Vijenac 236

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

McEwan dobitnik visoke američke nagrade

KNJIŽEVNI GLOBUS

slikaMcEwan dobitnik visoke američke nagrade

SAD/Velika Britanija Roman Iana McEwana Atonement dobio je svoju drugu visoku književnu nagradu, Nacionalnu nagradu američkih književnih kritičara. Atonement, priča o tri generacije koje prolaze kroz rat i mir, bila je favorit za više britanskih književnih nagrada, ali nije dobila ni nagradu Booker ni Whitbread. Ipak, u Velikoj Britaniji roman je po prodaji nadmašio dobitnike ove dvije nagrade, a prošle godine u travnju dobio je i književnu nagradu WH Smith. Nagrada američkih kritičara nije novčana, ali se smatra jednom od najprestižnijih. U konkurenciji za kritičarsku nagradu bili su i Middlesex Jefferyja Eugenidesa, Nowhere Man Alexandera Hemona, Roscoe Williama Kennedyja i The Darts of Cupid and Other Stories Edith Templeton. McEwan je četvrti ne-američki autor koji je u pet godina dobio tu nagradu.

Porast broja izlagača na sajmu u Leipzigu

Njemačka Unatoč krizi u njemačkom izdavaštvu, na Sajam knjiga u Leipzigu, koji se održava od 20. do 23. ožujka, ove će godine stići 1900 izlagača iz 28 zemalja, što je porast od oko dva posto. Njemačko govorno područje ove godine širi krug izdavača i na Švicarsku, koja će biti prisutna sa devedeset izdavača, a uvodi se i novo tržište, Putovanja, koje je privuklo stotinjak izdavačkih kuća. Povećan je i broj istočnoeuropskih izlagača, a Rusija će se predstaviti sa trideset autora. Pod sloganom Dobrodošli kući — Europa u prijelazu, autorsko težište ove godine posvećeno je književnostima zemalja kandidata za ulazak u Europsku uniju. Nobelovci Günter Grass i Imre Kertesz najistaknutiji su od oko 650 najavljenih gostiju sajma.

slikaUmro Howard Fast

SAD Američki pisac Howard Fast, najpoznatiji po romanu Spartacus po kojemu je snimljen istoimeni film, umro je u Greenwichu u dobi od 88 godina. Fast je prvi roman, Two Valleys, objavio kao osamnaestogodišnjak. Pisao je iz marksističke perspektive o američkom ratu za nezavisnost (Citizen Tom Paine), a 1944. ušao je u američku komunističku partiju. U McCarthyjevoj eri zbog svojih je političkih uvjerenja proveo tri mjeseca u zatvoru. U Sovjetskom Savezu Fastova su djela pripadala u školsku lektiru, a 1954. dodijeljena mu je Staljinova mirovna nagrada. Nakon ulaska sovjetskih vojnika u Mađarsku 1956. godine, pisac je prekinuo sve veze s komunističkim svijetom i svoje razočaranje opisao u knjizi The Naked God iz 1957. godine, nakon čega se posvetio povijesnom romanu. Sedamdesetih godina napisao je bestseler, obiteljsku sagu The Immigrants u pet dijelova. Osim oko pedeset romana, pisao je drame, eseje i kraću prozu, a ukupno je prodano više od osamdeset milijuna njegovih knjiga.

slikaU Beču na prodaji sedam neobjavljenih Kafkinih pisama

Austrija Sedam do sada neobjavljenih pisama Franza Kafke ponuđeno je u Beču na prodaju. Pisma se nalaze u ostavštini Kafkina posljednjeg prijatelja, mađarskoga liječnika i književnika Roberta Klopstocka. Ostavština, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1,2 milijuna eura, sadrži ukupno petnaest Kafkinih pisama, koja su do sada djelomično objavljena. Korespondencija potječe iz posljednje četiri godine Kafkina života i daje uvid u njegov odnos s Klopstockom i Dorom Diamant. Kafka je umro 3. lipnja 1924. godine u sanatoriju Kierling kod Beča. Klopstock je, nakon liječničke karijere u kojoj se ponajviše bavio istraživanjem tuberkuloze, umro 1972. u New Yorku. Njegova ostavština osim vlastitih rukopisa sadrži i korespondenciju s Thomasom Mannom i Albertom Einsteinom.

slikaSolženjicin izašao iz bolnice

Rusija Ruski nobelovac Aleksandar Solženjicin nakon tromjesečnog je boravka u bolnici, gdje je bio zbog visokog tlaka, pušten kući. Kako je javljeno, Solženjicin se osjeća bolje i odmah se ponovno posvetio radu. Autor Arhipelaga Gulag početkom godine objavio je drugi dio svoje kontroverzne rusko-židovske povijesti 200 godina zajedno. Prošli tjedan Zaklada Aleksandra Solženjicina predala je svoju godišnju književnu nagradu, dotiranu s 25 000 dolara, pjesnicima Juriju Kublanovskom i Olgi Sedakovoj.

Završen tjedan katalonske knjige

Španjolska Više od dvjesto tisuća ljudi posjetilo je 21. tjedan katalonske knjige, na kojemu su gostovali pisci poput Joséa Saramaga, Terese Pamias i Josepa Marie Poua. U Barceloni, Tarragoni Lleidi, Gironi i Madridu u sklopu tjedna katalonske knjige bilo je izloženo više od 50 000 naslova u više od 350 000 primjeraka. To je povećanje od deset posto u usporedbi s prošlim izdanjem manifestacije, koja je ove godine imala tematsko težište približavanja književnosti mladima. Najprodavaniji autor na Tjednu, čiji je cilj promocija književnosti na katalonskom, bio je Josep Maria Espinas s djelom A peu per Andalusia.

Iva Krtalić

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak