Vijenac 233

Mm

Televizija

U pravi čas

Ekipa za očevid, TV serija, HTV

Televizija, Ekipa za očevid, TV serija, HTV

U pravi čas

Realnost koja oduzima dah

Većini se filmskih kritičara digne kosa na glavi kada im netko spomene producenta Jerryja Bruckheimera. I to opravdano, jer je njegov osnovni recept za film što više nevjerojatnih razbijanja automobila i što više spektakularnih eksplozija nakon kojih više ni kamen na kamenu ne stoji, a sve ostalo u filmu manje je važno. Budući da je poznat po takvu pristupu, prilično je začudno što je jedan od posljednjih televizijskih projekata pod producentskim ravnanjem ozloglašenoga Bruckheimera bez spomenutih vratolomija, a u njoj je ipak nalašena dramska napetost i tjeskoba koja se postiže nizom biranih detalja.

Stručno i detaljno

Riječ je o odličnoj CBS-ovoj kriminalističkoj seriji Ekipa za očevid (CSI: Crime Scene Investigation), koja se odnedavno prikazuje na HTV-u, i čini se da polako osvaja sve širi sloj gledatelja, baš kao i u Sjedinjenim Državama. Glavni likovi serije članovi su specijalnog tima forenzičara koji prikupljaju i analiziraju najsitnije detalje s mjesta zločina (najčešće ubojstva) i potom hvataju zločinca. Činjenica je da je Ekipa za očevid na naše male ekrane stigla baš u pravom trenutku, jer se dobar dio konzumenata kriminalističkih serija već prilično saživio sa sličnim temama, posebice u također odličnim serijama poput Forenzičarke Halifax i Psihološkog pristupa. Ekipa za očevid nudi vrlo stručan i detaljan (povremena sitna preuveličavanja su tu radi atraktivnosti) uvid u istraživačke procese i metode tih policajaca-znanstvenika. Zločini i najsuvremenije metode njihova rješavanja nikada nisu izgledale tako stvarno, a tomu je tako jer je spomenutoj seriji glavni uzor bila čuvena knjiga američkoga prekaljenog forenzičara Vernona Gebertha pod naslovom Practical Homicide Investigation, također prozvanom biblijom za rješavanje ubojstava.

Na setu Ekipe za očevid novac se ne štedi, a upravo zbog toga dojam je tako stvaran. Laboratoriji su opremljeni pravim aparatima koje koriste pravi forenzičari, leševe predstavljaju pravi glumci koji su za tu prigodu odlično našminkani i maskirani, brojni artefakti poput kostiju i histoloških uzoraka također su pravi. Takav realistički perfekcionizam uistinu je jedinstven, a za dočaravanje potpune stvarnosti zadužen je stručni savjetnik serije, već spomenuti forenzičar Vernon Geberth. Dodajmo još tomu da scenarije piše bivša forenzičarka Elizabeth Devine.

Nepromijenjeni moto

Što se tiče glumaca, ni tu se producenti nisu u većoj mjeri prepustili imaginaciji. Glavni lik u seriji je šef ekipe forenzičara Gill Grissom, kojeg u seriji tumači glumac William Peterson. No, za formiranje tog lika u seriji dobrim su dijelom preuzete činjenice iz stvarnog života prekaljenog američkog forenzičara Daniela Holsteina.

O kostimima i maskama u seriji zbilje ne treba trošiti previše riječi, dovoljno je reći da takvo savršenstvo sigurno nikada prije niste vidjeli, pa čak ni u velikim kinohitovima slične tematike poput Sedam Davida Finchera i Kad jaganjci utihnu Johnatanna Demmea. Serija Ekipa za očevid polučila je uspjeh među gledateljima i kod struke (nominacija za Emmy) zbog toga što likovi nisu opisani kao forenzičari, pomahnitali radoholičari koje zanima samo posao, nego kao ljudi s osjećajima i problemima. Time je dobivena nužna prisnost i gledatelji se mogu uživjeti u živote forenzičara koji praktički dane i noći provode na poslu, te zbog toga upadaju u probleme s članovima obitelji i bližnjima. Unatoč tomu moto njihova rada nije promijenjen, a glasi: »Koncentrirajte se na ono što ne može lagati. Dokaz...«

Goran Jovetić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak