Vijenac 234

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Split ide dalje

»Zapis«, Bilten Hrvatskog filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 40, Zagreb, 2002.

Split ide dalje

»Zapis«, Bilten Hrvatskog filmskog saveza, gl. ur. Diana Nenadić, br. 40, Zagreb, 2002.

Temat zimskoga broja »Zapisa« je 34. revija hrvatskog (neprofesijskog) filmskog i videostvaralaštva, održana u Splitu potkraj studenoga prošle godine. Časopis otvara tekst Diane Nenadić u kojem su okvirno predstavljena zbivanja kako na samoj Reviji tako i njezini popratni sadržaji. Posebne osvrte na svaki filmski žanr napisali su članovi žirija. Petar Krelja pišući o animiranom filmu zaključuje da je animirani film, premda sveden na dva proizvodna centra (Karlovac i Zaprešić), ipak preživio. Velik broj prijavljenih dokumentarnih filmova, širok raspon dokumentarističkih interesa i rasprostranjenost gradova iz kojih dolaze filmovi govori o obnovi intresa filmaša za taj žanr (tekst Zoran Tadić). Za razliku od dokumentarnog, igrani film pomalo posustaje, premda je među prijavljenim radovima bilo i kvalitetnih ostvarenja, ističe Ante Peterlić. Nakon nešto opširnijeg teksta Dana Okija o eksperimentalnom filmu slijedi popis nagrađenih i prijavljenih filmova Revije.

Razlog održavanja Revije u Splitu bilo je i obilježavanje pedesete obljetnice postojanja Kinokluba Split, iz čijih je redova potekao i Ivan Martinac, dobitnik Povelje Hrvatskog filmskog saveza za životni doprinos. S tim je povodom Duško Popović u prepoznatljivom stilu (razgovor praćen mnogobrojnim često humornim opservacijama o sugovorniku i mnogočemu drugom) dobro predstavio Martinca.

U nastavku nižu se osvrti na ostala filmska zbivanja: 33. KRAF, Tjedan bavarskih filmova (praćen zanimljivim intervjuom s glumcem Christianom Barkelom), Tjedan austrijskog angažiranog filma, kao i predstavljanje dviju novih knjiga o filmu (Ante Peterlić, Studije o 9 filmova i Irena Paulus, Glazba s ekrana).

Ljubica Ivanišević

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak