Vijenac 235

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beč

Na književnoj večeri u bečkome Hrvatskom akademskom klubu dvadeset i prvoga veljače predstavljen je novi roman Ludwiga Bauera Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat u organizaciji bečkoga ogranka Matice hrvatske. S obzirom na prijašnji uspjeh Bauerovih romana u bečkom kulturnom krugu i nedavnu praizvedbu monodrame Anđela prodaje dušu Bogu, novi je roman pobudio veliku pozornost.

Belišće

Ogranak Matice hrvatske Belišće organizirao je susret s dr. sc. Žarkom Španićekom, gdje je predstavljena njegova knjiga Slavonski pučki proroci i sveci. Ta opsežna studija o pučkoj pobožnosti nastala je nakon temeljita znanstvenoga istraživanja i puna je izvornih svjedočanstava o pučkoj duhovnoj baštini. Knjiga donosi mnoštvo kazivanih i pisanih svjedočanstava, upotpunjenih fotografijama i bogatom bibliografijom. Izdavač je knjige slavonsko-brodska podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskoga instituta za povijest.

Čakovec

Nakon punih četiristo dvadeset i devet godina ponovno je svjetlo dana ugledala najstarija hrvatska kajkavska knjiga, Pergošićev Dekretum, koja je 1574. tiskana u Nedelišću. Na sjednici Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske Čakovec njezin predsjednik dr. Zvonimir Bartolić rekao je da je Dekretum ujedno do sada najvažnija objavljena knjiga u Čakovcu.

Čapljina

U organizaciji Hrvatskoga kulturno-umjetničkoga društva Čapljina održana je Večer mladosti i stvaralaštva, čime je obilježen Dan Matice hrvatske. Autorima najboljih literarnih radova proglašeni su Martina Jurković, Ana Šimunović, Andrea Spajić, Marija Salmanović i Suzana Pehar. U likovnom stvaralaštvu najuspješniji su bili Mirela Borovac, Slavko Jurić, Sanja Karlović i Ivana Kević. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čapljina akademski kipar Ante Brkić nagrađenim je učenicima darovao knjige.

Čazma

Na prijedlog Čazmanskog ogranka Matice hrvatske u tijeku je pribavljanje dokumentacije kako bi se u godini obilježavanja sedamsto sedamdeset i sedme obljetnice postojanja Čazme njezinu osnivaču, zagrebačkom biskupu Stjepanu II. Baboniću, podigao spomenik, koji bi trebao biti postavljen ispred crkve sv. Marije Magdalene.

Čitluk

U organizaciji Čitlučkoga ogranka Matice hrvatske otvorena je u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku izložba slika Vedute i pejzaži akademske slikarice Blaženke Zvonković-Tomičić. U nazočnosti brojnih kulturnih i javnih radnika te štovatelja i poznavatelja likovne umjetnosti iz čitlučke i susjednih hercegovačkih općina, izložbu tridesetak vrijednih slika otvorio je slikar Franjo Primorac.

Prvoga ožujka u Galeriji fra Didaka Buntića ogranak Matice hrvatske iz Čitluka organizirao je predstavljanje knjige Haaška priča autora Zorana Kupreškića. Uz autora knjigu su predstavili Zvonimir Čilić, Marko Martinović i fra Ante Marić.

Delnice

Izbornom skupštinom Ogranak Matice hrvatske Delnice obilježio je desetu obljetnicu osnivanja. Na čelu Ogranka i dalje će biti prof. Nives Marjanović koja je naglasila da je proteklih deset godina Ogranak Matice hrvatske Delnice dao vrijedan prinos kulturnom razvoju grada, što se ogleda u petnaestak izdanih djela, organizacijom i održavanjem brojnih glazbenih i likovnih manifestacija. U povodu desete obljetnice Ogranka u prostoru Osnovne glazbene škole održan je klavirski koncert, u kojem je nastupio glasovirski duo Aleksandra Golojka i Jadranka Celić iz Pule.

Glina

Izašao je novi broj »Matice Glinske«, glasilo ogranka Matice hrvatske Glina, god. VI, br. 11, veljača 2003.

Karlovac

Dvadeset prvoga veljače predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i potpredsjednik Stjepan Sučić bili su gosti Ogranka Matice hrvatske Karlovac u povodu obljetnice obnovljenog rada. Igor Zidić održao je predavanje pod naslovom Suvremenost i odlučnost Matice hrvatske u težnji k boljem.

Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu i Poglavarstvo grada Karlovca raspisali su natječaj za tradicionalnu pjesničku nagradu za mlade pjesnike do trideset godina Zdravko Pucak nazvane u spomen na tragično preminuloga mladog karlovačkog pjesnika. Nagrada »Zdravko Pucak« sastoji se od plakete i uključuje objavljivanje knjige pjesama nagrađenog autora. U prosudbenom povjerenstvu i ove godine bit će pjesnik Slavko Mihalić te književnici Irena Lukšić i Gojko Sušac. I ove godinenagrada »Zdravko Pucak« će se dodijeliti 13. srpnja, na Dan grada Karlovca.

Kaštela

Na sjednici kaštelanskoga Gradskoga vijeća imenovani su kandidati za dodjelu gradskih javnih priznanja za proteklu godinu, koje će biti dodijeljene 4. ožujka, na Dan Grada. Osobnu nagradu dobio je Ivo Plepel, jedan od osnivača Matice hrvatske 1971, koji je zaslužan za izniman prinos u razvoju kulturnoga i društvenoga života na području Kaštela.

Korčula

Sedmoga veljače u dvorani hotela Korčula Ogranak Matice hrvatske Korčula organizirao je predavanje Zorislava Viskovića o temi Židovi u Korčuli za vrijeme talijanske okupacije. Ukratko su prikazane prilike na otoku za vrijeme prve talijanske okupacije 1919-21. i one 1941-43. godine, kao i otpor okupatoru. Koliko god su tada prilike bile teške, stanovništvo Korčule pokazalo je da i u takvim okolnostima ima volje prihvatiti druge, potpuno nepoznate ljude i pomoći im; tada je oko četiristo izbjeglih Židova bilo smješteno u gradu Korčuli.

»Uz križeve se rađamo, kraj križeva odrastamo, s njima umiremo« — kazao je inž. Neven Fazinić 14. veljače na predavanju i projekciji slajdova Kameni križevi otoka Korčule održanoj u organizaciji Korčulanskoga ogranka Matice hrvatske. Nakon što je govorio o povijesti križa, njegovu simbolu i početku uporabe, naglasio je kako je do danas na Korčuli, izvan mjesnih groblja, pronašao i snimio četiristo i dvanaest većinom zapuštenih kamenih križeva koje je klasificirao prema lokaciji, materijalu i sl. Najstariji označeni križ nosi utisnutu 1612. godinu. Tijekom stoljeća križevi su bili simboli kršćanske civilizacije i kulture u hrvatskome narodu, a vrijednosti koje je ta kultura predstavljala osmišljavale su život ovoga kraja i njihovo djelovanje na svijest našega čovjeka. Nakon predavanja inž. Fazinić Korčulanima je na projekciji pokazao stotinjak slajdova s različitim križevima od Lumbarde do Vele Luke, a uspjelu je kulturnu večer upotpunila klapa »Serenada«.

U novom broju »Velolučkih novosti«, lista namijenjena Velolučanima širom svijeta, središnji je članak broja Prilozi za povijest djelovanja Matice hrvatske na otoku Korčuli, u povodu 160. obljetnice osnutka Matice hrvatske, povjesničara i arheologa Franka Oreba.

Kutina

Pred punom velikom dvoranom kutinskog Doma kulture u subotu 22. veljače predstavljena je monografija, zapravo znanstveno-ilustrirani zbornik Kutina — povijesno kulturni pregled s identitetom današnjice. Riječ je o kapitalnom djelu. Na 560 stanica u četiri temeljna poglavlja s geografsko-demografskim značajkama, poviješću, kulturnom baštinom i rezultatima ankete o suvremenim elementima života potpisuju ga 42 autora. Kritičari se slažu kako je ono vrhunac kutinskoga publicističkog rada i znanstvenog istraživanja. Brojni skup zainteresiranih za sadržaj monografije na kojoj se intenzivno radilo dvije godine u ime nakladnika, Ogranka MH Kutina, pozdravio je njezin predsjednik Ante Juretić. Uz glavnog i odgovornog urednika Dragutina Pasarića o djelu koje uz tekstove obiluje vrlo brojnim zemljovidima, tablicama i dokumentarnom građom govorili su i nositelji projekta iz zagrebačkog Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. Dragutin Pavličević povijesnog i prof. dr. Ivan Rogić sociološkog dijela. Dr. Dragutin Pavličević kazao je kako je malo gradova s ovako cjelovitom monografijom o sebi. No ona tek upućuje na potrebu daljega rada na inače malo istraženoj povijesti kutinskoga kraja. Trebalo bi, rekao je, dati stipendiju ili utemeljiti Zakladu Ljudevit Vukotinović putem koje bi znanstveni novaci obavili daljnja istraživanja o inače slabo poznatoj moslavačkoj prošlosti. Ponosna na knjigu govorila je i gradonačelnica Velimira Toth Prosoli. »Ono što nije napisano prepušteno je zaboravu. A ova knjiga dobar je model i drugim gradovima koji takvih djela još nemaju«, pohvalio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i dotakao se globalizacije: »Samo u raznovrsnosti možemo živjeti i preživjeti«

Na predstavljanju uz Ženski vokalni sastav Dunje i folklornu skupinu KUD-a »Moslavina Kutinska Matica hrvatska dala je priliku i za nastup mladim članovima, literatu Danku Balogu i Marijanu Tucakoviću, studentu Muzičke akademije u Zagrebu. Prije predstavljanja autori monografije s gostima, među kojima je bilo i predstavnika više ogranaka Matice hrvatske, posjetili su poznatu baroknu crkvu sv. Marije Snježne.

Mostar

Program manifestacije 5. dani Matice hrvatske Mostar, kojoj su pokrovitelji Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i hrvatsko Ministarstvo kulture, predstavljen je u Mostaru; manifestacija koja se održava od 21. travnja do 30. svibnja okupit će, zahvaljujući ponajviše maestru Vjekoslavu Šuteju, brojne kulturne velikane. Među ostalima, u Mostaru će prvi put nastupiti glasoviti komorni orkestar Svete Cecilije iz Rima, a najavljeni su nastupi Opere i Baleta Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke s La Traviattom i operetom Mala Floramy te koncert Zagrebačke filharmonije. Gost Dana bit će i Dragutin Tadijanović, a tijekom njemu posvećene književne večeri bit će proglašeni pobjednici natječaja za književni rad ogranka Matice hrvatske Mostar. Maestro Šutej će, uz Verdijevu Traviatu, ravnati i koncertom Mostaru s ljubavlju, na kojem će nastupiti najistaknutiji mostarski glazbenici.

Trinaestoga veljače na groblju u Ružićima pokopan je književnik Ivan Alilović, koji je objavio dvanaest knjiga o životu i kulturi Hercegovine te brojne tekstove u časopisima i novinama.

Našice

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice do 22. ožujka bit će otvorena knjiga sjećanja na Vladu Gotovca, koja je otvorena u povodu predstavljanja novog izdanja Gotovčeve knjige Crna jedra, koja će u ožujku biti predstavljena Našičanima. Organizatori su projekta knjige spomena Institut Vlado Gotovac, Ogranak Matice hrvatske Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice.

Novi Marof

Ogranak Matice hrvatske Novi Marof i Udruga slijepih iz varaždinske županije organizirali su dvadeset i prvoga veljače u prostorijama novomarofske Matice predstavljanje literarnih i likovnih radova Karoline Perec iz Varaždina. U programu su sudjelovali Matija Kopjar, Ivica Benković, Zlata Benković, Zlata Kušarovski i Jacinta Dugan.

Rijeka

Akademska mladež ogranka Matice hrvatske iz Rijeke i Glazbena škola »Ivan Matetić Rongjov« priredili su u povodu Valentinova književno — glazbenu večer pod naslovom Dobra večer uzorita. U prigodno uređenoj dvorani Muzičke akademije nije bilo mjesta za mnoštvo Riječana koji su željeli sudjelovati u programu. Nastupili su Diana Haller, sopran i Cvetan Pelčić, bariton, koji su izveli duet Zerline i don Giovannia iz Mozartove opere Don Giovanni. Ivanka Jakopović i Andrea Andrijašević izvele su četveroručno na glasoviru španjolski ples Bolero Moskowskyoga. Dramski glumci Nada Boban i Luka Lenac izveli su prizor iz drame Uličarka s kamelijama Romana Karlovića te su zajedno s članicom dramske družbe »Lakoga štiva« riječke Matice Višnjom Deković kazivali niz prigodnih pjesama zavičajnih pisaca. Ugođaju večeri pridonijela je muška klapa »Luka« iz Opatije.

Sinj

U organizaciji ogranka Matice hrvatske Sinj predstavljena je knjiga Apartman 102 Jadranke Cigolj, bivše zatočenice logora Omarska.

Dvadeset i prvoga veljače u novoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu pred velikim brojem zagrebačkih Sinjana predstavljena je knjiga Bibliografske zabilješke o Sinju i Cetinskoj krajini. To je druga knjiga u kojoj su autori Šime Jurić i Josip Ante Soldo obuhvatili bibliografske podatke iz razdoblja od 1940. do 1979. godine. U prvoj knjizi, objavljenoj 1999, obuhvaćeni su podaci do 1940, a kako je prilikom predstavljanja knjige rekao dr. Neven Strukan, predsjednik Sinjskog ogranka Matice hrvatske, preostaje nastaviti rad na podacima za razdoblje koje je uslijedilo nakon 1980. Knjiga sadrži podatke o tome tko je, što je, kad je i gdje pisao o Sinju i Cetinskoj krajini u četrdesetogodišnjem razdoblju. Podaci su svrstani u dvanaest poglavlja, pa su u posebnim odjeljcima obuhvaćene prirodne znanosti, arheologija, crkvena povijest, kultura, Alka... Knjigu su predstavili Neven Strukan, Trpimir Macan, Josip Šentija, Marko Grčić i autor Josip Ante Soldo, dok Šime Juričić zbog bolesti nije mogao prisustvovati predstavljanju.

Skradin

U povodu osnutka ogranka Matice hrvatske u Vukovaru Ogranak Matice hrvatske Skradin svojim je izdanjima povijesnoga statuta Skradina iz 14. stoljeća, prevoditelja mr. Ante Birina, i arheološke monografije Rimska Scardona prof. Ivana Pedišića obogatio prigodnu izložbu knjiga koju je priredila vukovarska gradska knjižnica. Ogranak Matice hrvatske iz Skradina, osim knjiga iz vlastite naklade, darovao je novoutemeljenom ogranku Matice hrvatske u Vukovaru mnogo knjiga iz Matičina fundusa skradinske Gradske knjižnice Ivan Pridojević, naslovljena Scardonensia.

Šibenik

U organizaciji ogranka Matice hrvatske Šibenik i Kluba pisaca 12. veljače u Katoličkom domu održana je Književna večer ljubavnih pjesama. Pjesme su recitirali Vinko Vučenović, Biserka Tolj, Nevenka Tucak-Bakmaz, Stipe Papak, Štefica Tojčić, Vera Butko, Olga Jurleka i Ante Batinica. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su učenice Glazbene škole Ivana Lukačića: Katarina Vukušić, Nina Šare, Mihalela Bošnjak i Ivana Jušić. Na glasoviru su ih pratile profesorice Jadranka Barišić i Gordana Pavić.

Valpovo

Devetnaestoga veljače na Izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Valpovo dosadašnji predsjednik Petar Lagator podnio je izvješće o proteklom razdoblju istaknuvši zadovoljstvo kontinuiranim izlaženjem »Valpovačkog godišnjaka«, tiskanom povjesnicom Matica hrvatska Valpovo 1971-2001. autora Stjepana Najmana u povodu obilježavanja tridesetogodišnjice osnutka Matičina ogranka u Valpovu, vraćanje ploče s natpisom »Trg kralja Tomislava«, koja je izvorno bila postavljena 1925, postavljanje nadgrobne ploče na grob valpovačkoga župnika i pjesnika Ante Evetovića Miroljuba, predstavljanje knjige Zvonimira Komarice Uznički zapisi, priređivanjem brojnih izložbi. Za svoj rad Ogranak Matice hrvatske Valpovo nagrađen je u povodu Dana grada Plaketom Matije Petra Katančića. Za novoga predsjednika izabran je prof. Ivan Tonković, dok su za potpredsjednike izabrani prof. Mila Bungić i Vladimir Vazdar, a tajnikom je ostao Stjepan Najman.

Varaždin

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Varaždin i nakladničke kuće »Sveta glazba« u Klubu Euro media održano je šestoga veljače svečano predstavljanje novoga nosača zvuka odabranih hrvatskih pučkih božićnih popijevki pod naslovom Snivao tad Betlem grad. Taj nosač zvuka, koji je u potpunosti snimljen u Varaždinskoj katedrali, donosi osamnaest odabranih, starih, pučkih božićnih popjevaka iz svih krajeva Hrvatske većinom iz 17. i 18. stoljeća. Pjesme je pjevala hrvatska sopranistica Branka Beretovac, uz pratnju na orguljama i pozitivu dr. Hrvojke Mihanović-Salopek. Predgovor u knjižici što prati CD napisao je msgr. Marko Culej, biskup varaždinski. Okupljene posjetitelje pozdravio je predsjednik varaždinskog ogranka Matice hrvatske mr. Ernest Fišer, o tom specifičnom CD-u govorio je mr. Ivan Zvonar, književni povjesničar iz Varaždina, a publici se obratila i dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, koja je naglasila kako je snimanje nosača zvuka značilo i svojevrstan istraživački projekt hrvatske baštine.

Desetoga veljače četveročlano izaslanstvo Grada Varaždina — mr. Ernest Fišer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždin, Tomislav Ribić, predstavnik Varaždinskoga književnoga društva, Tomislav Bogović, varaždinski dogradonačelnik te dr. Janko Pavetić, pročelnik Upravnog odjela za znanost i kulturu Grada Varaždina posjetili su potpredsjednika Hrvatske vlade dr. Antu Simonića kako bi ga upoznali s projektom obnove rodne kuće znamenitoga Varaždinca i osnivača slavenske filologije Vatroslava Jagića. Dr. Simonić dao je punu potporu projektu kako bi se obnovom Jagićeve rodne kuće u Varaždinu osigurao primjeren prostor za rad Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Varaždinskoga književnog društva.

Vinkovci

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci 18. veljače u velikoj gradskoj vijećnici održana je priredba pod naslovom Večer hrvatskoga dokumentarnog filma. U uvodnom dijelu programa prikazana je TV-emisija Slavonija u slici, riječi i pjesmi autora Tonka Jovića snimljena 1970. u Starim Mikanovcima. Uz projekcije filmova u trajanju od 12 do 16 minuta veliku pozornost privukla je popratna izložba plakata hrvatskoga igranoga filma. Među dvadeset originalnih plakata koji su pratili najuspješnije hrvatske filmove svih vremena najatraktivniji je bio originalni plakat za film Bitka na Neretvi koji je naslikao Pablo Picasso. U središnjem dijelu večeri prikazan je dokumentarni film Smotra folklora autora Andrije Stojanovića, snimljena za održavanja prvih Vinkovačkih jeseni 1966. i Slamarke iz Tavankuta Ive Škrabala iz 1971. godine te dva dokumentarca Rudolfa Sremeca, i to Vrijeme šutnje iz 1971. te Hrast. Tematika svih filmova očuvanje je tradicijske kulture i običaja slavonskoga i srijemskoga kraja. Filmovi su za ovu prigodu posuđeni iz arhiva HTV-a i Kinoteke Hrvatskoga državnog arhiva a priredio ih je Stjepan Marić. Dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, istaknuo je veliko značenje prikazanih dokumentaraca, u kojima je neprolazno zabilježen trenutak povijesti, kraja i ljudi u borbi za opstanak hrvatskoga naroda i kulture.

Zadar

Ogranak Matice hrvatske Zadar i Matica Zadrana u Zadru priredili su dvadesetoga veljače u dvorani Matice hrvatske predavanje prof. dr. Pavuše Vežića pod naslovom O gradskim vratima u Zadru. Zanimljivo predavanje bilo je popraćeno brojnim dijaprojekcijama.

U izdanju ogranka Matice hrvatske Zadar izašla je poetska zbirka pučkoga pjesnika Srećka Marcelića Masline. Dvadeset i šestoga veljače u Dvorani Matice hrvatske zbirku pjesama predstavili su prof. Marija Rušev, dr. fra Bernardin Škunca, dr. sc. Robert Bracalja i autor, a stihove su čitali Vesna Marđetko i Marija Rušev.

A. Č.-K.

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak