Vijenac 236

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slikaOsam od 34

Madrid Jedan od najambicioznijih projekata madridskog Prada unatrag nekoliko godina postavljen je u toj instituciji do 18. svibnja. Riječ je o izložbi Vermeer and the Dutch Interior, koja predstavlja osam od trideset i četiri poznata djela Nizozemca koja ne čine dio španjolskih zbirki. Poznate su slike stigle iz Dresdena, Washingtona, New Yorka i Beča, a interes je publike golem. Izložba se temelji na usporedbi Vermeerovih prikaza interijera i ženskih likova sa slikama njegovih suvremenika poput Gerarda ter Borcha, Gabriela Metsua i Pietera de Hoocha. Informacije na http://museoprado.mcu.es.

slikaChagallove litografije

Lisabon Pedeset i devet Chagallovih litografija iz razdoblja od 1951. do 1964. postavljeno je na izložbi u lisabonskom Fundaçao Arpad Szenes — Vieira da Silva. Dio je to zbirke Maeght uz koju su Portugalci izložili orginalne Chagallove ilustracije za Et sur la terre... Andréa Malrauxa te Celui qui dit les choses sans rien dire Louisa Aragona. Izložba Marc Chagall — Engravings from 1951 to 1964 otvorena je do 13. travnja, a osnovne informacije možete pogledati na www. fasvs.pt/pr067.htm.

slikaPut u mit

Montreal U Montreal Museum of Fine Arts traje izložba dijela velike ermitaške zbirke. Naslovljena Baudelaireovom poemom L’invitation au voyage izložba okuplja sedamdeset i pet djela koja su početkom stoljeća skupljali moskovski tekstilni magnati Sergej Ščukin i Ivan Morozov, a među ostalima tu su Bonnard, Cézanne, Gauguin, Matisse i Picasso. Voyage into Myth: Gauguin to Matisse, the French Avant-Garde from the Hermitage Museum, francuski dio iz Ermitaža u Montrealu može pogledati do 27. travnja ili na www.mmfa.qc.ca.

slikaTalijanska grafika

Edinburgh Do 27. je travnja u National Gallery of Scotland otvorena izložba The Print in Italy 1550-1620. Stotinjak gravura, bakropisa i drvoreza iz londonskoga British Museuma svjedoči o živoj produkciji tiskane umjetnosti u Italiji najvažnijih autora te odgovara na upite o značenju grafike, grafičkog nakladništva te objašnjava ulogu oblikovatelja, tiskara, izdavača i ostalih istaknutih pojedinaca vezanih uz produkciju i distribuciju kasnorenesansne i ranobarokne grafike. Ostalo na www.nationalgalleries.org.

Knjige

slikaJack Flam, Matisse and Picasso: The Story of their Rivalry and Friendship Westview Press, 2003. U ovoj knjizi na više od dvije stotine stranica Jack Flam, profesor sa City University of New York, opisuje dvije velike kulturne ikone prošloga stoljeća, Pabla Picassa i Henryja Matissea, njihovu povezanost, kompetitivnost, ali i različitosti u odnosima prema javnosti, ideji o umjetničkoj veličini, ljubavi ili odnosu prema smrti. Knjiga nadopunjuje treću i posljednju postaju velike putujuće izložbe njihovih djela u njujorškoj Momi i pokazuje kako dijametralno različiti životi mogu rezultirati sjajnom umjetnošću.

CD ROM

slikaVirtual Art Museum, Fogware Publishing Četverostruki CD ROM će vas uputiti u umjetničke dosege u slikarstvu, skulpturi i arhitekturi renesanse, romantizma, predmodernoga doba i 20. stoljeća uz objašnjenja socijalnoga, kulturološkog, religioznog i ekonomskog konteksta. CD ROM-ovi sadrže više od stotinu minuta multimedijske prezentacije tih četiriju razdoblja, dvije tisuće reprodukcija visoke rezolucije spremnih za tiskanje, interaktivna pitanja i odgovore, pojmovnik...

Internet

slikawww.the-artfile.com Na ovoj dvojezičnoj, engleskoj i nizozemskoj, internetskoj stranici upoznajte se s umjetnošću kroz povijest putem vrlo solidno oblikovane interaktivne vremenske lente, povijesti umjetnosti, brojnih ilustracija i linkova. Uz pretraživač, ovdje možete i pogledati koju izložbu, potražiti informacije o umjetničkim pravcima, ali i suvremenim likovnim događajima, a mogu vam biti preporučene knjige i druge internetske stranice vezane uz umjetnost. Osim o umjetnicima i umjetničkim pravcima možete se informirati i o novostima iz Art Filea.

Marko Kružić

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak