Vijenac 236

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

slikaSvjetski dan kazališta

Ovogodišnju međunarodnu poruku povodom 27. ožujka — Svjetskog dana kazališta, napisao je njemački dramatičar, pripovjedač, filmski režiser, autor radio-drama i prevoditelj Tankred Dorst. U njoj između ostalog stoji: »Uvijek iznova postavljamo sebi pitanje, je li kazalište zastarjelo. Dvije tisuće godina kazalište je odražavalo svijet i raspravljalo o položaju čovjeka. Tragedija, a često i komedija, prikazivale su život kao usud. Čovjek je bio manjkav, fatalno griješan, nezadovoljan životnim uvjetima, častohlepan i slab, podmukao i lakovjeran, blažen u neznanju i slab prema Bogu... Raspolažemo raznolikim sredstvima: kazalište je nečista umjetnost, u tome je njegova životna snaga. Bez zadrške služi se svime što mu se nađe na putu. Stalno iznevjerava vlastita načela. Naravno da koketira s modom pojedinog doba, uzima slike iz drugih medija, ponekad govori polagano, ponekad brzo, muca, zanijemi, pretjerano je i banalno, izbjegava i uništava priče, a onda ih ipak nekako ispripovijeda. Vjerujem da će se kazalište uvijek iznova ispunjavati životom, sve dok ljudi budu osjećali potrebu da jedan drugom pokazuju i prikazuju kakvi su, kakvi nisu i kakvi bi trebali biti. Da, neka živi kazalište! Ono je jedan od velikih ljudskih izuma, tako velik kao izum kotača ili ovladavanje vatrom

Dani talijanske drame i kazališta

U Zagrebu će se od 27. do 29. ožujka održavati Dani talijanske drame u organizaciji Hrvatskog centra ITI-UNESCO i Talijanskog instituta za kulturu. Otvorit će ih predstavljanje novog naslova Biblioteke Mansioni, zbirke Suvremena talijanska drama, s uglednim gostima među kojima je i Mario Mattia Giorgetti, priređivač i glavni urednik časopisa »Sipario«.

Giorgetti će istog dana održati predavanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok je za 28. ožujka najavljen okrugli stol na temu Talijansko kazalište prema domaćoj drami« i gostovanje Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom Kraljice prema tekstu Giacoma Carbonea u Teatru &TD. U sklopu Dana talijanske drame bit će prikazani i filmovi o životu i radu Giorgia Strehlera.

slikaDrvo ima srce u Exitu

Priču Shela Silversteina o dječaku i stablu jabuke u kazališnu predstavu za djecu i odrasle pretočio je Rene Medvešek, pa se zagrebačka premijera naslova Drvo ima srce očekuje 30. ožujka u Teatru Exit. Originalnu glazbu za ovu nimalo svakidašnju predstavu, u kojoj nastupaju pjevačica Davorka Horvat i članovi New Sax Quarteta Goran Jurković, Ivan Kovačić, Ivan Pavić i Damir Horvat, napisao je Krešimir Seletković. Priču o iskrenom prihvaćanju darova ljubavi obukla je Milena Matijević Medvešek a rasplesala Jasna Čižmek Tarbuk.

slikaBožanska glad u &TD-u

Dugo najavljivana suradnja redatelja Damira Zlatara Frey i Teatra &TD ulazi u završnu fazu, pa se premijera koreodrame Božanska glad prema romanu Slavenke Drakulić očekuje u maloj dvorani tog kazališta 2. i 3. travnja. Dramatizaciju romana napravio je Darko Lukić, dramaturginja predstave je Dora Delbianco a u njoj igraju Daria Lorenci, Leon Lučev i Nataša Janjić. Kako je Frey i redatelj i scenograf i kostimograf ove predstave, ne čudi da je autor glazbe Hrvoje Crnić Boxer.

Igor Ružić

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak