Vijenac 234

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Suvremena hrvatska drama u Matici

Matičin Odsjek za kazalište i film organizira znanstveno savjetovanje o suvremenoj hrvatskoj drami u prizmama Kazališta, medija, proze, koje će se održati u prostorijama MH na zagrebačkom Strossmayerovu trgu od 20. do 22. veljače. Na savjetovanju će pored hrvatskih teatrologa izlagati i gosti iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske, Italije i Poljske, a najavljena su i predstavljanja novoga broja časopisa »Kazalište« te Antologije nove hrvatske drame Sanje Nikčević, izdanje Fakulteta za dramski umetnosti iz Skopja.

Sirene i Clown Scaramouche u Dubrovniku

Na Maloj sceni dubrovačkog kazališta u Teatru Bursa dubrovački redatelj Davor Mojaš postavlja dramski tekst Sirene Iva Vojnovića. U praizvedbi toga manje poznata Vojnovićeva teksta, koja je najavljena za 20. veljače, igraju Izmira Brautović, Mirej Stanić i Glorija Šoletić. Scenograf i kostimograf predstave je Marin Gozze, a glazbena suradnica Paola Dražić Zekić. Hrvatska praizvedba monodrame Clown Scaramouche pl. Jones britanskog autora mlađe generacije Justina Butchera, autorski projekt glumca Zorana Pokupca, na rasporedu je Kazališta Marina Držića 28. veljače.

Gola Europa na Sceni Habunek HNK

Gola Europa vrlo plodna pisca opće prakse Milka Valenta sljedeća je premijera na Sceni Habunek zagrebačkoga HNK, koje je premijera najavljena za 21. i 22. veljače. Riječ je o kombinaciji crnoga humora i iskrene tragedije, koji govori o žrtvama rata jednako kao i o žrtvama sustava ali na nesustavan način, anticipirajući pritom i događaje 11. rujna. Složena zahvata postavljanja teksta Milka Valenta prihvatio se Ivan Leo Lemo i na Goloj Europi okupio impresivan niz suradnika: scenu radi Braco Dimitrijević, kostime Ivana Popović, glazbu Zvonimir Dusper, koreografiju Larisa Lipovac, a video Lukas Nola. U toj »ženskoj drami ratne katastrofe, koja je istodobno i urnebesni spektakl kaotične dekadencije suvremenog zapadnog svijeta uopće« igraju Ecija Ojdanić, Branka Cvitković, Damir Markovina, Božidar Alić, Darko Ćurdo, Beti Lučić, Barbara Prpić, Žana Bumber i Srđana Šimunović.

Jug 2 u Osijeku

Osječko Hrvatsko narodno kazalište najavljuje za 21. veljače premijeru nagradom Marin Držićovjenčana teksta Jug 2 Davora Špišića. Tu »epsku igru s brijanjem i dilanjem« režira Aida Bukvić, dramaturgiju potpisuje Marijana Fumić, scenografiju Ivo Knezović, a glazbu Branko Kostelnik i grupa »Roderick Novy«. Marginalnu obitelj, grupicu anonimusa i vječnih dešperatera u potrazi za celofanima sreće u turobnom vremenu tranzicije Juga 2 igraju Milenko Ognjenović, Sandra Lončarić, Kornelija Kočiš, Lidija Florijan, Tatjana Bertok, Hrvoje Barišić, Đ orđe Bosanac, Mario Rade.

Vaginini monolozi u Kerempuhu

Svjetska kazališna uspješnica, komad Eve Ensler koji je započeo svojevrsnu revoluciju na poljima seksualnih sloboda, ali koji ima i jak aktivistički naboj u suprotstavljanju nasilju nad ženama, napokon će 21. i 22. veljače doživjeti i hrvatsku praizvedbu. Iako su već javno čitani u nas, Kerempuhova je produkcija prva potpuna inscenacija Vagininih monologa, zbirke autentičnih iskaza o ženskom onom dolje. Redateljica Snježana Banović izabrala je i obradila materijal u prijevodu Borivoja Radakovića i napravila dvije predstave, jer su dvije različite podjele sasvim drukčije reagirale na vaginalne ispovijedi. Nina Erak-Svrtan, Mia Begović i Linda Begonja u jednoj, a Kostadinka Velkovska, Branka Trlin i Anita Matić u drugoj podjeli, igraju u kostimima i na sceni Slavice Radović.

Gostovanja

Kazalište Virovitica gostuje u Kazalištu Mala scena 21. i 22. veljače s predstavom Kamenje u njegovim džepovima irske dramatičarke Marie Jones, u režiji Damira Mađarića i izvedbi Draška Zidara i Mija Pavelka. Teatar &TD ugostit će od 25. do 27. veljače predstavu Kraljice Darka Lukića, produkciju ljubljanskog festivala Ex ponto. U režiji Roberta Raponje izbjeglice u borbi za opstanak igraju Aleksandra Balmazović, Urška Hlebec i Jadranka Đ okić.

Najsretniji od trojice u Varaždinu

U režiji Damira Mađarića varaždinski će HNK 1. ožujka premijerno igrati komad Najsretniji od trojice francuskoga komediografa iz 19. stoljeća Eugenea Labichea. Scenograf predstave je Tomica Hrupelj, kostimografkinja Snježana Vego, dok ansambl čine Ljiljana Bogojević, Stojan Matavulj, Robert Plemić, Ivica Plovanić, Marija Krpan, Ivana Krizmanić, Sunčana Zelenika i Berislav Tomičić.

Rebro kao zeleni zidovi BAD Co.

Kazališna skupina BAD Co. 2, 3. i 4. ožujka u KSET-u izlazi sa svojom prvom od tri ovogodišnje premijere, projektom Rebro kao zeleni zidovi. Riječ je o predstavi nastaloj prema istoimenom nagrađivanom tekstu Ivane Sajko, koju kolektivno potpisuje Bezimeno autorsko društvo u sastavu: Pravdan Devlahović, Oliver Frljić, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Ivana Sajko i Marko Sančanin, uz pomoć scenografa Gorana Petercola i glazbu grupe »Moon’s Trip«. Kao i u dosadašnjim predstavama BAD Co. tekst je samo impuls, ali nikako i najvažniji dio predstave, stoga od malog izvedbenog stroja treba očekivati iznenađenja, ne samo u obliku gostujućih izvođača, koji bi se trebali mijenjati sa svakom izvedbom.

Igor Ružić

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak