Vijenac 236

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Detektivski instinkt

»Osječki zbornik«, Muzej Slavonije Osijek, gl. i odg. ur. Mladen Radić, br. 26, Osijek, 2002.

Detektivski instinkt

»Osječki zbornik«, Muzej Slavonije Osijek, gl. i odg. ur. Mladen Radić, br. 26, Osijek, 2002.

Budući da je nakladnik »Osječkog zbornika« Muzej Slavonije Osijek (MSO), najveći kompleksni muzej u Hrvatskoj koji ima status nacionalnoga muzeja, šesnaest znanstvenih radova objavljenih u najnovijem broju pokriva široko područje od arheologije i povijesti do muzeologije i prirodoslovlja. Uz radove na stranicama »Zbornika« objavljena su i godišnja izvješća o radu Muzeja u cjelini, kao i svih njegovih odjela za 2000. i 2001. Novi broj »Zbornika«, koji se može pohvaliti višedesetljetnim kontinuitetom izlaženja (prvi broj objavljen je 1942), donosi novinu — prvi put tiskan je u boji, što je ilustracije pojedinih radova učinilo znatno informativnijima.

Tisak u boji omogućio je uz reprodukcije mnogih slika i kvalitetno predstavljanje vrlo zanimljive zbirke lepeza iz Odjela umjetničkog obrta MSO. Uz Katalog u kojem je slikom i riječju obrađeno 46 od 54 različite lepeze, stručni rad Radmile Biondić donosi i kraći povijesni pregled nastanka i uporabe lepeze s naglaskom na vrste i oblike te mijene tijekom stilskih razdoblja. Neke od najljepših i najvrednijih lepeza u zbirci (skupocjena lepeza od kolibrijeva perja i kornjačevine, lepeza od briselske čipke i sedefa, buketić-lepeza...) nekoć su bile u vlasništvu ugledne osječke građanke Mathilde Hengl, koju je Radmila Biondić posebno predstavila.

U znanstvenom radu Francuski bodež Mladen Radić ističe veliku umjetničku i zanatsku vrijednost bodeža s drškom i koricama od bjelokosti nađena u Zbirci oružja MSO te iznosi dvije mogućnosti njegova datiranja. Rad je i vrlo uspio prikaz detektivskog instinkta autora.

Boško Marijan predočio je nalaz keramičkog materijala iz fundusa Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji koji, bez obzira na nepoznanice o okolnostima otkrića, pripadaju eneolitičkom dobu, uglavnom vučedolskoj kulturi. O otkrivanju paljevinskoga groba u Vardarcu, malom, no nipošto neznatnom prinosu upoznavanju skupine s južnotransdanubijskom inkrustriranom keramikom i razdoblja u kojem su njezini nositelji boravili u našim krajevima, piše Jasna Šimić.

Svi radovi objavljeni u »Osječkom zborniku« visoke su kvalitete i recenzirani, a budući da su pisani jasnim i razumljivim jezikom, zanimljivi i izvan stručnih krugova.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak