Vijenac 235

Film

Glumica iz sjene

Alicia Witt

Glumica iz sjene

Alicia Witt

Luckasta crvenokosa glumica Alicia Witt (rođena 21. kolovoza 1975. godine) najnovija je zvijezda šarmantne komedije Dva tjedna za ljubav Marka Lawrencea (sa Hughom Grantom i Sandrom Bullock u glavnim ulogama), u kojoj je od klasične uloge druge žene uzdignuta u samu prvu zvjezdanu ligu. Iako je glumačko iskustvo stjecala još od djetinjstva, kada ju je uočio David Lynch i angažirao je u svom sci-fi-filmu Dune kao jedanaestogodišnjakinju, odnosno kultnoj seriji Twin Peaks kao petnaestogodišnjakinju, Witt se i nadalje uglavnom brusila preko TV-serija (od kojih je najzapaženija bila njezna uloga Zoey u Cybille), poput Ally McBeal ili Sopranosa, a ušavši u celuloidni svijet, počela dobivati i nagrade i nominacije. Prva takva zapažena bila je u filmu Fun — zasnovanu na istinitom događaju i ličnostima — paru ubojica-tinejdžerki koje iz zabave ubijaju staricu, za koju je kao najbolja glumica nagrađena na Međunarodnome filmskom festivalu u Gijonu, odnosno dobitnica nominacija na Sundanceu i Independent Spiritu.

Dostojanstvenim iskričavim glamurom starih zvijezda u kombinaciji s jednostavnom ljupkošću djevojke iz susjedstva (oživljujući duh Ginger Rogers), Witt otvorenom lepršavošću i inteligencijom (dijete-genijalka); počesto uz ultrakomercijalne (tinejdžerske — Gradske legende ili nešto ozbiljnije — Nebo boje vanilije) uskače i u neobične art-role (Libestraum Mikea Figgisa; Cecil B. DeMented Johna Watersa).

Zanima je psihologija, napose ona skrivena — devijantna strana ljudske naravi, te izborom celuloidnih likova želi doprijeti do srca gledatelja — na način da ih nadahne, poduči ili na bilo koji drugi način dotakne.

Katarina Marić

Vijenac 235

235 - 6. ožujka 2003. | Arhiva

Klikni za povratak