Vijenac 237

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Szabó i Antonioni

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Szabó i Antonioni

slika

Zagreb Proljetni dio programa Filmskoga centra započinje ciklusima dvaju velikih europskih redatelja. Prvi je od njih mađarski sineast István Szabó, a publika će zagrebačke Kinoteke moći vidjeti četiri filma s početka njegove karijere. To su Vrijeme sanjarenja i Otac (Dnevnik jedne vjere), koji su na rasporedu 8. travnja, zatim Ljubavni film 9. travnja te Povjerenje 10. travnja. Isti tjedan kreće i ciklus filmova glasovita talijanskoga neorealista Michelangela Antonionija, i to filmom Avantura 12. travnja. U utorak 15. travnja prikazuju se Antonionijevi radovi Noći Pomračenje. Ovaj mjesec završava pak ciklus filmova Vatroslava Mimice, čija je drama Posljednji podvig diverzanta Oblaka na rasporedu 8. travnja, a povijesni spektakl Banović Strahinja 15. travnja.

U kinima: Bande New Yorka

slika

Zagreb Premda nije potvrdila ni jednu od deset nominacija za nagradu Oscar, povijesna kriminalistička drama Bande New Yorka u hrvatska kina stiže s epitetom jednog od najboljih američkih filmova prošle godine. Za njezinu je režiju Martin Scorsese nagrađen Zlatnim globusom, a u središtu joj je sukob dvojice vođa njujorških bandi iz 19. stoljeća koje portretiraju Daniel Day-Lewis i Leonardo DiCaprio. Uz Scorsesijev film, te uz dvama Oscarima ovjenčanu dramu Frida redateljice Julie Taymor sa Salmom Hayek koja je već stigla u naša kina, pred domaću kinopubliku dolazi i znanstveno-fantastični spektakl Jezgra redatelja Jona Amiela s Hilary Swank. Napokon, u hrvatsku kinodistribuciju kreće triler Svježa krv Rogera Donaldsona s glumačkim dvojcem Alom Pacinom i Colinom Farrellom.

Hrvatska: Šuljić na festivalima

slika

Zagreb Mogu si to jako dobro zamisliti naslov je novog animiranog filma zagrebačkoga redatelja i glazbenika Daniela Šuljića, proslavljena naslovima Kolač i Film s djevojčicom. Svoj je novi kratkometražni uradak Šuljić realizirao u tehnici kave na staklu, traje 3 minute i 45 sekundi, a snimljen je u autorovoj produkciji. Premijerno prikazan na 12. danima hrvatskog filma u Zagrebu, Šuljićev film upravo kreće i s međunarodnom promocijom. Nakon sudjelovanja na festivalu u Grazu (24-30. ožujka), Mogu si to jako dobro zamisliti bit će prikazan i u konkurenciji 15. filmfesta u Dresdenu od 15. do 20. travnja. Šuljićev je uspjeh tim veći jer je izabran među 1565 prijavljenih radova i kao jedan od 63 filma uvršten u natjecateljski dio programa dresdenskog festivala.

Kanada: Drama o sinovima

slika

Montreal Na upravo završenom 18. filmskom festivalu u Parizu prikazana je i kanadsko-francuska drama Les Fils de Marie, redateljski prvenac jedne od najpoznatijih kanadskih i kvebeških glumica Carole Laure (Maria Chapdelaine). U tom izvrsno ocijenjenu filmu redateljica je odglumila i glavnu ulogu nesretne majke petnaestogodišnjega mladića, koja nakon njegove smrti u prometnoj nesreći daje novinski oglas za novog sina! Osim toga, svestrana je Carole Laure uz Pascala Arnolda napisala i scenarij, a glumački su joj partneri u ovom poprilično originalnom filmu Jean-Marc Barr (Veliko plavetnilo) i Danny Gilmore (Lilies — Les feluettes).

SAD: Nicholson u komediji

slika

Los Angeles Iako na 75. svečanoj dodjeli Oscara nije došao do svoje četvrte statuete u karijeri, Jack Nicholson i dalje neumorno radi. Njegova je nova filmska uloga lik psihoterapeuta u komediji Anger Management redatelja Petera Segala (Tommy Boy), koja pred američke kinogledatelje stiže 11. travnja. U filmu Nicholson tumači dr. Buddyja Rydella, čija je zadaća izliječiti biznismena u interpretaciji Adama Sandlera (Vodonoša), koji je nakon pogrešne optužbe za nedjelo poslan na terapiju liječenja od nagomilana bijesa. Uz Nicholsona i Sandlera u toj urnebesnoj komediji na tragu hita Analiziraj ovo glume još i oskarovka Marisa Tomei (Moj rođak Vinny) te John C. Reilly (Chicago).

Knjiga: Filmaši kao gledatelji

slika

Rick Lyman, Watching Movies, Times Books, 2003. Rick Lyman, filmski kritičar ugledna američkog dnevnika »The New York Times«, napravio je seriju intervjua s poznatim redateljima, glumcima, scenaristima, snimateljima i drugim filmskim umjetnicima o tome koji su filmovi najviše utjecali na njihove karijere. Uz razgovore s njima Lyman je u knjizi Watching Movies dodao i njihove biografije i filmografije, pa je riječ o uistinu jedinstvenu djelu u kojem se mogu doznati mnoge nepoznate pojedinosti, primjerice o Woodyju Allenu i Kevinu Smithu.

Internet: Hrvatska kinoteka

slika

http://www.arhiv.hr/hr/hda/fs-ovi/kinoteka.htm Utemeljenoj 1979. pri Hrvatskom državnom arhivu, temeljna je zadaća Hrvatskoj kinoteci zaštita nacionalnoga filmskog fonda. Više o ustanovi koja čuva zbirke hrvatskih i inozemnih filmova moguće je pak saznati na njezinoj službenoj web-stranici.

Boško Picula

Vijenac 237

237 - 3. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak