Vijenac 233

Matica hrvatska

Sandra Cekol

Učitelju Maruliću

»Cetinska vrila«, Matica hrvatska Sinj, gl. ur. Fra Josip Ante Soldo, br. 2 (20), Sinj, 2002.

Učitelju Maruliću

»Cetinska vrila«, Matica hrvatska Sinj, gl. ur. Fra Josip Ante Soldo, br. 2 (20), Sinj, 2002.

Najnoviji broj »Cetinskih vrila« otvara razgovor s Petrom Vukmanom, vlasnikom velike zbirke predmeta koje su rabili stanovnici sinjskoga kraja tijekom protekla dva stoljeća, a čije je izlaganje proglašeno najzanimljivijim kulturim događajem godine u Sinju. Između više od šest stotina predmeta najviše pozornosti privlače dva kreveta — za začeće muške, odnosno ženske djece.

Članovi Matice hrvatske Sinj odlučili su dati svoj prilog obilježavanju godišnjice rođenja Marka Marulića i petstote obljetnice njegova spjeva Judita organizacijom Marulićevih dana i u Sinju. U suradnji sa splitskim Marulianumom održan je u Sinju 25. travnja 2002. znanstveni skup na kojem su predstavljena četiri rada koja »Cetinska vrila« prenose na svojim stranicama. Akademik Mirko Tomasović u radu Zašto slavimo obljetnice Marka Marulića (Rođenja /1450-2000/ i dovršenja spjeva Judita /1501-2001/) ističe značenje Judite jer je spjevavši je na materinskom jeziku Marulić pokazao da je hrvatski jezik sposoban za primjenu zahtjevnih europskih mjerila pjesničkih djela. Važan i više stoljeća rado čitan Marulićev opus, u kojem se osjećaju katolički, hrvatski i europski utjecaji razlog su zbog kojeg su njegove godišnjice imale velika odjeka ne samo u zemlji nego i u svijetu — zaključuje Tomasović. Nakon velikih uspjeha koje su Marulićeva djela postizala uslijedilo je razdoblje opadanja interesa za njih, da bi se tijekom posljednjih tridesetak godina pristupilo proučavanju Marulićeva književnog opusa na ujednačen i sustavan način i zahvaljujući tome, ističe u radu Marulićeva renesansa na kraju dvadesetog stoljeća Bratislav Lučin, Marulić uz položaj nacionalnoga klasika stječe i atribute klasika kršćanske književnosti te pjesnika i humanista europskoga formata. Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić nakon kratka pregleda brojnih inozemnih izdanja Marulićevih djela svoj rad Marko Marulić, »učitelj kršćanske Europe« zaljučuje citatom fra Gabrijela Jurišića »...Marko Marulić učitelj je kršćanske savršenosti, ali i intelektualac koji je ostvario ideal kršćanske svetosti«, što su razlozi popularnosti i prevođenosti njegovih djela. Najopsežniji među objavljenim radovima onaj je madridskoga sveučilišnog profesora Francisca Javiera Hueza Gálaveza Marko Marulić na Iberskom poluotoku — nekoć i danas u kojem Gálavez potaknut velikim uspjehom koji su polučile Marulićeve obljetnice 2000. i 2001. u Španjolskoj i Portugalu donosi kratak pregled odjeka Marulićevih djela na Iberskom poluotoku, posebice u 15. i 16. stoljeću.

U nastavku »Cetinska vrila« donose izvješće o posjetu sinjskih matičara i klape Sinj vinkovačkoj Matici hrvatskoj, prikaz knjige Kaliopine lovorike Miljenka Buljca i zanimljiv etnoputopis Pod Svilajom Velimira Borkovića.

Sandra Cekol

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak