Vijenac 235

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

U lugu onomuj u Dubrovniku

Dubrovačko kazalište Marina Držića za 12. ožujka najavljuje premijerni naslov U lugu onomuj, dramaturški kompendij komediografskog opusa Nikole Nalješkovića. Autorski rad redatelja Renea Medvešeka i dramaturginje Mire Muhoberac na pozornicu će iznijeti ansambl dubrovačkog kazališta uz gostovanje Miše Martinovića. Kostime za predstavu napravila je Martina Karla Franić, a glazbu napisala Paola Dražić Zekić.

slikaŠvejk u Rijeci

U sezoni dramatizacija velikih romana, Drama riječkog HNK Ivana pl. Zajca za 14. ožujka najavljuje premijeru Doživljaja dobrog vojaka Švejka. Preradu Hašekovog romana, kao i režiju, potpisuje češki gost Stanislav Moša, redatelj poznat po velikim ansambl dramskim produkcijama i mjuziklima. Uz dramaturginju Magdalenu Lupi, suradnička ekipa uključuje i kostimografkinju Andreu Kučerovu. Naslovnu ulogu igra Davor Jureško, a sve ostale Zrinka Kolak Fabijan, Ana Kvrgić, Andrea Blagojević Mangano, Zdenko Botić, Slavko Šestak, Damir Orlić, Alex Đ aković, Alen Liverić i drugi.

slikaKamov, smrtopis u ZKM-u

Dugo očekivani mjuzikl prema biografskoj drami Kamov, smrtopis Slobodana Šnajdera, nakon mjeseci priprema, konačno izlazi u Zagrebačkom kazalištu mladih 14. i 15. ožujka u režiji Branka Brezovca. Najavljena kao »hrvatski odgovor na Moulin Rouge«, predstava je ujedno i retrospektiva četrdesetak domaćih šlagera u izboru glazbenog dramaturga Daria Bulića i aranžmanu Marjana Nećaka. U koreografiji Jasne Frankić-Brkljačić i na spektakularnoj sceni Željka Zorice, u naslovnoj ulozi predstavit će se novi član ansambla zagrebačkog kazališta mladih Jasmin Telalović. U ostalim ulogama pojavljuju se članovi ansambla ZKM-a, uz goste Suzanu Brezovec i Galliana Pahora. Još jedna od zanimljivosti u vezi s ovom produkcijom je i Gordana Vnuk, potpisana kao dramaturginja. Prije premijere Kamova u ZKM-u 8. i 9. ožujka sisačka će neovisna kazališna grupa »Daska« odigrati nekoliko predstava pod zajedničkim naslovom Zagrebu više ne fali Daska.

TEST 4 u Zagrebu

Od 16. do 22. ožujka na različitim zagrebačkim lokacijama (Forum SKUC, ZKM, Teatar &TD, MM Centar...) održavat će se četvrto izdanje Međunarodnog festivala studentskih kazališta — kraće TEST-a. Zagrebačkoj Novoj grupi, Kazalištu Ivan Goran Kovačić i KUFER-u pridružit će se produkcije sarajevske Akademije scenskih umjetnosti i zagrebačke ADU, ali i neovisnih grupa; primjerice češke Duwa Dance, slovenske En-knap, makedonske No name thetre, francuske »Les Indifferents« i slično. TEST će se ove godine predstaviti i Karlovcu 15. i 23. ožujka. I ove godine festival prate dvije radionice — radionica suvremenog plesa američke plesačice Valerie Green i radionica plesa i borilačih vještina Nizozemca Charlesa Renoulta.

Grubijani u Komediji

Zagrebačka premijera Grubijana Carla Goldonija, koprodukcije Istarskog narodnog kazališta iz Pule i zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, najavljena je za 16. ožujka. I sam je Goldoni za ovaj komad napisao da mu je jedan od najboljih, a kako se režije prihvatio Joško Juvančić, znači da ni predstava ne bi trebala biti ispod razine njegovih Ribarskih svađa. U prijevodu Borisa B. Hrovata, u Grubijanima nastupaju Dražen Čuček, Vanja Lumezi, Dražen Bratulić, Ljubo Zečević, Dubravka Ostojić, Ranko Tihomirović, Mirela Brekalo Popović, Joško Ševo i Majkl Nikolić. Prije najavljene premijere, u Komediji će 12. i 13. ožujka gostovati HNK iz Mostara s predstavama Probudi se, Kato i Noćna gušterica.

slikaZoološka priča u Gavelli

Eksperimentalna, mala ili druga scena Dramskog kazališta Gavella oživjet će ponovno 17. ožujka premijerom prve drame čuvenog Edwarda Albeeja. Zoološku priču o susretu lica i naličja američkog sna Albee je objavio 1958, a na Scenu Mamut je postavlja Slavko Brankov. U predstavi glume Đ orđe Kukuljica i Drago Meštrović.

slikaBlue Room u Kazalištu Mala

scena

Iako je Plava soba suvremenog britanskog dramatičara Davida Harea već bila na hrvatskim pozornicama, Večernja scena Kazališta Mala scena odlučila se za komorno izvođenje nalik na izuzetno uspješnu londonsku produkciju u kojoj je igrala Nicole Kidman. Blue Room, slobodna Hareova obrada teksta Reigen Arthura Schnitzlera, u režiji Ivice Šimića s Bojanom Gregorić i Tarikom Filipovićem, premijeru će imati 19. ožujka. Za ovu predstavu o pokretačkoj snazi bazičnih nagona glazbu je napisao Matija Dedić, a prevela ju je Maja Oršić Magdić.

Igor Ružić

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak