Vijenac 234

Fotografija

U FOKUSU

Afrički portreti

U FOKUSU

Afrički portreti

slikaJack Shainman Gallery u New Yorku priredila je početkom veljače izložbu malijskoga fotografa Malicka Sidibéa (r. 1935). Uz još poznatijeg i priznatijeg kolegu Seydou Keita (1921-2001) jedan je od zvijezda novije afričke fotografije, koja je uspon doživljavala tijekom kasnih šezdesetih te sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Prvenstveno okrenut portretima svojih sugrađana u Bamaku u Maliju, razvio je svoj stil portretne crno-bijele fotografije jednostavnih, ali vrlo efektnih karakteristika. Izložba portreta stanovnika Bamaka koji su dolazili u Sidibéov studio sastoji se od snimaka malih formata sličnih razglednicama što otkrivaju jednostavnu potrebu za poziranjem u studiju fotografa koji je služio i kao lokalno mjesto za druženje. Uskoro će i National Portrait Gallery u Londonu u okviru putujuće izložbe You look beautiful like that (od 5. ožujka do 8. listopada) izložiti portrete građana Bamaka dvojice fotografa, koji su tijekom devedesetih postigli priznanje na internacionalnoj sceni. Malick Sidibé otvorio je studio 1962. u Bamaku te uz portrete radi i reportažnu fotografiju. Katalog za izložbu You look beautiful like that publicirao je Harvard University Art Museums.

Arhiv Toše Dabca u registru kulturnih dobara

Arhiv TD u Zagrebu s arhivom negativa i fotografija našao se na listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, objavile su »Narodne novine« 5. veljače 2003.

J. M. Cameron, fotografski genij

slikaLondonska Portrait Gallery od 6. veljače do 26. ožujka izlaže fotografije Julije Margaret Cameron (1815-1879), Julia Margaret Cameron 19th Century Photographer of Genius, jedne od najvažnijih umjetničkih osobnosti britanske fotografije 19. stojeća. Oko sto dvadeset fotografija viktorijanskog razdoblja na posudbi su iz Royal Photographic Society te mnogih privatnih zbirki i muzeja. Cameron počinje snimati tek u četrdeset osmoj godini, a tijekom više od desetljeća rada stvara fenomenalne portrete istaknutih pripadnika viktorijanskoga društva i svojih prijatelja. Istodobno s izložbom izlazi i prvi catalogue raisonné njezina djela kao publikacija J. Paul Getty Museuma u Los Angelesu. Rad J. M. Cameron bio je pod utjecajem slikarskoga pravca prerafaelita, pogotovo u scenama vjerske, književne i mitološke tematike. Izložba će putovat u bradfordski National Museum of Photography i poslije u J. Paul Getty Museum u Los Angeles.

Kabineti kurioziteta u knjizi

slikaIzdavačka kuća Thames and Hudson na svjetlo dana dovela je knjigu Cabinets of Curiosities (ISBN 0500 51 0911) autora Patricka Mauriesa. Knjige neobičnih tema, tj. sobe čudesa, bile su u 17. stoljeću zanimacije i raznovrsne zbirke kraljeva, trgovaca i znanstvenika. Premda mnoge od njih nisu sačuvane, o njima postoje i slikovni zapisi, a njihov sadržaj nalazi se danas po mnogim svjetskim muzejima. Od početka nadrealizma obnovljen je interes za kabinete čudesa, pa služe kao izvor nadahnuća mnogim suvremenim umjetnicima i arhitektima za unutrašnje uređenje. Minerali, fosili, životinje, maske i predmeti od bjelokosti zajedno s lećama, satovima i voštanim figurama koji su se nalazile u sobama čudesa bili su raspoređeni po mnogim dvoranama palača.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 234

234 - 20. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak