Vijenac 234

Mm

Kultura na Internetu: www.knjiga.hr

Na tri jezika

Kultura na internetu: www.knjiga.hr

Sve o knjizi

Cilj projekta Knjižno informacijskog sustava (KIS) je, prema riječima priređivača tvrtke »Faust Vrančić« (izdavača pop magazina »Nomad«, kulturnog magazina »Op.a«) podići hrvatsko tržište knjiga na novu razinu uvođenjem brze razmjene informacija o knjigama na tržištu koristeći se suvremenom tehnologijom, surađujući sa svim segmentima tržišta, na transparentan način i promovirajući jasnu podjelu uloga na tržištu knjiga. Time se želi potaknuti razvoj tržišta knjiga na kojem će se skratiti vrijeme plasmana novog naslova, razviti stvarni sustavi distribucije i olakšati put malim nakladnicima do svih prodajnih mjesta čime bi se osigurao i njihov opstanak na tržištu. Sve će to dovesti i do smanjenja cijene knjiga i većeg izbora naslova što će knjigu učiniti zanimljivijom i pristupačnijom širem krugu čitatelja.

Na tom prvom hrvatskom portalu za izdavaštvo mogu se pretraživati podaci o više od devedeset posto naslova koji su trenutačno prisutni na tržištu knjiga u Hrvatskoj. Mjesečno se unosi od tristo do devetsto naslova, a podaci o knjigama unose se dok su one još u tisku. Portal se može pretraživati po naslovu, autorima, nakladnicima i predmetnom kazalu sa osamdeset i devet predmetnih lista. Osim toga, mogu se pročitati osvrti o knjigama te najnovije vijesti iz književnosti u zemlji i svijetu. Ujedno, otvoren je i forum za one koji žele razmijeniti razmišljanja o izdavaštvu, književnosti i knjizi općenito.

Za dizajn stranice zaslužna je oblikovna manufaktura Bruketa&Žinić. Dizajnersko rješenje maksimalno je pročišćeno i podređeno funkciji — radi se o servisnoj bazi podataka, no može mu se, za razliku od sadržaja, uputiti nekoliko primjedbi. Nakon duljeg boravka na stranici flash pri njezinu vrhu postaje zamoran, a preuzak središnji tekst nalazi se na prilično tamnoj nijansi sive boje.

U cijelosti KIS je jako dobar proizvod, a u budućnosti će, zahvaljujući komunikaciji sa svojim korisnicima i uvažavanju njihova mišljenja, zacijelo biti još bolji.

Sandra Cekol

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak