Vijenac 234

Jezik

Sjećanje: Tine Logar (1916-2002)

Bogatstvo slovenskih govora

Sjećanje: Tine Logar (1916-2002)

Bogatstvo slovenskih govora

Početkom ove godine stigla je do nas vijest da je 24. prosinca 2002. umro Tine Logar, veliki slovenski lingvist. Rođen 1916, doživio je duboku starost, a svojim je jezikoslovnim radom u vrlo znatnoj mjeri obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u Sloveniji. Život ispunjen radom, a i nemalim teškoćama (bio je na Golom otoku) ugasio se; ostala su sjećanja na marljiva i ljubazna čovjeka, na njegovo veliko djelo.

Tine Logar bio je dijalektolog i povjesničar slovenskoga jezika. Poglavito je život posvetio proučavanju bogate melase slovenskih govora. To je velik i za neupućene posao teško razumljive obuhvatnosti i složenosti. Naročito je Logar proučavao glasovlje i prozodiju, također morfologiju izvanredno izdiferencirana slovenskog jezika. Pozornost je posvećivao i starim slovenskim jezičnim spomenicima (npr. Brižinskim spomenicima), pedagoškom radu. Golemim svojim naporom dodao je Ramovšovu naučavanju novih pogleda i novih činjenica tako da je ostvario opsežno i vrijedno djelo. Nije se poduhvatio pisanja nove slovenske dijalektologije već je sastavio knjižicu Slovenska narječja (objavljena u dva izdanja, 1975. i 1993) u kojoj je prikazao sve bogatstvo organskih idioma u svom narodu. Mnogi njegovi prilozi skupljeni su i objavljeni u opsežnoj knjizi Dialektološke in jezikovnozgodovinske razprave, Ljubljana, 1996. S Jakobom Riglerom izradio je kartu slovenskih dijalekata. Ostavio je stotine zapisa raznih govora za Slovenski lingvistički atlas. U tom je teškom poslu terenskoga rada uživao iskazujući i na taj način svoju privrženost rodnoj zemlji. Radio je mnogo na Seminaru slovenskoga jezika, književnosti i kulture, osobito mnogo u izradbi Općeslavenskoga lingvističkog atlasa. Svakako je u jezikoslovlju našao svoj put modernizirajući u mjeri svojih snaga slovensku genetsku lingvistiku. U Sloveniji je doživio zaslužena priznanja, a i u Hrvatskoj je izabran za dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dva njegova rada objavljena su u Hrvatskom dijalektološkom zborniku.

Desetljećima je putovao prostranstvima slovenskoga jezika; njegovo djelo plovit će pejsažima slovenskoga jezikoslovlja trajno.

Josip Lisac

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak