Vijenac 234

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Mimica i Murnau

FILMSKA ČETVRT

slikaFilmski centar: Mimica i Murnau

Zagreb I sljedeća dva tjedna posjetiteljima zagrebačke Kinoteke Filmski centar nudi niz klasičnih naslova. Tako se ciklus filmova Vittorija De Sice nastavlja Krovom i La Ciociarom (22. veljače), odnosno Brakom na talijanski način i Vrtom Finzi-Continijevih (25. veljače), a završava Putovanjem (1. ožujka). Potkraj veljače prikazuje se i posljednji naslov u retrospektivi radova redatelja Ante Babaje — Kamenita vrata (25. veljače). Početkom ožujka kreću pak dva nova filmska ciklusa. Prvi je posvećen njemačkom ekspesionistu F. W. Murnau, a drugi hrvatskom redatelju Vatroslavu Mimici. Od Murnauovih filmova prvi su na rasporedu Dvorac Vogelöd (1. ožujka) i Nosferatu (4. ožujka), dok Mimičin ciklus otvara film U oluji te nekoliko redateljevih kratkometražnih naslova (4. ožujka).

U kinima: Eminem u Osam milja

slikaZagreb Premda su mnogi pjevači pokušavali postati filmske zvijezde, samo je nekolicina njih u tome i uspjela. Kontroverzni američki rapper Eminem na dobru je putu da se nađe u njihovu društvu. Razlog je izvrsno ocijenjena drama 8 milja oskarovca Curtisa Hansona (L. A. povjerljivo), u kojoj je popularni pjevač odglumio središnju ulogu. Film je parafraza njegovih trnovitih glazbenih početaka u Detroitu, a glumačke su mu partnerice Kim Basinger i Brittany Murphy. Uz 8 milja hrvatske bi kinodvorane do kraja veljače mogla popuniti i komedija Analiziraj ono u režiji Harolda Ramisa, čiji su glavni aduti nastupi Roberta De Nira i Billyja Crystala. Napokon, u domaća kina stižu i horor 28 dana kasnije Dannyja Boylea te kriminalistička drama Pljačka Davida Mameta s Geneom Hackmanom i Dannyjem DeVitom, kao i erotski triler Femme Fatale Briana de Palme.

Hrvatska: Dovršena koprodukcija

slikaPazin/Zagreb Nakon što je prošle jeseni na lokacijama u Istri započela snimanje televizijskog filma La Femme Musketeer u režiji Stevea Boyuma (Mett the Deedles), međunarodna je ekipa američko-hrvatskoga projekta u koprodukciji Silverstara i Jadran filma prošlog tjedna u Zagrebu snimila i posljednju planiranu scenu. Film se sadržajem nastavlja na klasični roman Tri mušketira Alexandrea Dumasa, a u središtu mu je D’Artagnanova kći Valentine, koja želi poći očevim stopama. Oca i kći glume Michael York i Susie Amy, dok je glavni negativac Gérard Depardieu kao kardinal Mazarin. Od stotinjak hrvatskih članova ekipe epizodne su uloge, među ostalima, pripale Csilli Bastajić, Kristini Krepeli, Bojani Gregorić i Slavici Knežević.

Europa: Nizozemski Zus & zo

slikaAmsterdam Premda su nominacije za Oscar 2002. donijele malo pravih iznenađenja, jedno je od njih uvrštavanje nizozemske obiteljske komedije Zus & zo među pet naslova koji se natječu u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku. No, iako iznenađenje, posve je zasluženo. Zus & zo je, naime, britak i poprilično zabavan portret jedne obitelji, konkretno tri sestre koje na sve načine pokušavaju zaustaviti bratovu suprugu da se domogne njihove omiljene kuće na portugalskoj obali. U glavnim su ulogama Monique Hendrickx, Anneke Blok i Sylvia Poorta, a redateljica je i scenaristica filma višestruko nagrađivana Paula van der Oest (De Nieuwe moeder). Oduševljeni filmom, američki su producenti već otkupili prava za njegov holivudski prepravak.

SAD: Spektakl o Građanskom ratu

slikaLos Angeles Nakon što je 1993. predstavio grandiozni filmski ep Gettysburg, redatelj je Ronald F. Maxwell prošle godine dovršio i drugi dio planirane trilogije o Američkom građanskom ratu. Naslov mu je Gods and Generals, a pred američku kinopubliku stiže 21. veljače. Novi Maxwelov ratni spektakl radnjom prethodi događajima u Gettysburgu, pri čemu mu je središnji lik konfederacijski general Stonewall Jackson kojeg film prati do tragedije u krvavoj bitki kod Chancellorsvillea. Jacksona glumi Stephen Lang, dok je interpret generala Leeja oskarovac Robert Duvall. Scenarij za gotovo četverosatni Gods and Generals napisao je sam Maxwell koristeći se knjigom Jeffa Shaara.

Knjiga: Sve o Polanskom

slikaDaniel Bird, Roman Polanski, Pocket Essentiials, 2002. I dok svjetska filmska javnost komentira sedam nominacija za Oscar ratne drame The Pianist u režiji Romana Polanskog, poljski sineast međunarodne glasovitosti ne prestaje nadahnjivati filmovima. U tom je smislu knjiga Daniela Birda pitak i informativan vodič kroz opus slavnog redatelja, i to od njegovih početničkih radova, preko Rosemaryne bebe i Kineske četvrti do najnovijih filmskih naslova.

Internet: Škola animiranoga filma

slikahttp://www.safcakovec.com/ Jednako duhovita i maštovita kao i njihovi crtani filmovi, službena je web-stranica čakovečke Škole animiranih filmova veoma pregledan putokaz kroz svijet dječje animacije sa sjevera Hrvatske koja od osnutka škole 1975. niže same pohvale. Stoga, želite li saznati sve o ŠAF-u i šafovcima, samo potražite pravu adresu.

Boško Picula

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak