Vijenac 234

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Izabran autor za nastavak Kuma

KNJIŽEVNI GLOBUS

slikaIzabran autor za nastavak Kuma

SAD Mark Winegardner, 41-godišnji romanopisac, izabran je za autora sljedećega nastavka Kuma. Winegardner, koji se većbavio temom organiziranoga kriminala, pobjednik je književnog natjecanja koje je organizirao izdavač Random House te voditelji ostavštine Marija Puza, autora prvobitnoga Kuma, kako bi nastavio sagu o obitelji Corleone. Puzo, koji je umro 1999. godine, imao je petoro djece i dvadeset tisuća dolara dugova kad je napisao Kuma, koji je izašao 1969, te je prodan u više od dvadeset milijuna primjeraka, a 1972. Francis Ford Coppola po njemu je snimio prvi film u trilogiji, Kum. Winegardner, koji je izabran između stotinjak autora, poznat je po romanima o baseballu Prophet of the Sandlots i The Veracruz Blues. Random House najavljuje objavljivanje Winegardnerova romana The Godfather Returns najesen sljedeće godine.

Sprema se film po dobitniku Bookera

Kanada Producentska kuća Fox kupila je prava na roman Life of Pi, Yanna Martela, dobitnika prošlogodišnje nagrade Booker, za filmsku adaptaciju. Dean Gorgaris većje počeo pisati scenarij, a redatelj jošnije izabran. Life of Pi priča je o indijskom dječaku koji nakon brodoloma plovi na splavi s tigrom i raznim drugim životinjama. Roman je bio u središtu svađe oko plagijata, kad je brazilski autor Moacyr Scliar tvrdio da se fabula zasniva na jednoj njegovoj priči. Kanađanin Martel priznao je da ga je Scliarova knjiga nadahnula, ali da je Life of Pi njegovo djelo.

Umro autor knjiga o građanskom ratu Gironella

Španjolska Španjolski autor bestselera José María Gironella umro je u 85. godini života. Najpoznatiji je po trilogiji o Španjolskom građanskom ratu, koju je započeo romanom Los Cipreses creen en dios, iz 1953. godine, koji je prodan u tri milijuna primjeraka i za vrijeme Francove ere postao jedna od knjiga o kojima se najviše raspravljalo. Trilogija uključuje i Un millón de muertos i Ha estallado la paz, koji nisu doživjeli uspjeh prvoga romana. Godine 1971. Gironella je nagrađen nagradom Planeta za knjigu Condenado a vivir, a posljednju knjigu, El apocalipsis, objavio je 2001.

Umro autor Augusto Monterroso

Gvatemala Gvatemalski spisatelj Augusto Monterroso umro je u 81. godini u Ciudad de Méxicu. Monterroso je godinama bio politički aktivan, bio je jedan od osnivača časopisa Acento, ali iz političkih razloga napustio je Gvatemalu 1944. i odselio u Meksiko. Godine 1996. vratio se u domovinu, gdje je nagrađen Nacionalnom književnom nagradom. Među najpoznatijim su mu romanima El concierto y el eclipse iz 1952. godine, te La oveja negra y demás fábulas, Movimiento perpetuo, La letra e: Fragmentos de un diario i Cuentos, fábulas y lo demás es silencio. Godine 1988. dodijeljeno mu je najviše odličje koje meksička vlada daje strancima, Aztečki orao godine 1996. dobio je nagradu Juan Rulfo za latinoameričku književnost, a 2000. nagradu Principe de Asturias.

slika

Njemačka književna nagrada Peteru Härtlingu

Njemačka Peter Härtling dobitnik je Njemačke književne nagrade, koju dodjeljuje Savez njemačkih knjižara i Sajam knjiga u Leipzigu. Nagrada će 69-godišnjem piscu biti predana 20. ožujka na lajipciškom sajmu. Nagrada se dodjeljuje u devet kategorija, a ostali će dobitnici biti objavljeni tek na predaji nagrade. Härtling je ponajprije poznat po svojim knjigama za djecu, među kojima su i nagrađivana djela poput Oma, Ben liebt Anna i Sofie macht Geschichten. Härtling objavljuje i poeziju, kratke priče i romane, poput Niembsch oder der Stillstand, Hölderlin i Herzwand. Poznat je i kao esejist i urednik.

slikaOdlikovan autor Andrea Camilleri

Italija Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi odlikovao je pisca Andreu Camillerija za njegovo djelo. Na svečanosti u sicilijanskom Agrigentu šef države predao je autoru komesara Montalbana odličje Velikog časnika. Camilleri je svojom serijom romana, među kojima su La gita a Tindari, La stagione della caccia ili La forma dell’acqua, o sicilijanskom komesaru, u posljednjih nekoliko godina proizveo dosad u Italiji neviđen uspjeh, postavši najprodavaniji autor u Italiji i jedan od najprevođenijih živućih talijanskih autora.

Pronađeno Andersenovo pismo majci

Danska Kraljevska biblioteka u Kopenhagenu objavila je kako je pronađeno pismo danskoga pisca bajki Hansa Christiana Andersena majci. Stručnjaci su do sada polazili od toga da takvih pisama nema, jer je Andersenova majka bila nepismena. Ipak, pismo iz 1831. pronađeno je potkraj prošle godine među tisućama ceduljica i zapisa u kopenhagenskoj biblioteci. Biblioteka je ipak čekala s objavom, a kako je rečeno, pismo je neprocjenjive vrijednosti i čuva se u trezoru. Andersen ga je napisao u dobi od dvadeset i šest godina i priložio mu novac kao pomoćmajci. Autor 168 bajki, među kojima Ružno pače, Carevo novo ruho i Mala sirena, živio je od 1805. do 1875. godine.

Iva Krtalić

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak