Vijenac 233

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

slikaLe Baruffe chiozzotte u Rijeci

...ili Vele barufe ili pak Ribarske svađe Carla Goldonija naći će se na repertoaru Talijanske drame Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci od 7. veljače. Riječ je o koprodukciji Talijanske drame s udruženjem Arstisti Associati iz Gorizije i Teatrom Nuovo iz Verone.

Goldonijev tekst, koji ne gubi na zanimljivosti ni nakon više od dva stoljeća gotovo neprekidna igranja, ovoga će puta u Rijeci režirati Pier Luca Donin. Vele barufe će na originalu igrati Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Serena Finatti, Maria Laura Rioda, Aristide Genovese, Toni Pleščić, Bruno Nacinovich.

Mali dućan strave u Komediji

slikaNi mjesec dana nakon premijere, zagrebačko Gradsko kazalište Komedija najavljuje novu. Mjuzikl Mali dućan strave domaća je verzija naslova Little Shop of Horrors, koji je prema popularnom filmu s velikim uspjehom prenesen na kazališne daske.

Jednostavna priča spaja elemente komedije i horora: u cvjećarnicu kojoj ne ide baš najbolje Biljka unosi novi poslovni zamah pa čak i privatnu sreću, no zahtijeva, doslovno, danak u krvi. Scenarij i stihove Howarda Ashmana za zagrebačku je produkciju preveo Ivica Krajač, prema partituri Alana Menkena orkestrom Komedije dirigirat će Dinko Appelt, a sve to u režiji Igora Mešina i Damira Lončara te koreografiji Larise Lipovac.

U predstavi nastupaju Goran Malus/Igor Mirković, Mila Elegović Balić/Jasna Palić Picukarić, Ljubo Zečević/Damir Lončar, Dražen Čuček/Igor Mešin, Renata Sabljak/Zrinka Cvitešić, Jasna Bilušić, Ivica Zadro, Sanja Marin, Adam Končić, Saša Buneta i Željko Duvnjak, no najzanimljivija je ipak uloga Biljke Audrey II, koju će u animaciji Dina Violića igrati Goran Navojec stasom i Đ ani Stipaničev glasom. Premijera je najavljena za 15. veljače.

slikaTribine HDDU-a u KCKC-u

Uzdrmani odnosi unutar hrvatskoga glumišta, kao i potreba da se oni koliko-toliko raščiste, rezultirali su prošle godine, uz već poznatu Skupštinu HDDU-a, i okruglim stolom o repertoarima hrvatskih kazališta u organizaciji Hrvatskog centra ITI i riječkoga HNK. Tada je neslužbeno najavljen i niz tribina koje bi domaćim kazalištarcima poslužile kao mjesto informiranja i konstruktivnoga razgovora. U organizaciji Odjela za samostalne umjetnike u sklopu Hrvatskog društva dramskih umjetnika taj niz i počinje 18. veljače u Kulturnom centru Kaptol centra.

Uvodna tribina bavit će se kazališnim zakonom u Hrvata, ali i prikazom inozemnih iskustava na polju kazališne legislative te prikazom prijedloga novoga kazališnog zakona radne skupine HDDU-a.

Najavljen je i program sljedećih tribina, pa će se tako 25. veljače razgovarati o ravnateljstvu kazališta, 4. ožujka o angažiranju glumaca, a 11. ožujka o angažiranju ostalog umjetničkog i neumjetničkog osoblja, 18. ožujka o financijskom poslovanju kazališta, 25. ožujka o savjetodavnim tijelima pri kazalištima i tako dalje.

Igor Ružić

Vijenac 233

233 - 6. veljače 2003. | Arhiva

Klikni za povratak