Vijenac 234

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: PC na dlanu

FUTUROPOLIS

slikaRačunala: PC na dlanu

Istina, ako budete koristili ovaj komad vrhunske tehnologije, izgledat ćete kao prolupali kauboj iz budućnosti. Drukčije se ne može opisati prizor čovjeka na kojem visi kompletno računalo — od hard-diska do ekrana. Ipak, mora se priznati da je Panasonicov Toughbook CF-07 Wearable PC zapanjujući proizvod. Svojevrstan je hibrid između notebooka i PDA-a. Od većega je brata naslijedio veliki hard-disk (od 5 GB), a od manjega procesor snage 300 MHz. Po zaslonu je bliži dlanovniku, jer se koristi touchscreen-tehnologijom. Prednost u odnosu na PDA-e je (osim spomenutoga hard-diska) i mogućnost primjene većega broja standarnih aplikacija. Radi lakše uporabe možete ga pričvrstiti za ruke, tako da vam neće trebati stolić (kao primjerice za laptop). K tome je vodootporan te neosjetljiv na lakše udarce. Kažu da svaka roba ima kupca. Bilo bi zanimljivo vidjeti kupca za ovaj proizvod.

www.panasonic.com

slikaAudio — video: Slušalice s ritmom

Panasonic je zaslužio da ga se čak dva puta spominje u ovom Futuropolisu. Zaslužuje, jer je ponudio istinski inovativan proizvod: BrainShaker Headphones — RPHS900. Riječ je o slušalicama, koje ne prenose samo zvuk, nego proizvode i vibracije. Na taj način se glazba ne čuje samo, nego se i osjeća. Nedostatak mnogih slušalica, da su basevi preslabi, te ujedno i ne proizvode dovoljno moćne vibracije, time je otklonjen. Dakako da ni u ostalim performansama ne zaostaje iza konvencionalnih slušalica. Osim toga, samim oblikom jamče bolje prianjanje uz glavu, tako da su idealne za one koji ih rabe dok se bave sportom. Dodatan komfor nudi mogućnost mijenjanja glasnoće na samim slušalicama. Još da same sviraju glazbu...

www.prodcat.panasonic.com

slikaGSM: Povećalo za mobitel

Mobiteli su roba za svakoga. Tako ih se barem prodaje. Da ipak nisu prilagođeni potrebama svih korisnika na vlastitoj koži osjećaju baš ti korisnici. Tako se, zbog nastojanja do što manjeg uređaja, također sve više smanjuju zasloni, a skupa s njima i veličina slova i znakova. Da korisnik slabijega vida ipak ne bi morao pri svakom slanju ili primanju SMS-a stavljati naočale, pobrinuo se Powerlenz. Izmislili su povećalo za mobitel. Instaliranje je stvarno jednostavno. Samo se zalijepi za zaslon. Time se dobiva povećanje od čak 150%, bez ikakva gubitka kvalitete ili povećanja potrošnje. Ostaje samo pitanje, da li se korisniku sviđa mobitel s tim dodatkom.

www.powerlenz.com

slikaIzumi: Budilica u autu

Vozite se po autocesti. Vraćate se doma s duga puta. Spava vam se, ali odlučili ste neovisno o umoru odvoziti posljednji komad. U jednom trenutku oči vam se zatvaraju, skrećete sa ceste, i postajete dio statistike prema kojoj je 20 posto nesreća izazvano premorenošću vozača. Ali može i drukčije! Rabite li Driving Alert Master, onda će vam spavanje za volanom biti samo ružan san. Pričvrstite ga jednostavno iza uha. Ako vam se zadrijema, i glava vam klone, uređaj ispusti neugodan zvuk, koji će vas neizbježno vratiti u budno stanje. Funkcionira na baterije, a troši jako malo energije, tako da gotovo ne postoji opasnost da će zakazati jer je prazan. Zanimljiv proizvod, koji može spasiti živote!

www.worldsearch.com

slikaMedicina: Lijek protiv kolesterola?

U Americi se trenutno prodaju na veliko. Između 12 i 15 milijuna Amerikanaca redovito se njima koristi. A neki liječnici smatraju da bi ih čak 36 milijuna trebalo konzumirati. Riječ je o statinima, lijekovima koji smanjuju kolesterol. Iako ih se u početku gledalo pomalo sumnjičavo (čak ih se prozivalo placebom), danas ih preporučuju. Statistike kažu da pomažu smanjiti opasnosti od bolesti krvožilnoga sustava za gotovo 25 posto. Istina, ne postoje nikakve studije koje bi dokumentirale dugoročne posljedice tih droga. Proizvođače statina to nimalo ne muči. I dalje ih prodaju, uz preporuku da ih se uzima što više. Nuspojave, poput probavnih smetnji, te u vrlo rijetkim slučajima, čak propadanje mišića i razaranje jetre, ne uspijevaju odvratiti potencijalne korisnike. I dalje vrijedi mudrost: Bolje spriječiti, nego liječiti! Bolja je razumna prehrana nego droga koja ispravlja posljedice pogrešne.

www.aarp.org

Domagoj Cerovac

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak