Vijenac 236

Fotografija

U FOKUSU

Baština Henrija Cartier-Bressona

U FOKUSU

slikaBaština Henrija Cartier-Bressona

U Parizu će se ovog proljeća otvoriti Henri Cartier-Bresson Foundation, u obnovljenu studiju koji se nalazi na Montparnasseu. Zamisao je osnivača zaklade da se sačuva djelo velikog umjetnika i održi duh njegovih fotografija. Projekt koji nosi ime slavnoga fotografa Cartier-Bressona prepoznala je i francuska vlada pa će biti potpomognut državnim novcem. Zaklada će biti otvorena istraživačima te će uz stalni postav Cartier-Bressonovih fotografija iz zbirke biti mjesto i za izložbe drugih umjetnika — fotografa, slikara i kipara. Uz spomenuti program redat će se i program predavanja, a svake dvije godine dodijelit će se jedna nagrada namijenjena fotografima koji su usmjereni na reportažu, a uspjeli su se već svojim radom afirmirati na tom području. Nagrada The Henri Cartier-Bresson International Award od trideset tisuća eura dodijelit će se određenom pojednicu kako bi ostvario projekt koji inače bez ove potpore ne bi bio moguć. Svi kandidati moraju biti nominirani od strane neke institucije, bilo da je riječ o galeriji, fotografskom društvu, sveučilištu ili časopisu. U dodatku, pobjedniku će se prirediti izložba i bit će mu objavljen katalog. Rok za prijave traje do 30. ožujka 2003. Više informacija o fundaciji kao i formulare za prijave naći ćete na stranicama www.henricartierbresson.org.

slikaNagrada Jürgenu Telleru

U londonskoj The Photographer’s Gallery dodijeljena je The Citibank Photography Prize (20 000 funti) njemačkom fotografu Jürgenu Telleru. Teller je inače komercijalni fotograf, bavi se modnom fotografijom te je već petnaestak godina jedan od najutjecajnijih fotografa mode. Nagrađena serija Marchenstubert nastala je u posljednjih pet godina. Jürgen Teller nakon studija u Münchenu odlazi u London gdje i danas živi, pojavljuje se osamdesetih u »iD-ju«, časopisima »The Face« i »Arena«, a hvaljen je zbog autentičnog realizma svojih fotografija. Ostali kandidati za nagradu bili su Jitka Hanzlova, Bertien van Manen i Simon Norfolk.

slikaIzložba Tomislava Čuveljaka

Fotograf Tomislav Čuveljak, čije fotografije najčešće viđamo u novinama i časopisima, postavio je izložbu portreta glumaca, pisaca i umjetnika snimljenih digitalnim fotoaparatom (pozirali su Pero Kvrgić, Tonko Maroević, Goran Višnjić, Tomislav Gotovac, Filip Šovagović i mnogi drugi). Izložbu pod nazivom Fotografije... kazalište i oko njega... analogno i digitalno... možete pogledati u Galeriji događanja u sklopu Kulturnog centra Peščenica.

slikaVideo Stevea McQueena u Parizu

Trenutno se u Musée s’art moderne de la ville de Paris odvija izložba video radova Stevea McQueena koja su se našla u izboru švicarskoga kustosa Hans-Ulricha Obrista i kustosice Angeline Scherf (jedan od radova, Once upon a time, naručen je za ovu priliku, a umjetniku je ovo prva samostalna izložba u Parizu). U filmu u kojem istražuje fenomen znanja surađivao je sa znanstvenikom NASA-e koji se bavi proučavanjem izvanzemaljske inteligencije, te je snimljen iz Voyagera koji je poslan u orbitu sredinom sedamdesetih kako bi tražio znakove strane inteligencije. Tako je nastala jukstapozicija slika prostora sa zvučnim instalacijama neljudskih glasova koji predstavljaju sve jezike svijeta. Ostali filmovi, 7th November, Girls Tricky i Illuminer bave se temama osamljenosti i izolacije.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 236

236 - 20. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak