Vijenac 234

Likovnost

Filatelija

Ljubav, ah ljubav

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Ljubav, ah ljubav

slika

Sveti Valentin povijesna je osoba, svećenik, prema nekim zapisima biskup u Terniju (Italija). Pripisuje mu se da je izliječio djecu oboljelu od epilepsije, a prema predaji slijepoj je djevojčici vratio vid. Stoga je zagovornik oboljelih od epilepsije i zaštitnik očiju. U narodu se drži da je sv. Valentin prvi proljetni svetac, iako do službenoga početka proljeća ima i više od mjesec dana. U novije se vrijeme uvriježio običaj da se 14. veljače, na Dan sv. Valentina (Valentinovo), slavi dan zaljubljenih. Toga se dana zaljubljeni sastaju i darivaju.

Ljubav je slagalica mnogobrojnih osjeta i sretnih okolnosti koje je Sanja Rešček, autorica ovogodišnje prigodne poštanske marke (Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku za Valentinovo i 2000) za dan zaljubljenih maštovito predstavila raznobojnim puzzlima koje na jednom mjestu tvore motiv srca — nezaobilaznoga simbola ljubavi. Marka je tiskana u kombiniranoj tehnici višebojnog offset-tiska i fototiska kojim je otisnut natpis Volim te. U natpisu su, u svrhu prikazivanja lepršavosti ljubavna osjeta, neka slova spuštena ispod razine ostalih. No, spuštanje slova i pokazalo se nes(p)retnim jer umjesto dvije slatke riječi volim te sada čitamo nemušto voljm te. Poštanska marka predstavlja Hrvatsku svijetu i bit će teško, praktički nemoguće, inozemnim filatelistima uvijek iznova pojašnjavati o čemu je riječ.

Marka je izdana u arcima od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC) te ilustriranu dopisnicu. Autor teksta objavljena u letku koji prati izdanje je Ivan Kušan.

Sandra Cekol

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak