Vijenac 235

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Hranjenik i Faust

FILMSKA ČETVRT

slikaFilmski centar: Hranjenik i Faust

Zagreb Posjetitelji zagrebačke Kinoteke ni tijekom ožujka neće ostati prikraćeni za vrhunske naslove hrvatske i svjetske filmske baštine. Tako se 18. ožujka nastavlja ciklus filmova proslavljenog hrvatskog redatelja Vatroslava Mimice, i to njegovom ratnom dramom Hranjenik iz 1970. s Fabijanom Šovagovićem u glavnoj ulozi. Ciklus se pak filmova njemačkog velikana F. W. Murnaua nastavlja 8. ožujka klasicima Posljednji čovjek i Faust, a završava 18. ožujka Tartüffom, prilagodbom Moliereovog kazališnog komada i ljubavnom dramom Tabu, snimljenom na Tahitiju neposredno uoči redateljeve smrti u prometnoj nesreći 1931.

slikaU kinima: Rio i Chicago

Zagreb U ožujku bi u hrvatskim kinodvoranama trebala zavladati prava živost. Uz dramu Prezimiti u Riju Davora Žmegača, nagrađenu prošle godine u Puli četirima Zlatnim arenama uključujući i priznanje Leoni Paraminski za najbolju glavnu žensku ulogu, pred domaće gledatelje stiže s trinaest nominacija favorit u ovogodišnjoj utrci za Oscara. To je mjuzikl Chicago Roba Marshalla, u čijoj priči o dvije barske zabavljačice iz dvadesetih godina prošlog stoljeća briljiraju Renée Zellweger i Catherine Zeta-Jones. Također, u Hrvatsku dolazi i nova kriminalistička komedija Stevena Spielberga Uhvati me ako možešs glumačkim dvojcem Leonardom DiCaprijom i Tomom Hanksom, zatim melodrama Dogodilo se na Manhattanu Waynea Wanga s Jennifer Lopez i dječji film Hansel & Gretel Garyja Tunnicliffea, nova inačica bajke o Ivici i Marici.

slikaHrvatska: 12. dani hrvatskog filma

Zagreb Živost očekuje i organizatore 12. dana hrvatskog filma koji se ove godine održavaju od 11. do 16. ožujka u prostorima zagrebačkog Studentskog centra. Naime, na natječaj je pristiglo rekordnih 213 filmova od kojih se oni uvršteni u natjecateljski dio programa prikazuju u kategorijama srednjometražnog i kratkometražnog igranog filma, srednjometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma, animiranog filma, eksperimentalnog filma, glazbenog spota i namjenskog filma. Filmovi iz selekcije natječu se za Veliku nagradu i ostale nagrade Službenog festivalskog žirija na čelu s Biljanom Čakić Veselič, te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Novost je da će biti prikazani i radovi koji nisu prošli selekciju, i to u Salonu odbijenih. Od brojnih popratnih programa izdvajaju se retrospektive hrvatskog ljubavnog filma osamdesetih i hrvatskog dokumentarnog filma šezdesetih.

slikaFrancuska: Filmovi dobitnice Césara

Pariz Na nedavnoj dodjeli francuskih filmskih nagrada César na kojoj je trijumfirao Pijanist Romana Polanskog, nagradu je za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila Isabelle Carré. Sjajno odglumivši teško oboljelu mladu ženu u drami Se souvenir des belles choses redateljice Zabou Breitman koja je i sama nagrađena za najbolji prvijenac, Isabelle Carré se istaknula kao jedna od najboljih i najtraženijih francuskih glumica danas. To potvrđuje i nekoliko glumičinih filmova čije se premijere očekuju upravo ove godine. Među njima su i film Les Sentiments u režiji Noémi Lvovsky u kojem glumi uz Jean-Pierrea Bacrija, te Je suis votre homme Daniéle Dubroux, gdje joj je partner François Berléand. Oba filma pred publiku u Francuskoj stižu u lipnju.

slikaSAD: Friedkin i Fuqua

Los Angeles U ožujku se u američkim kinima počinju prikazivati filmovi dvojice generacijski različitih, ali cijenjenih redatelja koji bi lako mogli postati proljetni hitovi. Prvi je akcijski triler Tears of the Sun u režiji Antoinea Fuque, čiji je prethodni film Dan obuke Danzelu Washingtonu donio glumačkog Oscara. U svom se novom filmu Fuqua bavi američkim marincima predvođenim Bruceom Willisom, koji u Nigeriji spašavaju liječnicu u interpretaciji Monice Bellucci. S druge strane, oskarovac William Friedkin (Francuska veza) u kriminalističkom trileru The Haunted suprotstavlja Tommyja Lee Jonesa i Benicija Del Tora u ulogama agenta FBI-a i profesionalnog ubojice. Fuquin film pred američke kinogledatelje dolazi 7, a Friedkinov 14. ožujka.

slikaKnjiga: Umijeće snimanja

Vittorio Storaro, Writing with Light, Aperture, 2003. Vittorio Storaro, poznati talijanski snimatelj i trostruki oskarovac (Posljednji kineski car, Crveni, Apokalipsa danas) u svojoj novoj knjizi otkriva tajne uporabe svjetla, boja i obujma u snimateljskom poslu. Pristupajući analizama gotovo filozofski, Storaro je, prema prvim ocjenama, napisao kapitalno djelo ovog neizostavnog segmenta filmskog stvaralaštva.

slikaInternet: 2. revija amaterskog filma

http://www.revijaamaterskogfilma.hr/ Od 2. do 8. ožujka u Zagrebu se na jedanaest gradskih lokacija održava 2. revija amaterskog filma. Na RAF je prispjelo 118 filmova iz deset zemalja, a sve je o festivalu moguće saznati na iscrpnoj službenoj web stranici.

Boško Picula

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak