Vijenac 236

Likovnost

Filatelija

Kosjenka i Tintilinić

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Kosjenka i Tintilinić

Autorica: Sanja Rešček, akademska slikarica, veličina: 29,82 x 35,50 mm, naklada: 300 000, datum izdanja: 15. 1. 2003

Hrvatska pošta još je jednom posegnula u riznicu hrvatskoga vilinskog svijeta te ga, putem poštanske marke, predstavila cijelom svijetu. Dijelove vilinskoga blaga prvi smo put upoznali 1997, kada je tema koju je za svoje članice zadala Konferencija europskih pošta i telekomunikacija bila Priče i legende. Od tada u svaki kutak na zemaljskoj kugli možemo poslati marke s crtežom Jože drma turnjem Saše Šantela iz 1908, kojim je ilustrirana legenda Veli Jože Vladimira Nazora te Domaće Cvijete Job iz 1965, ilustraciju priče Šuma Striborova iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

slika

Nadahnuta pradavnim slavenskim i hrvatskim mitovima i legendama Ivana Brlić-Mažuranić napisala je zbirku pripovjedaka Priče iz davnine, koja je, od 1916. kada je prvi put objavljena u izdanju Matice hrvatske, postala nezaobilazna knjiga mnogobrojnih generacija mališana. Domaćima su se odnedavno na poštanskim markama pridružili mala vila Kosjenka i član družbe domaćih — Malik Tintilinić, još dva lika iz bujne mašte hrvatskog Andersena ili slavenskog Tolkiena, kako ponekad nazivaju književnicu Ivanu Brlić-Mažuranić prvu članicu Akademije, čiji se lik nalazi na poštanskoj marci objavljenoj u godini žena 1996.

Kosjenka i Tintilinić spretno su odabran motiv jer njihove stvarne dimenzije nisu mnogo veće od onih prikazanih na marci. Vrlo uspjelom dizajnu maraka može se uputiti tek jedna primjedba — za razliku od fakinskoga Tintilinićeva lica, koje pri većem uvećanju postaje raspoznatljivo, ljepota Kosjenkina vilinskoga lica nije toliko izražajna.

Marke su izdane u sutisku u arku od 20 maraka (10 x 2), a izdanje prati omotnica prvoga dana (FDC).

Sandra Cekol

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak