Vijenac 235

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Stupid White Men, knjiga godine

KNJIŽEVNI GLOBUS

slikaStupid White Men, knjiga godine

Velika Britanija Michael Moore dobitnik je britanske nagrade za knjigu godine za Stupid White Men, satirični antiratni napad na američkoga predsjednika Georgea W. Busha. Pisac i redatelj Moore, autor dokumentarca Bowling for Columbine, pobijedio je favorite, među kojima je bila autobiografija irskoga nogometaša Roya Keanea, dobitnik Bookera Life of Pi Yanna Martela i Atonement Iana McEwana. Objavljivanje knjige Stupid White Men odgođeno je u Sjedinjenim Državama nakon napada 11. rujna, jer se knjiga smatrala antiameričkom. U kategoriji biografija pobijedio je Roy Jenkins s biografijom Winstona Churchilla, Michael Palin dobio je nagradu za ilustriranu knjigu za Saharu, a Jacqueline Wilson za dječju knjigu za Girls in Tears. Za pisca godine izabrana je Sarah Waters, čija je knjiga Fingersmith ušla u uži izbor za nagrade Booker i Orange, a dramski pisac Alan Bennett dobio je nagradu za životno djelo.

Nagrada Alfaguara Meksikancu Velascu

Španjolska Meksički pisac Xavier Velasco dobitnik je ovogodišnje nagrade Alfaguara, jedne od najbogatijih književnih nagrada u Španjolskoj. Esejist, novinar i pisac Velasco, koji je čak i u domovini dosad bio malo poznat, dobio je nagradu dotiranu sa 163 000 eura za svoj roman Diablo guardián. Roman govori o Meksikanki koja u New Yorku radi kao prostitutka. Nagrada Alfaguara, osnovana prije pet godina, postala je jedna od najčuvenijih španjolskih književnih nagrada, a među njezinim su dobitnicima Sergio Ramirez, Eliseo Alberto i Manuel Vicent.

slikaDodijeljena Nordijska nagrada

Švedska Šveđanka Eva Ström nagrađena je za zbirku pjesama Revbenstäderna Nordijskom književnom nagradom 2003. Djelo pjesnikinje i književne kritičarke, rođene 1947, odlikuje se, kako je objasnio žiri u Stockholmu, neprestanim istraživanjem granica jezika i stila. Nagrada dotirana sa 350 000 danskih kruna bit će svečano predana u listopadu, na sjednici Nordijskog vijeća u Oslu. Eva Ström debitirala je 1977. zbirkom Den brinnande zeppelinaren i od tada je, osim zbirki pjesama, objavila i četiri sveska proze te pet dramskih tekstova. Za nagradu, koja se dodjeljuje svake godine od 1962, predlažu se pisci iz Danske, Finske, s Islanda, iz Norveške i Švedske, s Grenlanda te Farskih otoka. Prošle godine dobitnik ugledne nagrade bio je Norvežanin Lars Saabye Christensen.

Umro Maurice Blanchot

Francuska Francuski pisac i esejist Maurice Blanchot umro je u 95. godini u Parizu. Najpoznatije djelo Mauricea Blanchota, rođena 22. rujna 1907. godine u Quainu u središnjoj Francuskoj, jest roman Thomas l’obscur. Blanchot je u svojim tekstovima uobičajene oblike pripovijedanja i predstavljanje zbilje stavljao u pitanje. Među najpoznatijim su mu djelima Aminadab, Le Tres-haut i L’Arret de mort.

Izlazi papin Rimski triptih

slikaVatikan Knjiga Rimski triptih pape Ivana Pavla II. bit će objavljena istodobno u Rimu i Krakovu 6. ožujka, javio je Vatikan. U Uredu za tisak Svete Stolice knjižicu od dvadesetak stranica predstavit će njemački kardinal Joseph Ratzinger. U Krakovu je knjiga objavljena u izdanju kuće Sveti Stanislav, a u Vatikanu izdala ju je Libreria editrice vaticana, koja ima autorska prava na sva djela Karola Wojtyle. Rimski triptih s podnaslovom Meditacije Ivana Pavla II, ima tri sastavka pisana dijelom u stihu, a dijelom u prozi. Karol Wojtyla, prije nego što je izabran za papu, napisao više zbirki pjesama i kazališnih komada.

Porezne olakšice za poticanje čitanja u Italiji

Italija Talijanska vlada planira uvođenje poreznih olakšica na kupnju knjiga, kako bi građane motivirala na čitanje. Stranka premijera Silvija Berlusconija, Forza Italia, izradila je nacrt zakona kojim bi se to omogućilo. Prema nacrtu, izdaci za knjige u visini do 350 eura godišnje moći će se odbiti od poreza. Autor zakonskoga nacrta, Ferdinando Adornato, rekao je da je osnovni cilj zakona da se kupuje što više knjiga.

slikaNjemački pisci protiv rata u Iraku

Njemačka U neobičnoj akciji solidarnosti poznati njemački pisci, od Güntera Grassa do Martina Walsera, izrazili su potporu njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu u odbijanju ratne opcije u Iraku. U zajedničkoj izjavi pisci odbijaju rat i upozoravaju da bi on doveo do radikaliziranja u islamskom svijetu i nevinih žrtava među civilima. Među devetnaest potpisnika izjave su, osim nobelovca Grassa te Walsera, Volker Braun, Ingo Schulze, filozof Peter Sloterdijk, predsjednik PEN-a Johano Strasser, predsjednik Njemačkog saveza pisaca Fred Breinersdorfer.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak