Vijenac 236

Mm

Kultura na Internetu: www.mdc.hr/strossmayer

Profinjena elegancija

Kultura na internetu:

www.mdc.hr/strossmayer

Profinjena elegancija

Strossmayerova galerija starih majstora HAZU

Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nedavno je nakon preuređenja ponovno otvorena za posjetitelje. Tim povodom zavirili smo na njezinu internetsku stranicu kako bismo provjerili kako se ustanova koja se približava stotinu i dvadesetom rođendanu (Galerija je za javnost svečano otvorena 9. studenoga 1884) koristi suvremenom informatičkom tehnologijomm koja sve više postaje sastavni dio svakodnevice. U najkraćim crtama mogli bismo reći da je posrijedi skladan spoj tehnologije i umjetnosti u službi umjetnosti, no krenimo redom.

Nakon izbora jezika (hrvatski, engleski, njemački) dolazimo do vrlo lijepo dizajnirana glavnog izbornika i naša virtualna šetnja stvarnim galerijskim prostorom može započeti. Od velikog broja umjetnina u posjedu Galerije (oko četiri tisuće) u stalnom je postavu izloženo 256 djela, od kojih putem interneta možemo vidjeti njih trideset i šest. Slike možemo pretražiti prema njihovu rasporedu u dvoranama Galerije ili prema autorima.

Kad krenemo kroz galerijske prostore, pri ulasku u svaku dvoranu pokazat će se male fotografije slika koje u njoj možete vidjeti. Nakon izbora pojedinačne slike saznajemo tehničke podatke o slici (dimenzije, tehnika izrade) i ponešto o njezinu autoru, kao i načinu na koji je slika došla u posjed Galerije. Za uvećanje sličice otvara se poseban prozor.

U posjedu Strossmayjerove galerije nalazi se šest zbirki nastalih donacijama koje su u osnovnim crtama predstavljene na internetskim stranicama.

U Strossmayjerovoj galeriji čuva se i fotografski arhiv Artura Schneidera, hemeroteka (zbirka izrezaka iz novina i časopisa) koja prati rad Galerije od 1900. te djeluje knjižnica. Putem opcija na izborniku možemo saznati više o povijesti muzeja, kao i o njegovim aktivnostima.

U zaključku možemo reći da je profinjena elegancija slikarskih platna iz fundusa Strossmayjerove galerije uspješno prenesena i u internetski medij.

Sandra Cekol

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak