata, korespondencije te osobnih predmeta iz pišćeve rodne kuće u Valentinovu, a središnji je događaj svake godine raspisivanje natječaja za literarne radove. Na ovogodišnjem je natječaju za književne radove učenika srednjih i osnovnih škola prva nagrada pripala Filipu Matijeviću iz drugoga razreda Srednje škole Oroslavlje i Valentini Kordej iz sedmog razreda osnovne škole Krapinskih Toplica. U glazbenoscenskom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole Janka Leskovara te polaznici Glazbene škole Bonara.

Rijeka

U organizaciji Ogranaka Matice hrvatske iz Rijeke i Paga te Filozofskoga fakulteta u Rijeci u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci predstavljena je prva knjiga riječke dijalektologinje Silvane Vranić Govori sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu. O knjizi su govorili mr. sc. Sanja Zubčić, prof. dr. Iva Lukežić s Filozofskoga fakulteta u Rijeci, prof. dr. Marija Turk i mr. sc. Darko Deković, predsjednik riječkoga Ogranka Matice hrvatske. Autorica se posebno zahvalila informatorima na terenu te posebno istaknula važnost očuvanja svakoga pojedinačnog mjesnog govora.

Sisak

U nakladi Ogranka Matice hrvatske Sisak izašao je posljednji broj časopisa za književnost, kulturu i znanost »Riječi«, br. 4, za prošlu godinu. Glavna je urednica časopisa Đ urđica Lasić-Vuković, predsjednica sisačkoga Ogranka. Časopis, koji posljednje četiri godine izlazi u novom formatu, posvećen je poeziji Josipa Severa, a uskoro će biti predstavljen u novim prostorijama Ogranka Matice hrvatske Sisak, u Rimskoj ulici broj 9.

Najveći hrvatski književni i kulturni autoriteti potpisali su 17. ožujka 1967. Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. U znak sjećanja na taj važan događaj hrvatske kulture a u povodu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, u prepunoj općinskoj vijećnici Svete Nedjelje predstavljena je najnovija knjiga Ranke Novosel, samoborske pjesnikinje i dugogodišnje predsjednice Matice hrvatske Samobor. Nakon nekoliko uspješnih zbirki pjesama (Tkanje, Potka, Šare, Osebujnek, Lirski album...) Ranka Novosel odlučila je u proznoj formi zabilježiti najvažnije dijelove svoga životnog puta i otrgnuti od zaborava svoja sjećanja. A ona se u knjizi simbolična naslova Sjećanja na tri proljeća nižu kao male slike, kao niz manjih priča koje se mogu iščitavati kao zasebne cjeline unutar općega pripovijedanja i svjedočenja o burnom i teškom vremenu u kojem je autorica živjela, o važnim događanjima čija je sudionica bila te o bliskim joj ljudima s kojima je dijelila sve ono što joj je život donio lijepo, dobro i plemenito, ali i ono što je donio kao životnu nedaću, izazov, prepreku i bol.

Slatina

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slatina u Slatini je 16. ožujka gostovao Teatar u gostima iz Zagreba. Pod redateljskom palicom Relje Bašića glumci Ivanka Boljkovac, Slavica Jukić, Pero Kvrgić, Vanja Drach i Sandra Langerholz-Miladinov izveli su komediju Kvartet Ronalda Harwooda. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je kupnji glazbala Osnovne glazbene škole Jana Vlašymskog u Slatini.

Šibenik

Dvadesetoga veljače održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku. Marko Menđušić, predsjednik Ogranka, pozdravio je Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske i Božidara Bausa, predstavnika grada Šibenika, nakon čega je podnio izvješće o dosadašnjem radu. U izvještaju je posebno naglasio da je prosjek godina članova šibenskoga ogranka visok, i da se u posljednje vrijeme uključuje sve veći broj mladih ljudi. Rad je usmjeren na organiziranje koncerata, slikarskih izložbi, znanstvenih skupova, izdavaštvo, predstavljanje knjiga i predavanja, tako da se gotovo svakih dvadeset dana nešto događa. Istaknuo je čestu i dobru suradnju s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić, Biskupskim ordinarijatom, Muzejom grada Šibenika i medijima, kojima je i ovom prigodom zahvalio. Za predsjednika Šibenskog ogranka ponovno je izabran Marko Menđušić, za potpredsjednika Drago Maguš, a za tajnicu Slavica Vlahov.

Varaždin

Trećega ožujka izaslanstva Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Grada Varaždina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu, obilježili su dvadeset i petu obljetnicu smrti pjesnika Zvonimira Milkovića. Počast pjesniku, u ime varaždinskoga Ogranka, odali su Ernest Fišer, predsjednik Ogranka, Denis Peričić i Stanko Lazar. Prigodno slovo nad grobom održao je dr. Janko Pavetić, pročelnik Upravnog odjela za znanost i kulturu Grada Varaždina. Od prvih svojih radova objavljenih u Hrvatskoj mladoj lirici dr. Zvonko Milković tijekom svoga dugog životnog i radnog vijeka gradio je pjesnički opus najvećim dijelom prožet Varaždinom i njegovom specifičnom atmosferom. Njegova lirika u zbirkama Pjesme, Pobožni časovi i Legende o sakritoj sreći pribavila mu je epitet najvaraždinskijeg ali i najvećeg od svih varaždinskih pjesnika. Milkovićeve neobjavljene pjesme iz rukopisne ostavštine uskoro će biti tiskane u izdanju Ogranka Matice hrvatske Varaždin.

Varaždinske Toplice

slika

Dvadeset i prvoga veljače održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama. Izvješće o djelovanju Ogranka podnijela je prof. Božena Filipan, predsjednica. Na skupštini su prihvaćena nova pravila i usvojen prijedlog godišnjeg programa rada, unutar kojega je posebno naglašena potreba osiguranja prostornih i materijalnih uvjeta za djelovanje Matičinih sekcija. Sudionici skupštine obaviješteni su da je u tiskari Tonimir u Varaždinskim Toplicama upravo završeno tiskanje zbornika radova s prvih šest dosad održanih Matičinih stručno-znanstvenih skupova pod naslovom Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, 1995-2000. kao prve knjige niza Radovi iz knjižnice Matice hrvatske Varaždinske Toplice.

Čipkarskom radionicom započinje realizacija prvoga dijela projekta obnove topličke čipke na batiće, posebno suvenirske čipke kakvu su izrađivale za kupališne goste učenice strukovnoga čipkarskog tečaja od 1897. do 1913. godine pod vodstvom učiteljice Zlate pl. Šufflay. Radionicu će voditi čipkarice Čipkarske udruge Danica Brossler iz Lepoglave, a sastavni je dio projekta okrugli stol o zaštiti i revitalizaciji čipke na batiće prema postavkama Zlate pl. Šufflay.

Vela Luka

U sklopu proslave Dana općine Vela Luka Ogranak Matice hrvatske Vela Luka predstavio je upravo objavljenu knjigu humoreski Ive Cetinića Parona Fumar. O sadržaju knjige govorili su prof. Vinka Žuvela, predsjednica Ogranka, sam autor i Mato Jerinić, dubrovački književnik i novinar, koji je naglasio da naziv fumar u prvom redu simbolizira život i toplinu obiteljskoga doma.

Virovitica

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Virovitica predsjednica mr. Jasna Razlog-Grlica izvijestila je prisutne o proteklom dvogodišnjem razdoblju istaknuvši izdavačku djelatnost u okviru koje je tiskan dvobroj časopisa »Zavičaj« te organizirano predstavljanje knjiga Croatica, Poruka pateru Kolbu Milka Kelemena i Trik razglednice Damira Svobode. Dubravka Sabolić i virovitički Ogranak dobili su povelju za knjigu Rudolfa Horvata Povijest grada Virovitice. Osim zadovoljstva ostvarenim programom, predsjednica je istaknula i nezadovoljstvo i nedovoljan rad s mladima koje bi valjalo okupiti zanimljivim programima. U izbornom dijelu sjednice potvrđen je predsjednički mandat mr. Jasne Razlog-Grlice, za potpredsjednika izabran je prof. Ivan Zelenbrz, za tajnicu Slavica Bakić-Gazdek. Članovi su predsjedništva Draga Vranješ-Vargović i prof. Lucijana Živković.

Zadar

Četrnaestoga ožujka u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu Josip Kolanović, Josip Bratulić, pater Bonaventura Duda i Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, predstavili su djela iznimne važnosti za hrvatsku i europsku kulturu u nakladi Ogranka Matice hrvatske Zadar, Hrvatskog državnog arhiva i Kršćanske sadašnjosti: disertaciju Marijana Grgića Časoslov opatice Čike sa suvremenim prijepisom Časoslova, fototipsko izdanje tog rukopisa koji se čuva u knjižnici u Oxfordu, u malom formatu latinski tekst Časoslova te usporedni tekst Časoslova opatice Čike i Časoslova opatice Većenege.

U povodu Dana hrvatskoga jezika 2003. Ogranak Matice hrvatske Zadar organizirao je 26. ožujka u dvorani Matice hrvatske predavanje prof. dr. Josipa Lisca pod naslovom Osnovne štokavske značajke i hrvatski standardni jezik i predavanje mr. sc. Josipa Miletića Hrvatsko kaznenopravno nazivlje. Tom prigodom dr. sc. Marija Znika i mr. sc. Sanja Perić-Gavrančić predstavile su pretisak i prijevod Osnova ilirskoga jezika Bartola Kašića.

Zenica

slika

Više od pedeset godina nakon što je preminuo, u Narodnoj knjižnici u Zenici promovirana je zbirka pjesama Ferdinanda Ante Tucakovića Les feuilles d’ automne/Jesenje lišće, koja je izašla u izdanju Ogranka Matice hrvatske Zenica. Stihove, koje je autor stvarao pod pseudonimom Pelislav Jesensky, iz zaborava su izvukla njegova djeca, Zlata i Branko Tucaković.

Ogranak Matice hrvatske Zenica i Zavičajni klub Plehan u Zagrebu objavili su knjigu Ante Zirduma Obeskrovljeni otok (anti)ratni (anti)roman, roman o ratnom Plehanu i Posavini, koji je uredila Venita Popović. Roman su 20. ožujka u Zagrebu, u Hrvatskom kulturnom društvu »Napredak« predstavili fra Ivo Ćurić, gvardijan franjevačkoga samostana na Plehanu, koji je tom prigodom zahvalio švedskoj vladi na obnovi plehanskog križa i istodobno kritizirao vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske što su zaboravile Plehan, Ilija Ika Ivić, povjesničar, i sam autor, koji je govorio o besmislu rata u kojem je i on sudjelovao, s osvrtom na rat u Iraku i rat kao univerzalno zlo. Recenzenti Zirdumova romana su Bosiljko Domazet i Željko Grahovac. Vinko Kraljević, glumac Zagrebačkog kazališta Komedija, pročitao je nekoliko ulomaka iz romana.

slika

A.Č.-K.

Vijenac 237

237 - 3. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak