Vijenac 235

Matica hrvatska

Sandra Cekol

Tajne Nina

Na pragovima Nina (Ad limina Aenone), Matica hrvatska Nin, 2002.

Tajne Nina

Na pragovima Nina (Ad limina Aenone), Matica hrvatska Nin, 2002.

Nin — grad starohrvatskih kraljeva u kojem je Petar Krešimir IV. izdao čuvenu povelju kojom benediktinskom samostanu sv. Krševana u Zadru daruje otok Maun, u povijesti zapamćenu pod nazivom Mare nostrum ili Mare nostrum Croaticum — vrelo je novih spoznaja o povijesti ranosrednjovjekovne samostalne hrvatske države. Da Nin još uvijek skriva mnoge tajne koje strpljivi povjesničari nakon dugotrajnih istraživanja otkrivaju, svjedoči i ova knjiga-zbornik koja uz neke po periodici ranije objavljene radove donosi i nove koji obogaćuju naše znanje o Ninu, rodnom mjestu hrvatske državnosti. Na pragovima Nina zbornik je osam radova koji su pristigli za neodržani znanstveni skup u Ninu 1999.

Boris Ilakovac u svom radu Liburnska i rimska Aenona (Nin) povlači paralele između liburnskih naselja Jadere i Aenone, koja su dolaskom Rimljana doživjela različitu sudbinu. Dok je Jader potpuno iznova sagrađen, graditelji rimske Aenone nisu u cijelosti negirali postojeće liburnske građevine i došljaci su živjeli u prilično skladnu suživotu sa zatečenim stanovništvom. Ilakovac je autor i bogato ilustriranog rada Postanak i razvitak ninskih (Aenona) mostova, u kojem analizira transgresiju mora koja je dovela do propadanja nekoć slavnog grada, zaustavljenoga tek regulacijom rijeke Ričine. Lovorka Čoralić u radu Ninska prekomorska iseljavanja (15-17 st.) analizira pojavu ninskih prezimena na zapadnojadranskoj obali u vremenu mletačko-turskih ratova, kada Nin i okolica trpe velike gospodarske i demografske gubitke. U radu Nekoliko gospodarskih pokušaja u Ninu Šime Peričić navodi gospodarske inicijative na području Nina, te ih zbog njihova kratka trajanja obilježava samo kao pokušaje.

O stotoj obljetnici prvog sustavnog pokušaja borbe protiv malarije u Hrvatskoj, koju je u Ninu 1902. proveo dr. Rudolf Battara, piše Vladimir Dugački. Battara je proveo antimalaričnu medikamentoznu profilaksu i to je bio prvi primjer s pomoću lijekova asaniranog kraja u ovom dijelu Europe.

Marijan Diklić piše o don Pavlu Zankiju (1839-1909), preporoditelju i političaru ninskoga kraja. Nakon iznošenja biografskih podataka i upoznavanja sa Zankijevom preporoditeljskom ulogom, Diklić analizira razloge Zankijeva prelaza iz narodnjaštva u pravaštvo i iznosi cjelovitu ocjenu njegova političkog djelovanja.

Nin zaljubljenike u povijest — kako one iskusne tako i generacije novih istraživača i posjetitelja očekuje s mnogim neriješenim zagonetkama. Radovi objavljeni u knjizi Na pragovima Nina važan su prinos upoznavanju manje poznate povijesti kolijevke hrvatstva, grada u kojem je pronađen najljepši pokretni kameni spomenik iz vremena pokrštavanja Hrvata — Višeslavova krstionica.

Sandra Cekol

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak