Vijenac 235

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slikaJurić u Dubrovniku

Dubrovnik U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku do 16. su ožujka postavljeni radovi Duje Jurića koji su nastali unatrag sedam godina. Očaravajuća preciznost u ostvarenju recentnih djela vidljiva je na izložbi Radovi 1997-2002, čiji je dio zagrebačka publika mogla vidjeti u Gliptoteci. Geometrijske osnove koje variraju u mnogobrojnim kombinacijama, rešetkasti motivi i inkorporirane tekstualne poruke glavna su obilježja Jurićeva recentnog opusa, spoj vještine i znanja, promišljanja i spontanosti, živosti i dinamičnosti koje slikarstvo kao medij dopušta.

slikaRajnski ekspresionisti

Tübingen U Kunsthalleu u Tübingenu organizirana je izložba August Macke und die Rheinischen Expressionisten, posvećena devedesetogodišnjici izložbe koju je August Macke organizirao u Bonnu, predstavivši ekspresioniste rajnskoga područja. Rajnska avangarda na ovoj je izložbi, koja traje do 6. travnja, predstavljena slikama, akvarelima i crtežima petnaestero umjetnika. Tu su Heinrich Campendonk, Helmuth Macke, Max Ernst, Olga Oppenheimer, Adolf Seehaus i Otto Feldmann. Radovi su to nešto drukčijih ekspresionističkih odrednica nego onih iz Dresdena ili Münchena. Ostalo na www.kunsthalle-tuebingen.de/html/august_macke_de.html.

slikaVelika Grčka na Floridi

Tampa Do 20. travnja u floridskom Tampa Museum of Art postavljena je izložba Magna Graecia: Greek Art From South Italy and Sicily. Prvi put osam talijanskih arheoloških muzeja na taj način predstavlja zapadne Grke. Remek-djela poslana su iz Agrigenta, Paestuma, Palerma, Reggio Calabrije, Syracuse i Taranta. Osamdesetak arheoloških ostataka dostojno predstavlja posebni segment grčke civilizacije u južnoj Italiji i na Siciliji. Izložba je u Tampu preseljena iz Clevelanda, a dio izložaka možete pogledati i na adresi www.clevelandart.org/exhibcef/mgtampa/khtml/6050340.html.

slikaBeckmannova retrospektiva

London Tate Modern nam je ovaj put priredio retrospektivu Maxa Beckmanna. Izložba kronološki obuhvaća tri radoblja Beckmannova opusa, od radova vezanih uz Prvi svjetski rat i djela koja su mu donijela umjetničko priznanje i razvoj pa do radova u kojima se osjeća iskustvo Drugog rata te onih što su nastali u američkom egzilu. Realizirana u suradnji s pariškim Beaubourgom i njujorškom Momom, izložba prethodnika Neue Sachlichkeita i jednog od vodećih njemačkih umjetnika 20. stoljeća otvorena je do 5. svibnja te na internetskoj stranici www.tate.org.uk/modern/exhibitions/beckmann.

slikaKnjige

Frank Zöllner i Johannes Nathan, Leonardo da Vinci — The Complete Paintings and Drawings, Taschen, 2003. Na gotovo sedam stotina stranica velikog formata Frank Zöllner i Johannes Nathan odlučili su objediniti ostavštinu jednog od najvećih umova dosadašnje povijesti, slikara, kipara, arhitekta, inženjera, znanstvenika i teoretičara Leonarda da Vincija. U četiri poglavlja autori obrađuju Leonardov život, njegova umjetnička i znanstvena dostignuća, primjenjujući najnovije znanstvene informacije o Leonardu i nebrojene ilustracije. Knjiga bi tijekom godine trebala osvanuti na čak šest jezika. Više informacija potražite na www.taschen.de.

slikaCD ROM

Rubens and His World, Thames & Hudson Digital Ovaj CD ROM daje nam na uvid detaljni pogled na velikog umjetnika, dizajnera, ilustratora, kipara i diplomata Petera Paula Rubensa i njegovih suvremenika u povijesnom i umjetničkom kontekstu. Virtualno možete pogledati njegovu rodnu kuću u Antwerpenu, njegovu zbirku umjetnina, kao i otprilike 1200 ilustracija u boji iz sedamdesetak svjetskih muzejskih institucija. CD ROM nadalje sadrži 90-minutni audio-vizualni obilazak i veliki tekstualni dio s bezbrojem linkova, koje možete i otisnuti.

Islikanternet

www.amn.org Internetska stranica Art Museum Networka službeni je web-site za vodeće svjetske umjetničke muzeje od 1996, koju sponzorira Reuters. Na njoj možete pretraživati službeni kalendar vodećih umjetničkih institucija, doći do internetskih adresa više od dvije stotine muzejskih članica AMN-a, pretraživati vijesti iz umjetničkog svijeta i upoznati se s ponajboljim svjetskim zbirkama. Bezbrojni linkovi ponudit će za svakoga ponešto. Stranica je to na koju bi se mnoge trebale ugledati. Svakako provjeriti!!!

Marko Kružić

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak