Vijenac 236

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Goffredo Petrassi

GLAZBENI GLOBUS

slikaPreminuo Goffredo Petrassi

Rim Ugledni talijanski skladatelj, smatran jednom od vodećih ličnosti talijanske glazbe 20. stoljeća, preminuo je u devedeset i osmoj godini života. Rođen 1904. nedaleko Rima, na rimskoj je Akademiji Santa Cecilia učio kompoziciju kod A. Bustinija i orgulje kod F. Germanija. Tu je od 1939. i sam počeo predavati kompoziciju. Skladao je orkestralna, vokalna i komorna djela, opere i balete. Njegove skladbe izvodili su Pierre Boulez, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini, Luciano Berio, Berlinska filharmonija, Chicago Symphony Orchestra, Njujorška filharmonija, Simfonijski orkestar BBC-a, La Scala i dr. »Otišao je skladatelj koji je imao veliku ulogu u istraživanju novih putova izražaja i inovacije u europskoj glazbi«, izjavio je u povodu vijesti o Petrassijevoj smrti Walter Veltroni, rimski gradonačelnik i bivši ministar kulture.

slikaPreminuo Malcolm Williamson

London Malcolm Williamson, australski skladatelj koji je u Velikoj Britaniji obnašao dužnost Master of the Queen’s Music preminuo je u sedamdeset i prvoj godini života. Bio je prvi skladatelj rođen izvan Britanije koji je postao Kraljičin skladatelj i preuzeo časnu ulogu autora glazbe za različite dvorske svečanosti. Studirao je na Konzervatoriju u Sydneyju, a u London se preselio 1950. godine. Tu je radio kao korektor nakladničke kuće, orguljaš i zborovođa te pijanist u noćnom klubu. Od šezdesetih se godina nadalje u potpunosti posvetio zanimanju skladatelja, a Kraljičinim je dvorskim skladateljem postao 1975. godine.

slikaGlazba sfera

Dvadeset i četvrtoga veljače na Sveučilštu Iowa članovi Kvarteta Kronos praizveli su novo djelo američkog skladatelja Terryja Rileyja nazvano Sun Rings. Vijest bi bila manje zanimljiva da se u njoj nije našao i Donald Gurnett, znanstvenik koji je cio život ugradio u osmišljavanje instrumenata za snimanje zvukova iz svemira. Bio je i jedan od konstruktora Voyagera, koji već dvadeset i pet godina u smjeru Zemlje odašilje zvučne zapise zabilježene njegovim instrumentima. Ti su zvukovi umiješani u Rileyjevu partituru za gudački kvartet i pjevački zbor, koju je naručila Nasa u okviru svojega umjetničkog programa. »Svemir nije«, objašnjava Gurnett, zrakoprazni prostor, nego on sadrži plazmu, a ta plazma ima svoje zvučne valove.« »Nisam znao da postoje takvi zvukovi«, izjavljuje David Harrington, voditelj Kronosa. »No zapanjujuće je zapravo to da su ti šumovi nevjerojatno organični... čini se kao da je svemir svjestan — Sunce izbliza zvuči poput živućeg tijela s pulsirajućim srcem.«

Nagrade

slikaNagrada Wilhelma Furtwänglera

Berlin Staatskapelle Berlin i njezin doživotni šef-dirigent Daniel Barenboim primili su čuvenu Nagradu Wilhelma Furtwänglera. Nagrada koja nosi ime legendarnoga njemačkog dirigenta dodjeljuje se svake godine orkestrima, dirigentima, vokalnim i instrumentalnim solistima za izvanredna postignuća na području klasične glazbe. Nagradu su već dobili među ostalima Plácido Domingo, José Carreras, Agnes Baltsa, Alfred Brendel, James Levine i Bečka filharmonija.

Polar Prize

slikaStockholm Američki pijanist Keith Jarrett dobitnik je Polar Prize Švedske kraljevske muzičke akademije, koju je 1989. utemeljio Stig Anderson, menedžer svjetski popularne švedske pop-grupe ABBA. Nagradu u vrijednosti sto sedamnaest tisuća dolara primio je 28. siječnja za »snažne poveznice što ih je razvio u svijetu glazbe«. »Nizovima izvrsnih solističkih izvedbi i snimaka koje demonstriraju samo njemu svojstvenu spontanu kreativnost, Jarrett je uzdignuo pijanističku improvizaciju na razinu umjetničke forme novih, dotad nezamislivih visina«, izjavio je Aake Holmquist, predsjednik vijeća za dodjelu nagrade. Nagradu je 12. ožujka Jarrettu dodijelio švedski kralj Karl XVI. Gustav. Prošlogodišnje dobitnice nagrade bile su južnoafrička pjevačica Miriam Makeba i skladateljica Sofia Gubaidulina.

Internet

BSO Online Conservatory

Stranice Bostonskoga simfonijskog orkestra osim podataka o ansamblu, dirigentima i koncertima, u direktoriju Edukacija donosi i vrlo zanimljiv multimedijski Online Konzervatorij. U spoju glazbe, korisnih informacija, snimljenih razgovora, glazbenih primjera i videozapisa Konzervatorij najavljuje skladbe što će se uskoro naći na koncertima BSO-a. Trenutno se u Konzervatoriju nalaze najave za praizvedbu Koncerta za violončelo, video i orkestar Tana Duna (u kojemu će solističku dionicu tumačiti Yo-Yo Ma), potom Four Sea Interludes from Peter Grimes Benjamina Brittena, The Seasons Johna Cagea te Uvertira na ruske i kirgiske narodne teme Dmitrija Šostakoviča.

http://www.bso.org/

Borko Špoljarić

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak