Vijenac 234

Glazba

CD jazz

Na tragu uzora

Diana Krall, All for You, A Dedication to the Nat King Cole Trio, Impulse, IMP, 11642

CD jazz

Na tragu uzora

Diana Krall, All for You, A Dedication to the Nat King Cole Trio, Impulse, IMP, 11642

Legendarni pijanist i vokalist Nat King Cole, jazzom kojim se napajao i, primjerice, Oscar Peterson, ostao uzorom i nekim drugim interpretima jazza. To svojim diskom A Dedication to the Nat King Cole Trio dokazuje najbolje i trenutačno jedna od najpopularnijih pijanistica i vokalistica jazza Diana Krall, Nastavljajući modernijim pristupom tu tradiciju, ona zasad ne prelazi onu tragičnu crtu svog uzora, koji se u jednom trenutku potpuno komercijalizirao.

Znamenita je američka etiketa Impulse izdanjem trija Diane Krall A Dedication to the Nat King Cole Trio napravila višestruko dobar potez, predstavivši u prvom redu nedvojbenu glazbenu i džezističku nadarenost Diane Krall te pripomogavši njezinoj neprijepornoj popularizaciji. Valja usput pripomenuti da se remasterizirani diskovi Nata Kinga Colea, zahvaljujući dijelom i popularnosti njegove kćeri Nathalie, još dobro prodaju.

Coleov koncept trija

Diana Krall za ostvarenje diska All for You poseže za nizom pjesama koje su proslavile njezina uzora, zadržavajući i Coleov koncept trija bez bubnjeva (Russell Malone, gitara i Paul Keller, kontrabas). Te skladbe donosi na sebi svojstven način, što doista u ovom slučaju nije puka fraza, nego je riječ o pristupu i načinu interpretacije umjetnice bijele boje kože sa svim pripadajućim edukativnim i sociološkim elementima itekako važnim za profil izvođenja jazza.

Na disku posvećenu Natu Kingu Coleu Diana Krall će se crnačkom swing- i blues-izričaju približiti najviše u izvedbama Bobbyja Troupa Hit the Jive Jack pjevajući sa svojim pratiteljima, zatim u bluesly skladbi Baby, Baby All the Time te u klasičnom swing-bluesu Dona Redmana i Andyja Razafa Gee Baby Ain’t I Good to You. Tu je zatim i niz lijepih i s ukusom izvedenih balada Your are Looking at Me, I’m Thru With Love, A Blossom Fell, te znana If I Had You s gostom-pijanistom Bennyjem Greenom. I Boulevard of Broken Dreams također je balada, a u sastavu se Diane Krall samo u toj izvedbi pojavljuje i perkusionist, samo ovaj put to nije Jack Costanzo iz originalnoga trija Nata Kinga Colea, nego Steve Kroon. U poznatoj temi Did I do Diana Krall ponovno swinga, a niz od trinaest izvrsnih izvedbi efektno zaključuje još jednim biserom iz originalnoga Coleova programa, When I Grow Too Old to Dream.

Uza sve spomenute kvalitete Diana Krall danas je svakako najkvalificiraniji jazz-glazbenik i vokalist za relevantnu evokaciju i vrednovanje jedne u povijesti jazza toliko važne ličnosti kao što je to bio Nat King Cole.

Mladen Mazur

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak