Vijenac 235

Likovnost

Filatelija

Pacta conventa

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Pacta conventa

Autorica: Dubravka Zglavnik-Horvat, dizajnerica, veličina: 35,50 x 29,82 mm, naklada: 300 000, datum izdanja: 14. 12. 2002

Godina 1102. jedna je od onih godina iz hrvatske povijesti koju se često označava prijelomnom i čija se važnost ističe sve do danas. Nakon smrti kralja Zvonimira 1089. i kratkotrajne vladavine Stjepana II. završena je trostoljetna vladavina hrvatske dinastije Trpimirovića i u Biogradu na moru, za kralja Hrvatske i Dalmacije okrunjen ugarski kralj Koloman. Hrvatsko Kraljevstvo doživjelo je dinastičku promjenu, što je stoljećima u hrvatskoj povijesti doživljavano kao vrlo dramatičan događaj, iako je smjena dinastija u srednjovjekovnoj Europi bila dijelom općih i uobičajenih društvenih zbivanja.

Uz 1102. veže se i tekst pod nazivima Pacta conventa ili Qualiter (prema prvoj riječi naslova Qualiter et cum quo pacto dederunt se Chroates regi Hungariae, tj. Kako i kojim se ugovorom predadoše Hrvati kralju ugarskom). Najstariji rukopis Pacta convente potječe iz 14. stoljeća i nalazi se na kraju tzv. Trogirskog rukopisa djela Tome Arhiđakona (1200-1268) Historia Salonitana, i to kao poseban dodatak umetnut nakon kroničareve smrti. Stoga se ponekad naziva i Appendicula (dodatak). Riječ je o spisu koji se u starijoj historiografiji često tumačio kao državnopravni ugovor između Ugarske i Hrvatske.

Pacta conventa su s Kolomanom potpisale starješine dvanaest hrvatskih plemena i njome im je kralj zajamčio njihove posjede i oslobodio ih plaćanja poreza, a zauzvrat oni su se obvezali braniti granice Kraljevstva.

Motiv prikazan na marci (Kolomanovi stupovi u zvoniku sv. Marije u Zadru iz 1105) ponešto je presitan (teško čitljiv natpis na stupovima). Uz marku (arak od 20 maraka) izdana je i omotnica prvoga dana (FDC). Autor teksta u letku koji prati izdanje je Mirko Valentić. Izdavanjem ove marke Hrvatska je pošta napustila prijašnju praksu nepotpisivanja autora teksta prilikom objave na Internetu.

Priredila Sandra Cekol

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak