Vijenac 234

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čapljina

Otvaranjem kazališne kavane, prve u Bosni i Hercegovini, kulturni život u Čapljini polako se aktivira. Da Čapljinci nisu zaboravili kazalište, pokazala je predstava Oprosti Stipe, koju je režirao Milan Štrljić, a izvedena je u prepunom kinu Mogorjelo, u organizaciji Matice hrvatske Čapljina i Kazališne kavane Čapljina.

Čitluk

Petoga veljače u organizaciji čitlučkoga ogranka Matice hrvatske i Kulturno-informativnog centra Čitluk, u osnovnoj školi fra Didaka Buntića gostovao je zagrebački glumac Joško Ševo, koji se učenicima predstavio izvođenjem monodrame Govorite li hrvatski?

Istoga dana navečer održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Čitluk na kojoj su prihvaćena nova Pravila te izabrano predsjedništvo i nadzorni odbor. Za predsjednika je ponovno izabran prof. Andrija Stojić, za potpredsjednika fra Kornelije Kordić, dok su tajnički poslovi povjereni akademskom slikaru Franji Primorcu. U ime Središnjice nazočnima se obratio Ivo Gabrić, predsjednik Časnoga suda Matice hrvatske i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Metković, koji je prenio čestitke i pozdrave članova Predsjedništva. Skupštini je prisustvovao i Ratko Krstičević, član Nadzornoga odbora Matice hrvatske i potpredsjednik Ogranka Metković te članovi Poticajnog odbora za osnivanje ogranka Matice hrvatske u Ljubuškom i Rami.

U povodu stote obljetnice smrti don Franje Milićevića, znamenitoga hrvatskoga preporoditelja, pisca, urednika, izdavača i utemeljitelja tiskarstva i izdavaštva u Bosni i Hercegovini, Ogranak Matice hrvatske u Čitluku organizirao je tribinu na kojoj je o liku i djelu tog velikana vrlo iscrpno govorio prof. dr. Šimun Musa, dekan Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Po završetku tribine, akademski slikar Franjo Primorac otvorio je izložbu slika Blaženke Zvonković-Tomičić, akademske slikarice iz Zagreba, a prigodni katalog izložbe uredio je fra Vendelin Karačić, profesor Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Organizator i voditelj programa bio je prof. Andrija Stojić.

Desetoga veljače povodom obilježavanja Dana Matice hrvatske u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića ogranak Matice hrvatske Čitluk priredio je malu svečanost, na kojoj je predsjednik ogranka Matice hrvatske Čitluk prof. Andrija Stojić darovao za potrebe knjižnice, knjižničarki Mariji Buljan, komplet knjiga Stoljeća hrvatske književnosti, komplet knjiga u izdanju Matice iz Čitluka, te knjige drugih izdavača. Tom prigodom vrijednim knjigama darivao je i odlične učenike te srednje škole.

Izašao je novi broj časopisa »Cvitak«, list za sretno djetinjstvo, god III, br. 6, za veljaču 2003. koji, na radost djece, redovno objavljuje Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka.

Dubrovnik

U sklopu proslave najvećega blagdana Dubrovčana, Svetoga Vlaha, i Dana grada Dubrovnika 2. veljače je u kazališnoj zgradi održana svečana sjednica Gradskoga vijeća, na kojoj su uručene i nagrade Dubrovnika. Jednu od nagrada dobio je Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik, koji je za nagradu predložilo Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta, za dugogodišnje uspješno kulturno i znanstveno djelovanje koje je pridonijelo promicanju ugleda i dostignuća grada Dubrovnika na kulturnom polju, a u povodu 161. obljetnice osnivanja Matice hrvatske.

Knin

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Kninu mr. Ivan Bekavac predstavio je u prepunoj dvorani knjigu admirala Domagoja Domazeta Loše Hrvatska i veliko ratište. Svi relevantni detalji knjige predstavljeni su audio-vizualno uz zorna autorova objašnjenja, a zanimanje za kupnju knjige bilo je tako veliko da se određen broj primjeraka morao naknadno dostaviti u Knin.

Na zamolbu knjižnice iz Vukovara Ogranak u Kninu darovao je knjige objavljene u vlastitoj nakladi od 1996. do danas. Darovane knjige bit će izložene u vukovarskoj knjižnici na dan otvaranja knjižnice, 11. veljače 2003.

Koprivnica

U izdanju koprivničke Matice hrvatske, a u sunakladništvu »Glasa Podravine«, ovoga je tjedna izišla iz tiska knjiga Ivana Husinija Tri fertala na čušpajz. Pod pseudonimom Ivan Husini koprivnička je književnica Božena Loborec objavljivala u »Glasu Podravine« od 1986. do 2002. godine satiričke osvrte o društvenom životu Koprivnice. Knjiga sadrži izbor najzanimljivijih novinskih naslova s naknadnim komentarima.

Kutina

Kutinski ogranak Matice hrvatske i njezin Klub prijatelja putovanja »Matko Peić« priredili su 10. veljače u Gradskoj kavani izložbu slika prof. Mladena Mitra, nastavnika povijesti i povijesti umjetnosti te slikarskoga autodidakta u povodu Dana utemeljenja Matice hrvatske i osamdesete obljetnice rođenja književnika Matka Peića, koji je opisivao krajolik i život Moslavine. Izložbom počinje i manifestacija Putopisnim zanosom Matka Peića.

Međunarodni dan zaštite močvara Ogranak Matice hrvatske iz Kutine s podružnicom u Popovači obilježio je znanstveno-stručnom priredbom, pod naslovom Močvare — voda za život u Osekovu, gdje se nekad živjelo, uz rub močvare. Tamo je i vrijedno arheološko nalazište Ciglenica iz rimskoga doba. Naglašeno je da bi taj prostor trebalo zaštititi i proglasiti arheološkim parkom. Skup je na hrvatskome jeziku pozdravio i poznati njemački biolog Martin Schneider, osobito zaslužan što je Lonjsko polje 1990. proglašeno parkom prirode.

Makarska

Ogranak Matice hrvatske Makarska četvrti je put organizirao gostovanje uglednog svećenika dr. fra Ante Vučkovića u svome gradu. Gradska vijećnica u Makarskoj bila je premalena za sve one koji su došli poslušati njegovo predavanje pod naslovom Nasilje i sveto. Fra Vučković predavanje je započeo riječima: »Nažalost, u našim životima nasilje u svakom obliku sve je prisutnije. Ono dolazi izvana i gnijezdi se u čovjeku, čak i onda kada se on svojski trudi da ga zaobiđe. Kada za nasilje počnemo tražiti opravdane razloge, to je najočitiji znak da nas je ono u potpunosti zaokupilo i da smo postali njegove žrtve.« Ploveći poviješću od primitivnih plemena, grčke mitologije, Biblije, do živućih filozofa i mislioca, fra Ante Vučkovićbrojnoj je publici pokušao objasniti u kakvu odnosu stoje nasilje i sveto.

Metković

Četrnaestoga veljače, u Gradskom kulturnom središtu Metković, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Metkovića predstavljena je knjiga Josip Marija Carević, biskup dubrovački 1883-1945. koju su priredili Želimir Puljić i Mile Vidović. Knjigu su predstavili fra Mate Matić, župnik iz Metkovića, prof. Ivan Gabrić, predsjednik Ogranka Matice iz Metkovića i dr. Mile Vidović, koji je priredio knjigu. Knjigu su izdali Ogranak Matice hrvatske Metković i Biskupski ordinarijat Dubrovnik.

Ratko Krstičević, tajnik Matice hrvatske Metković, urednik je knjige Javorka, balada o ljubavi i patnji Radovana Marušića, koju su zajedno izdali ogranci Matice hrvatske iz Metkovića, Mostara i Zenice te Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva.

Mostar

Na sjednici Upravnoga odbora Ogranka Matice hrvatske Mostar prihvaćen je program ovogodišnje medunarodne kulturne manifestacije Dani Matice hrvatskeMostar 2003, koja će se peti puta održati od 21. travnja do 31. svibnja 2003, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Posebno je važnom ocijenjena odluka dr. Antuna Vujića, ministra kulture, o prihvaćanju pokroviteljstva toga ministarstva za ovu veliku kulturnu manifestaciju, nakon potvrdne odluke iz bosansko hercegovačkog Predsjedništva.

Nova Gradiška

Trideset i prvoga siječnja u Gradskoj vijećnici grada Nove Gradiške predstavljen je Godišnjak Matice hrvatske Nova Gradiška za 2002. Urednik Godišnjaka je prof. Josip Ostić, predsjednik Ogranka iz Nove Gradiške, koji je priredio i prilog o 160. obljetnici Matice hrvatske, a sadržaj je podijeljen na osam tematskih cjelina — Feliks Valentić piše o povijesnim prilikama 1883. u Novoj Gradiški i skidanju mađarske zastave i grba, kao i o trojici Novogradišćanina koji su vodili bitku za hrvatsko kazalište — Franji i Josipu Freudenreichu i Adamu Mandroviću, Vesna i Dražen Oršulić o temama iz zdravstva, o suradnji u obrazovanju s gradom Herzogenaurachom piše Mijo Matošević, Alojzije Aga autor je teksta o susretima mladih pjesnika Slavonije i Baranje, a Miroslav Prpić o radu Turističke zajednice. U književnom izlogu predstavljeni su autori Evica Kraljić, Ivan Dautović i Ivana Pavičić. Svečanom predstavljanju Godišnjaka prisustvovali su i gosti iz Ogranka Matice hrvatske Petrinja Davorin Salopek i Marko Jurić iz Ogranka Matice hrvatske Tovarnik, a glazbom su je obogatili učenici osnovne škole Pučkog učilišta »Matija Antun Reljković« pod vodstvom časne sestre Slavice.

Novalja

Ogranak Matice hrvatske Novalja izdao je vrijednu knjigu Govori sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu. Govori otoka Paga tek su u novije vrijeme postali predmet nešto opširnijih dijalektoloških rasprava, a Silvana Vranić u svojoj knjizi nastojala je sintetički prikazati sva dosadašnja dijalektološka istraživanja i klasifikacije govora na Pagu. Ova je knjiga početak autoričina velikoga projekta monografske obrade paških, čakavskih govora, čime će se oni pridružiti skupini malobrojnih cjelovito opisanih govora na dijalektološkoj karti Hrvatske.

Osijek

U povodu Međunarodnoga dana zaštite močvara, koji se obilježava 2. veljače, Ogranak Matice hrvatske u Osijeku i Park prirode Kopački rit organizirali su 1. veljače u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore u Osijeku predstavljanje knjige Pticevodič kroz biološku raznolikost Kopačkog rita. Autori su toga, prvoga u nizu, vodiča kakvim se ne može pohvaliti ni jedan drugi hrvatski nacionalni park, Joszef i Tibor Mikuska te Mario Romulić. Knjigu su predstavili autori, dr. sc. Melita Mihaljević, ravnateljica Parka prirode Kopački rit i dr. Stanislav Marijanović, predsjednik osječke Matice. Do takva sustavnog pojmovnika nastalog prema modelu primijenjenih prirodnih znanosti ne bi došlo bez silna višegodišnjega napora, istaknuli su i sami autori navodeći mukotrpan posao. Vodič, uz mnoštvo fotografija Marija Romulića, donosi popis latinskih i hrvatskih naziva ptičjih vrsta te uključuje istraživačku i znanstvenu literaturu koja datira još iz devetnaestoga stoljeća.

Izašao je novi broj časopisa »Književna revija«, god 42, br. 5-6, 2002. u izdanju Ogranka Matice hrvatske Osijek. Glavni je urednik časopisa Josip Cvenić, tajnik Matice hrvatske iz Osijeka.

Primošten

Odlukom Primoštenskoga poglavarstva Ogranak Matice hrvatske Primošten više se ne može koristiti prostorijama u nekadašnjoj školskoj zgradi u staroj gradskoj jezgri, gdje je smješten već cijelo desetljeće. Odluka je donesena neposredno nakon izvanredne sjednice Općinskoga vijeća održane 14. siječnja, proširene s predstavnicima mjesnih odbora, raznih ustanova i udruga s područja općine, na kojoj su svi izuzev Matice hrvatske Primošten bezrezervno poduprli koalicijsku vlast u nakani da se natječe za koncesiju na plažu Velika Raduča. Stav Matice hrvatske Primošten bio je suprotan, naime Predsjedništvo Matice drži kako hotelska kuća »Primošten« d. d. i dalje treba ostati koncesionar na čitavom poluotoku Raduča, gdje je i većina smještajnih kapaciteta toga poduzeća. Dugogodišnji predsjednik ogranka Matice hrvatske Primošten gospodin Josip Luketa nekadašnji je primoštenski gradonačelnik pa mnogi drže da je riječ o klasičnoj političkoj odmazdi i o poruci vladajućih svim udrugama i ustanovama kako se od njih očekuje potpora za sve poteze i projekte Općinskoga vijeća, a u protivnom bit će im uskraćeni transferi iz općinskoga proračuna.

Rijeka

Četvrtoga veljače u Mramornoj dvorani Pomorskoga i povijesnoga muzeja ogranak Matice hrvatske Rijeka organizirao je, u okviru redovite književne tribine, predstavljanje knjige prof. dr. Stjepana Damjanovića Slovo iskona (Staroslavenska/starohrvatska čitanka). Slovo iskona predstavili su akademik Josip Bratulić, prof. dr. Milan Mihaljević i mr. sc. Darko Deković, a umjetnički dio programa izveli su sopci iz Sv. Vida Dobrinjskoga na otoku Krku — Ivana i Franjo Turčić i Riječki oratorijski zbor, koji je izveo Staroslavensku misu za zbor i orgulje Dušana Prašelja. Zborom je ravnao skladatelj, a za glasovirom je bio Robert Haller.

Rovinj

Zahvaljujući višegodišnjim nastojanjima Ogranka Matice hrvatske Rovinj i uprave Hrvatskoga kulturnoga društva Franjo Glavinić te brojnim donatorima, među kojima su Ministarstvo kulture, Grad Rovinj i Tvornica duhana Rovinj, u Rovinju se uređuje Hrvatski kulturni dom — sjedište hrvatskih kulturnih institucija. Uređenjem Hrvatskoga kulturnoga doma u Rovinju ostvarit će se uvjeti za uspješan rad i djelovanje nacionalnih udruga većinskoga naroda, a posebno ogranka Matice hrvatske, koji u Rovinju upravo bilježi devedesetu obljetnicu postojanja, a kulturno društvo Franje Glavinića devetnaest godina rada.

Subotica

Izašao je novi broj časopisa »Klasje naših ravni« časopis za književnost, umjetnost i znanost, god. VII, br. 3-4, 2002. u izdanju ogranka Matice hrvatske Subotica. Urednica časopisa je gospođa Viktorija Grunčić.

Vukovar

11. veljače, na dan 161. obljetnice Matice hrvatske, u Vukovaru je osnovan ogranak Matice hrvatske Vukovar. Pododbor Matice hrvatske djelovao je u Vukovaru do Drugoga svjetskoga rata, a sedamdesetih godina vinkovački ogranak pokrivao je sve Matičine djelatnosti za gradove Vinkovce, Vukovar i Ilok. Već nakon obnove Matice hrvatske 1990. postojala je inicijativa za osnivanjem ogranka u Vukovaru, ali iz nedostatka uvjeta ogranak nije osnovan. Nakon srpske okupacije Vukovara članovi Matice hrvatske djelovali su u progonstvu, objavljujući knjige u Središnjici ili okolnim ograncima.

Svečano osnivanje ogranka Matice hrvatske Vukovar održalo se u pastoralnom centru Franjevačkog samostana. Na svečanosti su prisustvovali Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić i Vlaho Bogišić, potpredsjednici Matice hrvatske, Zorislav Lukić, glavni tajnik, te mnogobrojni predsjednici ogranaka Matice iz cijele Hrvatske kao i politički čelnici grada Vukovara. Osnivačku skupštinu vodio je Branko Crlenjak, najstariji član Ogranka Matice hrvatske Vukovar. Na skupštini je izabrano čelništvo novoosnovanog ogranka u sljedećem sastavu: Davor Šijanović, predsjednik, Ružica Šarčević i Borna Togonal, dopredsjednici, Dubravko Žuvić, tajnik. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Branko Crlenjak.

Ogranak Matice hrvatske Vukovar za sada broji 57 članova. Do završetka obnove Hrvatskog doma u Vukovaru, ogranak će djelovati u darovanim prostorima Muzeja i pastoralnog centra sv. Bone.

Zadar

Ogranak Matice hrvatske Zadar i Gradska knjižnica Zadar organizirali su predstavljanje zbirke pjesama Zgarišta istine autorice Mirjane Žagar, koja je 4. veljače predstavljena u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. O knjizi su govorili prof. Miljenko Mandžo i autorica, a ulomke iz zbirke čitala je Tamara Šoletić, glumica Kazališta lutaka Zadar.

Zaprešić

Ogranak Matice hrvatske iz Zaprešića objavio je knjižicu Puhački orkestar Rozga 1902 — 2002. koju je uredio Stjepan Laljak, predsjednik ogranka iz Zaprešića, u povodu stote obljetnice renomiranoga puhačkoga orkestra iz općine Dubravica.

Zenica

Ogranak Matice hrvatske Zenica i Zavičajni klub Plehan iz Zagreba organizirali su u prostorijama Foruma 2002. u Sarajevu promociju knjige Vitežanina Ante Zirduma pod naslovom Obeskroviljeni otok. Njegovu knjigu, osmu po redu, sarajevskoj publici predstavili su recenzenti Bosiljko Domazet i Željko Grahovac.

A.Č.-K.

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak