Vijenac 236

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Bjelovar

Na skupštini Ogranka Matice hrvatske Bjelovar ponovno je za predsjednika izabran Zdravko Ivković, za dopredsjednika Milan Presečan Arvay, za tajnika Mladen Medar, a članovi Predsjedništva su Željko Pleskalt, Marinko Iličić, Anita Blažeković i Tomislav Matić. Skupštini je prisustvovao uvijek rado viđen Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, koji je biranim riječima govorio o sadašnjoj ulozi Matice hrvatske.

Ogranak Matice hrvatske Bjelovar 12. ožujka, u Gradskom muzeju, organizirao je gostovanje Ogranka Matice hrvatske Sarajevo, koja je gostovala s različitim sadržajima: izložbom slika akademskoga slikara Petra Perice Vidića, predsjednika Matičina ogranka u Sarajevu, izložbom knjiga i časopisa iz nakladničke djelatnosti Ogranka iz Sarajeva te nastupom operne pjevačice Ane Babić, članice sarajevske Opere uz glasovirsku pratnju Darija Vučića.

Čakovec

U Ogranku Matice hrvatske Čakovec predstavljen je novi broj časopisa za književnost, kulturu i znanost »Hrvatski sjever«, br. 1-4, tečaj VII. što ga izdaje Ogranak Matice hrvatske Čakovec, zajedno s Matičinim ograncima Križevci, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Glavni urednik časopisa prof. dr. sc. Zvonimir Bartolić istaknuo je da je to jedini časopis tog profila na području sjeverozapadne Hrvatske. »Hrvatski sjever« promiče baštinu toga područja, ali je otvoren i za druge teme, kao i suradnike iz sjeverozapadne Hrvatske.

Šestoga ožujka u Obrtničkom domu u Čakovcu ogranak Matice hrvatske Čakovec organizirao je predstavljanje knjige dr. Anđelka Milardovića Zadnja pošta Den Haag. Milardović u knjizi daje prikaze temeljnih pravnih dokumenata, optužnica i presuda kaznenoga suda u Haagu te iznosi niz zanimljivih motrišta razotkrivajući procese i odnose u međunarodnoj politici. Uz autora knjigu su predstavili dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec i Josip Šimunko, politolog.

Čitluk

Izašao je novi broj dječjega časopisa »Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, br. 7, god. III, ožujak 2003, što ga izdaje Ogranak Matice hrvatske Čitluk

Ogranci Matice hrvatske iz Čitluka i Livna zajedno su objavili knjigu Mirka Vidovića Gatha od Spitama Zarathuštre. Nakladnici su Andrija Stojić i Anto Mišković, recenzent Mato Marčinko, a urednik fra Jozo Mihaljević. I tim izdanjem dva Matičina ogranka posvjedočila su dobru suradnju i prijateljstvo između Livna i Čitluka.

Dubrovnik

Dvadeset i osmoga veljače, u dvorani Međunarodnog središta hrvatskih sveučilišta, Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik održao je redovnu Izbornu skupštinu, kojoj je prisustvovalo dvadeset i pet članova te mnogobrojni gosti, među kojima su bili i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak Matko Bupić. Za iduće razdoblje rada Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik za predsjednika je ponovno izabran Vlaho Benković, za književnoga tajnika Luko Paljetak, gospodarstvenog tajnika Ivo Radica, a tajnica Ogranka je Ivana Burđelez.

Fažana

Ogranak Matice hrvatske Fažana i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika organizirali su 27. veljače u Puli predstavljanje knjiga prof. dr. Milorada Nikčevića, redovnoga profesora na Odsjeku kroatistike Pedagoškog fakulteta u Osijeku Filološke rasprave i Odsjaji kultura / Hrvatska i crnogorska kultura stoljećima. O knjigama su, pored autora, govorile prof. dr. Valnea Delbianco, prof. Mladenka Hammer i mr. Alojz Štoković. Tom prigodom predstavio se i umjetnik Miro Pavlović iz Novigrada, koji je izložio četiri svoje ikone, a o njegovu je stvaralačkom radu govorila mr. Milica Lukić.

Ilok

Ogranak Matice hrvatske Ilok i Muzej grada Iloka 28. veljače u Iločkom parku ispred spomenika Julija Benešića obilježili su rođendan književnika i jezikoslovca Julija Benešića (1. III. 1883 — 19. XII. 1957). U programu su sudjelovali i učenici osnovne škole Ilok te Tamburaški sastav Kulturno-umjetničkoga društva Julije Benešić iz Iloka.

Knin

Ogranak Matice hrvatske Knin predstavio je 25. veljače zbirku stihova Nenada Valentina Borozana lišće, teret od zrcala, koju je u Zagrebu predstavio Ante Stamać, u Dubrovniku Luko Paljetak, a u Kninu Fabijan Lovrić.

Primitak Ante Ćorlukića u Društvo hrvatskih književnika obilježen je književnom večeri na kojoj su sudjelovali Nela Marić, Anđela Jurčević, Draženko Samardžić, Nikola Šimić Tonin, Dragan Gligora i Fabijan Lovrić, koji je govorio o Ćorlukiću i njegovu djelu.

Korčula

U dvorani Hotela Korčula 28. veljače Grad Korčula — Ured za kulturu organizirao je predstavljanje dviju knjiga u izdanju Ogranka Matice hrvatske Korčula. Zbirku pjesama Ogrlica autorice Darinke Krstulović predstavio je dr. Goran Kalogjera, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, stihove je čitala Metka Mušić. Knjigu pod naslovom Korčulanska pera autora dr. Gorana Kalogjere predstavio je dr. Živan Filippi, a u njoj je kronološki predstavljeno dvjesto i dvadeset književnika, pjesnika, esejista, filozofa s Korčule koji su živjeli od 15. stoljeća do danas. Oba autora izrazila su zahvalnost svojoj gimnazijskoj profesorici hrvatskoga jezika Mirjani Svobodi, koja ih je usmjerila u književno stvaralaštvo; uspjelu kulturnu večer upotpunio je duo iz Vele Luke: Mirko Stipković, klarinet i Vinko Barčot, gitara.

Križevci

Dvadeset i prvog veljače u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Križevci otvorena je osma samostalna izložba umjetnice Kate Mijatović pod naslovom Forzithia. Riječ je o internetskom projektu Mreža snova i video instalaciji Forzithia. Mreža snova je online adaptacija ambijenta koji je Kata Mijatović izvela na izložbi »K+Z« u Galeriji umjetnina u Slavonskom Brodu. Svih trideset snova autorica je odsanjala početkom rata 1991 (svaki san obilježen je nadnevkom). Autorica je uspostavila mrežu linkova koji strukturu rada transformiraju u oblik snova — labirinata kroz koje promatrač korača područjem autoričina nesvjesnog. Fotografije za tu vizualizaciju snimio je Zoran Pavelić. Autorici snovi znače prostor u kojem se sadržaji nesvjesnoga prelijevaju u svjesno, tj. pukotine prema nematerijalnoj i bezvremenskoj percepciji u kojoj nesvjesni sadržaji izmiču jeziku. Povezivanjem snova u mrežu ona te pukotine još više rastvara. Sadržaji snova autorici nisu toliko bitni, nju zapravo zanima forma sna, koja je nematerijalna duhovna strana svakog čovjeka i horizont prema svijetu — negativu ovoga našega materijalnog. Kata Mijatović ne koristi se snovima samo da bi prikazala bizarno i nemoguće, nego propitkuje koliko je svijet snova ostvariv i koliko nam govori o nama samima u javi. Ovo je druga izložba ciklusa bez veze 2003.

Makarska

Jedanaestoga veljače Ogranak Matice hrvatske Makarska organizirao je, u Gradskoj vijećnici, predavanje akademika Josipa Pečarića, pod naslovom Sramotni Haaški sud, koje je pobudilo iznimno zanimanje i privuklo mnogobrojnu publiku. Predsjednica Ogranka iz Makarske gospođa Ankica Ravlić najavila je i predstavila Josipa Pečarića, redovnog profesora matematike na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i autora brojnih znanstvenih radova iz različitih društvenih područja, kao i stručnih knjiga. Akademik Pečarić temu je predavanja razradio u knjizi Sramotni sud u Haagu, koju je i predstavio, zajedno s knjigama Srpski mit o Jasenovcu, prvi i drugi dio, Za hrvatsku Hrvatsku, Pronađena polovica duše i Brani li Goldstein NDH? »Osjećam, iako sam matematičar, kako ne mogu stati po strani i nijemo promatrati što se od Hrvatske želi učiniti. Odlučio sam se na svoj način borbe — riječju« — kazao je pri kraju predavanja akademik Pečarić.

Metković

Dvadeset i šestoga veljače gospodin Nikola Vučković, akademski kipar i profesor na Likovnoj akademiji na Širokom Brijegu, darovao je u povodu proslave 125. obljetnice Ogranka Matice hrvatske Metković vrijedan dar — dvjesto i pedeset svojih radova — crteža, kolaža i skica. U ime Ogranka iz Metkovića gospodinu Vučkoviću zahvalio je dopredsjednik Ratko Krstičević.

Mrkopalj

Nakon četiri zbirke poezije, literat Marko Starčević objavio je i svoje prvo prozno djelo, roman Ožiljak, utemeljen u najvećoj mjeri na dnevničkim zapisima iz doba studija i služenja nekadašnje JNA. Na predstavljanju, koje je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Mrkoplja organizirano u mrkopaljskom restoranu »Stari Baća« knjigu je predstavila prof. Snježana Šerić, a u prigodnome programu sudjelovali su gitarist Damjan Vasiljević i Kulturno-umjetničko društvo Fran Franković iz Rijeke.

Orahovica

Ogranci usklađeni s novim Pravilima bitna su dimenzija rada Matice hrvatske, rekao je 27. veljače potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić na godišnjoj izbornoj skupštini Ogranka u Orahovici. Podsjetio je i na ulogu Orahovičkog ogranka 70-ih godina prošloga stoljeća čak s ustanovljenom knjižarom. Na minulo dvogodišnje aktivno razdoblje Matice hrvatske toga grada izvješćem je podsjetio predsjednik Zorislav Milković. Skupština koju su pozdravili i gosti iz Slatine i Kutine prihvatila je nova Pravila Matice hrvatske. S izabranim predsjedništvom od jedanaest članova (Zorislav Milković, predsjednik, Danko Horvatin, potpredsjednik i Damir Najmenik, tajnik) kroz više sekcija najavljene su dalje aktivnosti. Među njima je sredinom ožujka u Zagrebu, u palači Matice, hrvatske tribina o Orahovičanu Stjepanu Ivšiću i njegovu prinosu hrvatskom jeziku. Prikupljenom fotodokumentarnom građom planira se objava Albuma Orahovice. Zapaženo je kako je Orahovici prijeko potrebna informacija o njezinoj srednjovjekovnoj prošlosti, kako putem predavanja, tako i u pisanoj riječi nekoga od živućih povjesničara koji se znanstveno bavi slavonskom prošlošću. Sudionici su posebno iskazali potrebu za zaštitom iznimnih vrijednosti crkve sv. Lovre u Crkvarima i Ružice grada iznad Orahovice (spomenik nulte kategorije). Potporu Ogranku dala je i Emica Parašilovac koja je najavila da bi Orahovica za očuvanje i afirmaciju svoje baštine uskoro mogla dobiti i muzejsko-galerijski prostor.

Osijek

U svečanoj dvorani Pedagoškog fakulteta u Osijeku 27. veljače predstavljena su dva izdanja Ogranka Matice hrvatske Vinkovci. Predstavljanje, kao projekt dugogodišnje suradnje, zajedno su organizirali Ogranak Matice hrvatske Osijek i Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i predstavili Zbornik o Dioniziju Švagelju i zbirku pjesama Slike Vjekoslava Sulića. Uz autore sudjelovali su predsjednik Osječkoga ogranka prof. dr. Stanislav Marijanović i predsjednik Vinkovačkog ogranka dr. sc. Dražen Švagelj, unuk Dionizija Švagelja, koji je istaknuo da se nada da će ovo prvo zajedničko predstavljanje biti tek prvo u nizu te da bi dva ogranka mogla barem jednom godišnje organizirati zajednička događanja. Zbornik o Dioniziju Švagelju, zbornik znanstvenih i stručnih radova okupljenih nakon simpozija u povodu petnaeste obljetnice smrti Dionizija Švagelja, održana u Vinkovcima 2000, predstavila je urednica mr. sc. Ružica Pšihistal, a knjigu poezije Slike, koju je uredio Marko Landeka, osječkoj je publici predstavio doc. dr. sc. Goran Rem. Nekoliko pjesama pročitao je autor, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila muška pjevačka grupa Lipa iz Vinkovaca.

Sedmoga ožujka Ogranak Matice hrvatske Osijek održao je Izvanrednu skupštinu na kojoj su bile samo dvije točke, nova Pravila osječkog ogranka te Izvješće o osnutku prvog društva Matice ilirske (hrvatske) u Osijeku iz 1843. Među gostima bio je i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Poslije skupštine akademik Josip Bratulić, Ljiljana Kolenić i Stanislav Marijanović predstavili su treće izdanje knjige Zlatka Vincea Putovima hrvatskog jezika.

Osječki ogranak Matice hrvatske uključio se u program dolaska svetoga oca Ivana Pavla II. Kako su dogovorili članovi osječke Matice u povodu njegova dolaska organizirat će veliki svečani koncert solista iz Krakova, ali i program na kojem će govoriti o papi kao pjesniku i piscu. Za Svetoga oca pripremaju prigodan dar, a u doba njegova boravka u Osijeku planiraju izdati zbornik Život i djelo J. J. Strossmayera u Osijeku, s prvoga međunarodnog simpozija održana 1990. u Osijeku te Strossmayeru postaviti spomen-obilježje u Šamačkoj ulici, gdje se danas nalazi Hotel Osijek.

Ozalj

U Galerijskom prostoru Staroga grada Ozlja Ogranak Matice hrvatske Ozalj, »Književni krug« Karlovac i Pučko otvoreno učilište Ivana Belostenca Ozalj predstavili su knjigu Jasenke Staničić Sonetni triptih, o kojoj su govorili recenzent dr. Stjepko Težak i Željko Mavretić. U prigodnom programu nastupio je gitarist Viktor Vidović.

Pazin

Skupština udruga Matice hrvatske Istarske županije predstavila je 26. veljače u Središnjici knjigu Život i smrt u Pulistarosjeditelji i doseljenici od XVII. do početka XIX. stoljeća Slavena Bertoše. Ta knjiga velik je prinos hrvatskoj demografskoj povijesti o seobama stanovništva, istaknuo je recenzent akademik Petar Strčić, dodavši kako su autoru glavno i gotovo jedino povijesno vrelo bile župne knjige. Stjepan Sučić istaknuo je da se tom knjigom produbljuje rad na demografskoj povijesti Hrvatske, području nedovoljno obrađenu u nas. Težište je knjige na problematici doseljavanja u Pulu, zbog čega se mijenjao etnički i društveni ustroj. Slaven Bertoša, na šestotinjak stranica knjige, podijeljene u dvadeset i šest poglavlja, detaljno opisuje gospodarske i populacijske krize Pule, migracijska strujanja, opadanje broja stanovništva i urbanu degradaciju u doba Mletačke Republike i početka austrijske vladavine, a posebnu pozornost pridaje sudbinama malih ljudi, pišući ne samo o rođenima, umrlima i vjenčanima nego i o siromasima, dugovječnim ljudima, ubojicama, osuđenicima, neobičnim smrtima te različitim zanimanjima. Izdavač je knjige Skupština udruga Matice hrvatske Istarske županije u Pazinu, urednik Josip Šiklić, a predstavili su je Slaven Bertoša, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, akademik Vladimir Stipetić, akademik Petar Strčić, prof. dr. Mira Kolar te prof. Josip Šiklić.

Požega

Ogranak Matice hrvatske Požega i Veleučilište u Požegi izdali su knjigu Financiranje jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koju je napisao mr. Ivica Čulo. Djelo na vrlo aktualan način govori o utjecaju naoko suprotnih procesa globalizacije i decentralizacije na model financiranja jedinica lokalne samouprave. Osim autora i predstavnika izdavača, prof. Pavla Bucića i dr. Stjepana Madjara, na promociji su govorili recenzenti knjige mr. Branimir Marković i dr. Jure Šimović.

Šestoga ožujka u sklopu programa proslave u povodu Dana Grada Požege i Grgureva 2003. Ogranak Matice hrvatske Požega organizirao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljanje knjige Tvrtka Jakovine Socijalizam na američkoj pšenici 1948 — 1963. Knjigu je predstavio akademik Dušan Bilandžić, a u ime Matice hrvatske prisutne je pozdravio i održao prigodan govor Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske.

Rijeka

Na izvanrednoj skupštini Ogranka Matice hrvatske iz Rijeke za predsjednika Ogranka ponovno je izabran mr. Darko Deković i potvrđena su imenovanja dosadašnjih članova u upravna i nadzorna tijela. U prošlogodišnjem je mandatnom razdoblju Ogranak održao dvanaest tribina različitih tematika, dvije manifestacije pod naslovom Dani Matice hrvatske Rijeka, koje su održane u Zadru i Garešnici, te izdao nekoliko knjiga i časopisa.

Senj

Senjski ogranak Matice hrvatske održao je 28. veljače izbornu skupštinu. Prema riječima dosadašnjega predsjednika Senjskog ogranka Antuna Vrhovca, veći dio aktivnosti bio je posvećen obilježavanju i djelatnosti grafičara i tiskarstva, po čemu je Senj već stoljećima poznat. Na skupštini je izabrano novo predsjedništvo, na čijem je čelu Darko Nekić, kustos senjskoga muzeja. Dopredsjednik je Milan Prpić, tajnik Ante Vrhovac, ostali članovi predsjedništva su Mile Butković, Stanka Hameršmit, Blaženka Ljubović i Branka Šolić. Gost na izbornoj skupštini bio je i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Slavonski Brod

slika


U maloj dvorani Kazališno-koncertne dvorane Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod predstavio je Godišnjak 2001, drugo godište. Goste je pozdravio Hrvoje Špicer, predsjednik Ogranka iz Slavonskoga Broda, a samu strukturu Godišnjaka 2001. predstavila je Marijana Kolundžić, naglašavajući da on sadržajno obuhvaća brojne teme, od književno-povijesnih, muzikoloških i ekoloških, do suvremenih radova naših pisaca i pjesnika. Jasna Ažman, urednica Godišnjaka, dodala je da je pripremljen i veći dio rukopisa za idući almanah, Mihael Ferić naglasak je stavio na teme koje je obradio u ovom izdanju. U popratnom programu nastupio je Dječji pjevački zbor Osnovne glazbene škole Ivan Zajc u pijanističkoj pratnji uglednoga brodskoga pijanista Damira Gregurića, asistenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, pod ravnanjem Elene Konovalove Štefanić te mješoviti i djevojački zbor HPD Davor, kojim je ravnala Danijela Božičević.

Trogir

Na Izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Trogir, održanoj 24. veljače u prostorijama Muzeja grada Trogira za predsjednicu Ogranka ponovno je izabrana Fani Celio Cega, za potpredsjednicu Sanda Marlais-Buble, za tajnicu Daniela Kontić-Strojan. Članovi Predsjedništva su Neva Coce, Danka Radić, Stjepan Vuletić i don Ivo Đ urđević.

Vrlika

Na redovnoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Vrlika za predsjednika je ponovno izabran Ante Tonći Turudić. Glavni nositelj kulturnih aktivnosti u Vrlici upravo je Matičin ogranak, koji je u protekloj godini izdao Monografiju grada Vrlike i roman Emila Kazimira Žeravice Gastikina dolina, te održao predstavljanje prvoga kola sabranih djela Milana Begovića. Ogranak Matice hrvatske u Vrlici zajedno s mjesnom župom Gospe od Ružarja kao stalnu ediciju izdaje Vrličko kolo, glasilo župe.

Zadar

Stigao je novi broj Zadarske smotre, časopisa za kulturu, znanost i umjetnost, god. L, br. 5-6, 2001, koji izdaje Ogranak Matice hrvatske Zadar. Glavni urednik časopisa je Šime Batović, predsjednik Zadarskoga ogranka.

Zadar — Povjereništvo Kukljica

Ogranak Matice hrvatske Zadar, Povjereništvo Kukljica, predstavio je u Općinskom domu knjigu Ante Jaše Graditeljstvo u Kukljici. Riječ je o svojevrsnoj monografiji maloga otočkog mjesta koja je vrhunski uređena s crno-bijelim fotografijama Ante Jakše. Urednik je knjige Ivica Milić, stručni suradnici Željko Trstenjak i Vladimir Alavanja.

Zaprešić

Dvadeset i šestoga veljače Ogranak Matice hrvatske Zaprešić organizirao je u Gradskoj vijećnici predstavljanje knjige prof. dr. Marka Samardžije Nekoć i nedavno / Odabrane teme iz leksikografije i novije povijesti hrvatskoga standardnog jezika. Knjiga donosi odabrane teme iz leksikologije i novije povijesti hrvatskoga jezika, a prema autorovim riječima predstavlja sintezu njegove petogodišnje zauzetosti tim dvama područjima kojima je u svom ukupnom znanstvenom i istraživačkom radu posvetio najviše pozornosti. Uz autora o knjizi je govorio i prof. dr. Ivo Pranjković, koji je naglasio važnost Samardžijina područja znanstvenoga rada te njegov velik prinos hrvatskoj lingvistici. Teme koje autor u knjizi obrađuje podijeljene su na ukupno devetnaest poglavlja, uključujući popis literature i kazalo imena.

A. Č.-K.

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak