Vijenac 236

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Alex de la Iglesia

FILMSKA ČETVRT

slikaFilmski centar: Alex de la Iglesia

Zagreb U sklopu programa Filmskog centra do kraja se ožujka nastavlja prethodni ciklus i započinje novi. Tako je u utorak 25. ožujka na rasporedu sljedeći naslov iz ciklusa filmova hrvatskoga redatelja Vatroslava Mimice. To je ratna drama Makedonski dio pakla iz 1971, snimljena prema dnevničkim zapisima Pande Taškovskog s Fabijanom Šovagovićem u glavnoj ulozi. U subotu 22. ožujka počinje pak ciklus filmova kultnoga španjolskog redatelja Alexa de la Iglesije, i to njegovim hitovima Susjedi iz 2000. i Dan zvijeri iz 1995. Redateljev međunarodni projekt Perdita Durango na rasporedu je 25. ožujka, prošlogodišnji se film 800 balas premijerno prikazuje u dva termina, 25. i 29. ožujka, a crnohumorna komedija Umrijeti od smijeha 29. ožujka.

slikaU kinima: Sati do Oscara

Zagreb Ovogodišnji nominenti i dobitnici Oscara obilježit će programe hrvatskih kina veći dio proljeća. Među njima svakako treba istaknuti istoimenu filmsku prilagodbu romana Sati američkoga književnika Michaela Cunninghama, koju je režirao Britanac Stephen Daldry (Billy Elliot). U glavnim su ulogama te izvrsno ocijenjene priče o Virginiji Woolf i dvjema ženama na koje je utjecao njezin roman Gospođa Dalloway Nicole Kidman, Julianne Moore i Meryl Streep. Uz Sate pred domaću kinopubliku stiže i znanstevno-fantastični spektakl Daredevil Marka Stevena Johnsona s Benom Affleckom kao filmskim interpretom poznatog strip-junaka, te animirana bajka Knjiga o džungli 2 Stevea Trenbirtha, nastavak sjajnoga klasika iz 1967.

slikaHrvatska: Leona Paraminski u Družbi

Valpovo Prošlogodišnja dobitnica Zlatne arene za najbolju glavnu žensku ulogu za film Prezimiti u Riu Leona Paraminski upravo snima novi film, u kojem također tumači središnji ženski lik. To je povijesna drama Družba Isusova u režiji Silvija Petranovića, čiji je književni predložak poznati roman češkoga književnika Jiűíja Šotole. I dok roman govori o protureformacijskom djelovanju isusovačkoga reda u Češkoj tijekom 17. stoljeća, redatelj je Petranović radnju filma smjestio u jednu od slavenskih zemalja srednje Europe, stavljajući naglasak na profilaciju likova, među kojima Leona Paraminski tumači pokroviteljicu isusovaca groficu Mariju Maximilianu. U ostalim su ulogama Milan Pleština, Ivica Vidović i Rade Šerbedžija, redatelj je ujedno producent, a film se u koprodukciji HTV-a i poljske tvrtke Heritage Films snima na lokacijama u Valpovu, Belecu, Ribniku te na Lonjskom polju.

slikaItalija: Sergio Castellitto režira

Rim Talijanski glumac Sergio Castellitto, nakon prošlogodišnjeg uspjeha na dodjeli Europskih filmskih nagrada, kada je osvojio čak dva priznanja za svoje glavne uloge u filmovima Bella Martha i L’Ora di religione, upravo radi na novim projektima. Prvi je od njih film Non ti muovere, u kojem se uz tumačenje središnjeg lika po drugi put u karijeri prihvatio i redateljskoga posla. Film se snima prema romanu Margaret Mazzantini, a premijera je najavljena za kraj godine. U drugom ovogodišnjem projektu, biografskoj drami Janis et John redatelja Samuela Benchetrita, Castellitto glumi uz Christophera Lamberta i Marie Trintignant. Film je prikaz života i karijera glazbenika Johna Lennona i Janis Joplin, a pred publiku stiže u studenom 2003.

slikaSAD: Oskarovke u kinima

Los Angeles Jubilarna 75. dodjela Oscara 23. ožujka u Hollywoodu ponukala je producente dvaju novih američkih filmova na prigodne datume početka prikazivanja. Razlog su glavne glumice. Tako u romantičnoj komediji A View from the Top Bruna Barreta (Bossa Nova) oskarovka Gwyneth Paltrow (Zaljubljeni Shakespeare) tumači djevojku čiji je životni san postati stjuardesa. U znanstveno-fantastičnom spektaklu The Core Jona Amiela (Sommersby) druga Akademijina slavodobitnica Hilary Swank (Dečki nikad ne plaču) glumi članicu znanstvenoga tima koji u jezgri Zemlje mora spriječiti skoru kataklizmu planeta. U prvom je filmu koji u američka kina stiže 21. ožujka glavni glumac Rob Lowe, a u drugom, na rasporedu 28. ožujka, Aaron Eckhart.

Knjiga

slikaBlockbuster kao žanr

Julian Stringer, Movie Blockbusters, Routledge, 2003. Astronomski proračuni, spektakularni specijalni efekti, najširi krug gledatelja i status filma događaja odlikuju filmske naslove s predznakom blockbustera. Njih ova studiozna knjiga Juliana Stringera stavlja u produkcijski, marketinški i kulturološki kontekst, navodeći niz primjera iz američke, indijske, kineske, južnokorejske i argentinske kinematografije.

Internet

slikaMagazin »Film Corner«

http://corner.hr./film Jedna od rijetkih, ali i veoma informativnih hrvatskih web stranica posvećenih filmu jest e-magazin »Film Corner«. Uređen kao pregled filmskih vijesti iz zemlje i inozemstva, magazin donosi i ljestvice gledanosti, recenzije, portrete i filmske zanimljivosti.

Boško Picula

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak